Spitalul din Vaslui solicită 10.000 de lei daune pentru o postare pe Facebook. „A adus atingere imaginii şi reputaţiei unităţii sanitare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SJU Vaslui este cea mai mare unitate medicală din judeţ Foto S.V.
SJU Vaslui este cea mai mare unitate medicală din judeţ Foto S.V.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a dat în judecată un bărbat din judeţul Iaşi care a reacţionat pe Facebook după moartea unui bebeluş, acuzând că acesta nu a fost tratat corespunzător de medicii vasluieni şi a fost transferat cu întârziere la Iaşi.

Conflictul dintre conducerea spitalului din Vaslui şi internautul din judeţul Iaşi a izbucnit pe 29 ianuarie 2020. Cetăţeanul în cauză a postat pe Facebook un mesaj în legătură cu tragedia unei familii din judeţul Vaslui, a căror fetiţă, în vârstă de 11 luni, a murit din cauza virusului gripal AH1N1. 

În postarea respectivă, bărbatul menţiona că ştie detaliile acest caz, deoarece soţia sa era prietenă cu mama bebeluşului decedat.

“O sa fac public acest caz deoarece întâmplător si din păcate cunosc detalii despre acest caz tragic, mama fetiţei fiind prietena cu soţia mea. Fetiţa a fost internată la Spitalul Judeţean Vaslui cu constipaţie. Fetiţa nu prezenta niciun simptom respirator. A fost tratată pentru constipaţie timp în care în salon erau cazaţi copii şi mame cu tuse acută. Copilul a luat virus gripal AH1N1 în spital, nefiindu-i administrat nici un tratament pentru aceasta boală. După ce copilul a început sa se simtă rău părinţii au cerut transferul la Iaşi, dar iniţial spitalul a refuzat motivând ca nu sunt ambulanţe disponibile. În cele din urmă, după ce fetiţa a intrat în comă, conducerea spitalului a aprobat transferul pe răspunderea părinţilor si după «atenţiile de rigoare»“, a scris ieşeanul, pe Facebook, subliniind că diagnosticul de gripă a fost stabilit bebeluşului de către medicii ieşeni.

Acesta şi-a continuat mesajul de revoltă, afirmând că „în Romania se moare cu zile in spitale, iar sistemul măsluieşte absolut tot si se spală pe mâini”.

Conducerea spitalului s-a simţit lezată

La scurt timp, după distribuirea mesajului pe Facebook, conducerea SJU a reacţionat pe pagina oficială solicitând public, printr-un mesaj adresat bărbatului din judeţului Iaşi „sa facă dovada susţinerilor sale”, atenţionându-l că în caz contrar va fi acţionat în judecată.

Mai mult, conducerea unităţii l-a contactat telefonic pe ieşean pentru a preciza cine a fost nevoit să dea acele “atenţii de rigoare” şi cui, însă acesta a închis telefonul şi a şters postarea de la Facebook.
Chiar dacă postarea a fost ştearsă după câteva ore, conducerea spitalului din Vaslui a apreciat că au fost „consecinţele negative asupra imaginii şi reputaţiei unităţii sanitare”, având în vedere că postarea a fost preluată de presa locală din Vaslui.

Internautul a fost dat în judecată de conducerea SJU Vaslui, motivând că ”afirmaţiile acestuia au o gravitate deosebită, cu caracter defăimător, fără nicio bază reală, care nu pot fi justificate prin prisma libertăţii de exprimare şi care au fost exprimate cu o vădită rea-credinţă, fără o minimă verificare prealabilă privind cele întâmplate”

”O critică a sistemului de sănătate din ţara noastră”

În apărarea sa, ieşeanul a precizat instanţei că mesajul său a fost cel al unui cetăţean îngrijorat de serviciile din spitalele din România, pornind de la un eveniment concret, şi anume decesul unui copil în sistemul spitalicesc. El a menţionat că informaţiile i-au fost comunicate de persoane apropiate familiei fetiţei decedate. În plus, a menţionat că nu a făcut publică identitatea persoanelor în cauză, deoarece scopul acestuia nu era prejudicierea imaginii spitalului, ci tragerea unui semnal de alarmă asupra unui fenomen extrem de răspândit în sistemul sanitar românesc, textul reprezentând ”o critică a sistemului de sănătate din ţara noastră”.

Bărbatul a mai menţionat că, în opinia sa, conducerea spitalului „nu a prezentat o suficientă deschidere pentru a investiga situaţiile reclamate, ci doar şi-a manifestat deschis revolta faţă de postare. 

„A solicitat autoritar şi arogant pârâtului să facă dovada celor susţinute, ca şi cum acesta nu ar fi un serviciu public care are datoria de a veni în întâmpinarea problemelor celor care îi solicită serviciile şi celor care îşi exprimă îndoiala cu privire la prestarea serviciilor medicale”, a invocat avocatul bărbatului reclamat în întâmpinarea depusă la instanţă.

După conflictul izbucnit în medicul online, reprezentanţii spitalului au precizat pentru presa locală din Vaslui că de fapt fetiţa fusese internată cu diagnosticul de bronşiolită, şi nu constipaţie, şi că pe durata internării cadrele medicale din Vaslui au depus toate eforturile pentru salvarea copilei. Într-un final, bebeluşul a fost transferat la o clinică din Iaşi unde a şi decedat.

Având în vedere că domiciliul bărbatului care şi-a exprimat opiniliile critice la adresa spitalului din Vaslui este în judeţul Iaşi, Judecătoria Vaslui a decis declinarea dosarului către Judecătoria Răducăneni pentru soluţionarea litigiului.  

Vă mai recomandăm să citiţi: 

15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false şoferilor şi posesorilor de arme. Patroana clinicii, pedeapsă record

Cutremur în lumea medicală din Vaslui şi Bacău: 17 medici şi asistente medicale trimişi în judecată. Acuzaţiile şi lista doctorilor inculpaţi

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite