Relu Fenechiu, la ieşirea din puşcărie: „Judecătoarea care m-a condamnat a venit la mine la Jilava să-şi ceară iertare“

0
0

Tribunalul Vaslui a decis luni, 7 august, eliberarea condiţionată a fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, decizia instanţei fiind definitivă. Fenechiu a ieşit din puşcărie cu zâmbetul pe buze.

Judecătorii Tribunalului Vaslui au respins contestaţia procurorilor DNA care s-au opus eliberării condiţionate, dispunând punerea în libertate a lui Relu Fenechiu înainte de executarea integrală a pedepsei. Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu a primit vestea eliberării condiţionate din puşcărie acasă, la Iaşi. 

În timp ce jurnaliştii aşteptau la poarta Penitenciarului Vaslui ieşirea din închisoare a fostului baron liberal, Relu Fenechiu a sosit în faţa puşcăriei cu o limuzină condusă de fostul director sportiv al FC Vaslui, Cătălin Popa.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma, a precizat, pentru „Adevărul“, că Relu Fenechiu a beneficiat de o învoire la sfârşitul săptămânii trecute.

După întocmirea formalităţilor privind eliberarea condiţionată, fostul baron liberal a ieşit din puşcărie cu zâmbetul pe buze. A declarat că detenţia a fost o perioadă grea şi a mulţumit familiei şi apropiaţilor că l-au susţinut în toată această perioadă.

Relu Fenechiu, la ieşirea din penitenciar: „Judecătoarea care m-a condamnat mi-a cerut scuze“

Fenechiu a declarat că n-are de gând să se mai întoarcă în politică, afirmând că intenţionează să-şi desfăşoare activitatea în mediul de afaceri, ”dacă va fi lăsat” să facă afaceri. În acelaşi timp, Fenechiu şi-a cerut scuze celorlalţi cinci inculpaţi, condamnaţi alături de el în dosar, afirmând că au intrat în”acest necaz” doar pentru că el ”trebuia să fie condamnat”.

”Vreau să îmi exprim regretul pentru o persoană, care a fost una dintre persoanele care m-au condamnat pe mine, mă refer la doamna judecător Sofica Dumitraşcu, care mi-a făcut o surpriză incredibilă venind la mine în detenţie, la Jilava şi cerându-mi iertare. Este verificabil acest lucru, documentele sunt publice, cu siguranţă. Mi-a spus exact aşa: «Relu, te rog, iartă-mă! Doamna Stanciu ne-a spus că trebuie să fie o decizie luată în unanimitate. Mi-a spus tot atunci că a rugat-o pe doamna Stanciu să-i lase în pace măcar pe oamenii nevinovaţi care sunt condamnaţi alături de mine şi care chiar nu au nicio vină şi a spus că nu se poate, că aşa trebuie să se întâmple. Dacă trăia, sunt convins, de fapt mi-a promis, cu toate riscurile pe care le are, că şi le va asuma şi va declara aceste lucruri. Dumnezeu a luat-o dintre noi, dar sunt convins că adevărul va ieşi la iveală la un moment dat”, a declarat Relu Fenechiu la ieşirea din Penitenciarul Vaslui.

Referitor la recuperarea prejudiciului din dosarul Transformatorul, fostul ministru al transporturilor a declarat că nu l-a achitat pentru că nu a primit înapoi transformatoarele, pe care a fost acuzat că le-a supraevaluat, pentru a le valorifica şi restitui sumele imputate.

image

Relu Fenechiu fost încarcerat în ianuarie 2014, când Curtea Supremă l-a condamnat definitiv la 5 ani de închisoare. În timpul executării condamnării, Relu Fenechiu a fost pus sub acuzare de DNA în dosarul Siveco, fiind acuzat că ar fi pretins şi ar fi primit de la o firmă de software, un procent de 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiţiei pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea acestor proiecte.

Fenechiu şi-a recunoscut faptele şi a încheiat un acord de recunoaştere cu DNA prin care i s-a stabilit o pedeapsă de 3 ani şi 10 luni închisoare. Condamnarea a fost contopită, ulterior, cu pedeapsa de 5 ani, la care judecătorii au aplicat un spor de 6 luni. Fenechiu a executat 1.282 de zile de închisoare, restul de 1.389 de zile fiind câştigate prin munca prestată în spatele gratiilor şi elaborarea lucrărilor ştiinţifice. În total, Fenechiu a stat la puşcăria 3 ani şi 6 luni, din pedeapsa totală primită, de 5 ani cu executare.

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri