Reconstituirea unei pătrunderi prin efracţie care va rămâne în istoria Bârladului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luigi Panaite, recidivistul de 46 de ani care şi-a tatuat pe frunte numele procurorului care l-a băgat prima dată după gratii, a povestit pentru ziarul „Adevărul” cum a pătruns prin efracţie în incinta Primăriei Bârlad, pe sub nasul poliţiştilor locali care păzeau instituţia.

Infractorul care şi-a tatuat pe frunte „Jos teroarea şi abuzurile procurorului Gheorghiţă” le-a demonstrat autorităţilor locale bârlădene că poate intra într-o instituţie publică chiar dacă are lacătul pe uşă şi este păzită non-stop de Poliţia Locală. Arhivele şi documentele Primăriei Bârlad i-au stat la dispoziţie până s-a dat alarma.

Recidivistul Luigi Panaite, de 46 de ani, este primul individ care a reuşit în noaptea de 4/5 aprilie să se cocoaţe pe acoperişul Primăriei Bârlad pentru a protesta. Bărbatul a declarat pentru „Adevărul” cât de uşor se poate ajunge în vârful „Palatului Comunal”: „Am fost la poliţie să fac o plângere  şi am plecat nervos de acolo pentru că m-au luat peste picior. A fost o decizie de moment. Am încercat să mă caţăr pe un burlan, dar nu am reuşit. Am văzut un geam deschis la baie, m-am urcat într-un copac şi de acolo am sărit pe geam.”

Primăria coridor pentru orice infractor

A traversat holurile Primăriei ca-n brânză şi după ce a ajuns la ultimul nivel a încercat mai multe uşi încuiate. Apoi a deschis geamul care duce spre planşeul acoperişului şi s-a căţărat pe tuburile aparatelor de aer condiţionat. S-a aşezat pe balustrada care dădea spre strada principală şi a început să facă gălăgie pentru a fi auzit: „Am sunat de vreo 50 de ori la 112 dar nu m-au luat în seamă. Am interdicţie, mi-au zis să nu-i ţin ocupaţi. Când sună alţii, poliţiştii vin în secunda doi”. Pentru că dispecerul nu i-a răspuns şi-a sunat toţi prietenii şi le-a spus că vrea să se arunce de pe acoperişul primăriei.

image

După ce s-a dat alarma au sosit echipaje de poliţie, pompieri şi ambulanţă. Negociatorii nu l-au convins să coboare. Abia la miezul nopţii s-a lăsat convins să se dea jos după ce un priten al lui a urcat pe acoperiş şi l-a sfătuit să renunţe la protest şi ameninţările că se aruncă în gol.

Ancheta autorităţilor

Varianta expusă de autorităţi e puţin diferită de cea a bârlădeanului „protestatar”. Vasile Rădoi, şeful Poliţiei Locale, a stabilit în urma anchetei că agentul care era de serviciu a acţionat prompt: „Pe timp de noapte este un singur poliţist care asigură paza. A auzit gălăgie şi a ieşit să vadă despre ce e vorba. L-a văzut pe bărbat căţărat pe geamul de la baie, situat la vreo 3,4 metri de la sol şi l-a ameninţat cu spray-ul lacrimogen. Acesta a intrat în toaletă. A luat avans şi nu a putut fi prins din urmă. Poliţistul a anunţat evenimentul prin staţie şi imediat au venit întăriri. După ce au ajuns oamenii noştri acolo au sosit poliţiştii şi pompierii”.

Ca măsură după finalizarea anchetei, a fost înaintat dosarul către Poliţia Municipală. Luigi Panaite este cercetat penal pentru intrare prin efracţie.
În plus, polişitii locali care fac singuri paza obiectivelor, fără dublură, vor fi dotaţi cu pistol cu gloanţe de cauciuc, nu doar cu spray lacrimogen ca până acum.

image

Luigi Panaite pe acoperişul Primăriei Bârlad FOTO www.b-o.ro

Cazier încărcat

Luigi Panaite a ajuns prima dată după gratii imediat după efectuarea stagiului militar. A primit un an cu executare pentru ultraj. Atunci şi-a făcut tatuajul pe frunte pe care l-a şters, tot în timp ce era la puşcărie, frecându-se cu o cărămidă pe frunte. A mai fost condamnat şi pentru conducerea unui autovehicul fără a avea permis şi fugă de la locul accidentului, complicitate la furt etc. A fost eliberat din închisoare ultima dată în urmă cu un an de la Penitenciarul de maximă siguranţă Iaşi. A fost transferat acolo de la Penitenciarul Vaslui după ce a escaladat clădirea într-un impuls nervos şi a ameninţat căp se aruncă în gol. „Au refuzat să-mi aprobe vizita mamei”, a explicat Panaite.

Citeşte şi:

VIDEO Membrul unui clan interlop din Iaşi, pe nume Vandam, a atacat cu toporul angajaţii unui service auto

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite