Primarii vasluieni, obligaţi să înceapă inventarierea pământurilor care nu au fost retrocedate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectura Vaslui a chemat toţi primarii din judeţ pentru a-i anunţa că vor trebui să pună în aplicare Legea 165 din 2013 în următoarele 6 luni, spre disperarea acestora.

Decizia vine ca urmare a ultimelor noutăţi din plan legislati, potrivit cărora fiecare primăria va trebui să alcătuiască o comisie de specialitate ce va număra metru cu metru din suprafaţa de pământ neretrocedată.

Mai pe înţelesul tuturor, primarii vor trebui să facă în 180 de zile tot ceea ce nu au reuşit ei sau predecesorii lor de la Revoluţie încoace: să facă ordine în registrele funciare. 

Comisia înfiinţată va întocmi, potrivit normelor de aplicare, situaţia terenurilor agricole, cu sau fără investiţii, şi forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială.

„Până pe data de 20 iunie trebuie să se înfiinţeze comisiile locale de inventariere a terenurilor. În 180 de zile de la data constituirii, trebuie finalizată situaţia terenurilor agricole, forestiere, sau a altor terenuri aflate în proprietatea privată sau publică a statului. Până la finalizarea operaţiunii de inventariere, se suspendă orice hotărâre de validare sau eliberare a titlurilor de proprietate. Disponibilităţile de teren pe fiecare primărie vor fi prezentate Domeniului Statului. Până la data de 1 ianuarie 2016, toate cererile de restituire trebuie soluţionate”, le-a transmis primarilor prefectul Radu Renga.

O altă problemă pusă în discuţie este plata membrilor noii comisii, deoarece nu se ştie cine va suporta şi aceste cheltuieli. Mai toţi primarii s-au plâns că nu au de unde să facă rost de bani şi pentru plata acestei comisii. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite