Valerică Zamfirescu, primarul liberal pe care baronul Oprişan nu a reuşit să-l îngenuncheze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul se află la al patrulea mandat consecutiv în fruntea uneia dintre cele mai mari comunităţi din Vrancea, care numără peste 7000 de locuitori, conform ultimului recensământ.

Valerică Zamfirescu, în vârstă de 64 de ani, este primar de 14 ani în comuna vrânceană Slobozia Bradului. Păstoreşte o comunitate de peste 7000 de locuitori, din care aproximativ 70% din locuitori sunt romi.

Prin urmare, o comună greu de condus, însă priceperea sa în actul de administraţie a fost hotărâtoare în alegerea sa de patru ori consecutiv în funcţia de primar, candidând de fiecare dată sub sigla Partidului Naţional Liberal, partid pe care nu l-a trădat niciodată.

Militar de carieră, Valerică Zamfirescu a aderat la PNL odată cu pensionarea din sistemul militar şi a obţinut din prima încrederea oamenilor din Slobozia Bradului atunci când a candidat.

image

„Eu consider că o persoană, în momentul în care intră într-un partid, în cazul de faţă PNL, îmbrăţişează ideile liberale. Cred că este mai mult decât o trădare naţională ca un primar PNL să plece la alt partid. Din păcate, avem foarte mulţi colegi care nu au ţinut cont de ideile liberale, de valorile liberale, ceea ce a demonstrat că s-au aflat doar în tranzit prin PNL”, ne spune Valerică Zamfirescu.

Mărturiseşte că în cei 14 ani de administraţie nu a fost niciodată tentat să facă pasul spre alt partid, deşi au existat presiuni uriaşe asupra sa. Aminteşte momentul 2004, când cu excepţia a doi primari din Vrancea, „partidul stat” PSD a transferat toţi edilii în curtea proprie.

„Am fost chemat de baronul de Vrancea, Marian Oprişan, de zeci de ori, apoi de toţi acoliţii lui. Între 2000 şi 2004 au fost nişte presiuni criminale asupra primarilor liberali. Se ştie că la Vrancea, sub presiunile baronului Oprişan, au trecut toţi la partidul stat, la PSD. Din fericire, din cei şase primari PNL care eram atunci am rămas doi şi eu consider că atât eu, cât şi primarul Ene Stoica de la Sihlea, am fost şi suntem valori liberale. Am fost năpădiţi de controale puse de Oprişan, ne-au dat milioane de lei amendă, pe care bineînţeles că nu le-am plătit”, spune primarul Valerică Zamfirescu. 

image

Cotidianul „Adevărul” semnala în primăvara anului 2004, sub semnătura ziaristei Liliana Ruse, presiunile la care a fost supus Valerică Zamfirescu de către baronul Oprişan, într-un restaurant din Focşani.

"Întâlnirea a început la ora 14 şi s-a terminat la 20.30. Au fost peste şase ore de tortură psihică şi ameninţări, a spus primarul liberal. Oprişan i-a cerut frontal, fără alte introduceri, să treacă de la PNL la PSD, scoţând din buzunar cererea de adeziune la partid, în alb (Zamfirescu a prezentat documentul, în care Oprisan completase partea de recomandare). Primarul a refuzat să o semneze, motiv pentru care Oprişan l-a chemat la raport pe comandantul poliţiei, pe care l-a întrebat cum merge ancheta în cazul unui teren pe care Zamfirescu voia să îl folosească pentru a construi o fabrică de confecţii. Aflând că primarul a fost amendat administrativ cu 10 milioane, Oprişan a urlat: "Am ordonat dosar penal, nu amendă administrativă!". În scenă a intrat şi prefectul de Vrancea, George Băeşu, care a încercat şi el să îl determine pe primar să intre în PSD. Printre ameninţările la adresa lui Valerica Zamfirescu a fost şi întreruperea programului SAPARD, pe care îl derulează în prezent comuna Slobozia Bradului. Dându-şi importanţă, Băeşu a afirmat că a primit "mâna liberă" de la premierul Adrian Năstase "să strivească Opoziţia": "Omorâţi-i! Să ajungeţi până acolo încât să le smulgeţi unghiile", ar fi spus Năstase, citat de prefectul de Vrancea”, a scris ziarul Adevărul în anul de graţie 2004.

image

Primarul spune că acel prim mandat de edil a fost şi cel mai greu, pentru că la momentul acela comuna nu avea alimentare cu apă iar vara era un calvar pentru că secau fântânile. Iar Oprişan se baza tocmai pe acest lucru, să condamne o comunitate întreagă pentru o problemă politică.

Plecarea de la putere a PSD a însemnat şi gura de oxigen pe care primarul o lua pentru dezvoltarea comunei. Cei drept, s-a specializat la locul de muncă, pentru că timp de patru ani, pe lângă îndatoririle zilnice de primar, a ocupat şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Comunelor din Vrancea, structură prin intermediul căreia s-au derulat foarte multe proiecte pentru comunităţi.

La ora actuală, Slobozia Bradului se numără printre primele zece localităţi din Vrancea ca dezvoltare, ca atragere de fonduri europene, fonduri guvernamentale, deşi mai sunt  încă sunt multe probleme de rezolvat.

Mai ales că de la revenirea PSD-ului la guvernare comuna a fost tăiată de la fonduri date prin Consiliul Judeţean. Comuna are drumuri asfaltate, are şcoli reabilitate, apă potabilă, iar populaţia, chiar dacă este majoritar de etnie romă, îşi câştigă existenţa din muncă (comerţ ambulant) şi foarte puţini oameni primesc ajutoare sociale.

„Avem nevoie de canalizare. Este un proiect depus dar a fost tăiat de la finanţare. Eu sper ca în mandatul acesta, până la final, să atrag şi fonduri pentru canalizare, dar mai am şi alte priorităţi pentru comunitate şi chiar dacă se realizează acestea tot mai este ceva de făcut. Chiar ne-am sfătuit cu colegii primari liberali să-l dăm în judecată pe Oprişan, pentru modul discreţionar de împărţire a fondurilor de la Guvern pentru drumuri”, ne mai spune Valerică Zamfirescu.

image

Primarul Valerică Zamfirescu a câştigat toate alegerile la el în comună pentru Partidul Naţional Liberal, ultimele chiar pe data de 16 noiembrie, când 58,56% din locuitorii comunei au votat pentru Klaus Iohannis.

„Oamenii au încredere în ce le spun eu, pentru că ştiu că nu-i mint şi cei mai mulţi merg pe mâna mea. Eu cred că trebuie iubit acest Partid Naţional Liberal, mai ales acum că avem pentru prima dată un preşedinte liberal”, conchide Valerică Zamfirescu.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite