Suedezii şi norvegienii vor să salveze copiii romilor din Murgeni de la analfabetism şi sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Murgeni este una dintre cele mai sărace localităţi din România, iar un sfert din populaţie este de etnie romă
Oraşul Murgeni este una dintre cele mai sărace localităţi din România, iar un sfert din populaţie este de etnie romă

Fundaţia Star of Hope Romania, în parteneriat cu autorităţile locale şi Biserica Filadelfia, va inaugura joi în oraşul Murgeni „Centrul de Servicii Integrate pentru Copii aflaţi în Dificultate”.

Centrul a fost înfiinţat în cadrul proiectului „Intervenţie în familii aflate în dificultate “, proiect derulat în parteneriat cu Primăria oraşului Murgeni, cu Biserica Filadelfia Murgeni şi cu sprijinul financiar al donatorilor privaţi din Norvegia şi Suedia. Principalul finanţator este Organizaţia Star of Hope International Suedia.

La inaugurare vor fi prezenţi Erik Lennart Eriksson, Preşedinte Organizaţia Star of Hope International, Fred Thornes, Preşedinte Organizaţia Star of Hope Norvegia, Aurora Vatamaniuc, Preşedinte Fundaţia Star of Hope Romania, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai sectorului neguvernamental, membri ai comunităţii locale.
 

”Împinse de sărăcie, multe familii iau decizia de a-şi căuta un loc de muncă în străinătate, în special în ţările nordice (Suedia, Norvegia). Asta înseamnă copii rămaşi singuri acasă. Ei sunt cei care prezintă risc crescut de abandon şcolar/familial, risc crescut de delincvenţă, de apariţie a depresiei. Prin activităţile derulate în cadrul „Centrului de servicii integrate pentru copii aflaţi în dificultate” se urmăreşte prevenirea abandonului familial, a eşecului/abandonului şcolar. La activităţile socio-educaţionale şi recreative au acces copiii aflaţi în situaţii de risc social, în special copiii de etnie rroma, susţinându-se astfel integrarea lor socială. Părinţii acestora vor beneficia de servicii de consiliere, educaţie parentală, grup suport”, a explicat Aurora Vatamaniuc, Preşedinte Fundaţia Star of Hope Romania.

”Fără educaţie, aceşti viitori adulţi ar deveni asistaţi”

Fundaţia „Star of Hope” Romania va replica la Murgeni, după modelul din Iaşi, şi serviciul „Clubul Tinerilor”. Astfel, se vor derula şi activităţi de dezvoltare a abilităţilor de viaţă independentă pentru tineri în situaţii de risc, inclusiv de etnie romă.

Accesul tinerilor la acest serviciu este posibil prin proiectul „Parteneriat pentru incluziune! PLUS”, proiect derulat de către Fundaţia ADV în parteneriat cu Fundaţia „Star of Hope” Romania, DGASPC Iaşi, DGASPC Vaslui şi alte 5 ONG-uri (atât din judeţul Iaşi, cât şi din ţară).

”Dacă nu am interveni, ar creşte foarte mult riscul de separare al acestor copii de părinţii lor, de abandon familial/şcolar, de excludere socială a acestor copii. Repercursiuni negative s-ar înregistra şi asupra bugetului local de asistenţă social. Fără educaţie, fără abilităţi de adaptare la normele sociale, aceşti viitori adulţi ar deveni asistaţi pe termen lung”, a mai precizat preşedintele Star of Hope România.

Oraşul Murgeni, unul dintre oraşele cele mai sărace din ţară, are 7856 de locuitori, dintre care peste 2000 sunt de etnie romă.

Fundaţia „Star of Hope” Romania este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, bazată pe principii şi valori creştine, sediul central la Iaşi. Este membră a Organizaţiei „Star of Hope Internaţional” Suedia si partener cu Organizatia Star of Hope Norvegia si Organizatia Star of Hope SUA. Misiunea Fundaţiei „Star of Hope” Romania este îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor aflaţi în dificultate, în special a copiilor cu dizabilităţi. În cei peste 25 de ani de activitate, Fundaţia „Star Of Hope” Romania a ajutat peste 10.000 de copii abandonaţi şi copii cu dizabilităţi aflaţi în familii cu risc de abandon să aibă o viaţă mai bună.  

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite