Peste 40 de liceeni din Negreşti, care au părinţii plecaţi în străinătate, vor fi ajutaţi de organizaţia „Salvaţi Copiii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eelevii iau parte la diferite activităţi FOTO:adevarul
Eelevii iau parte la diferite activităţi FOTO:adevarul

„Salvaţi Copiii“ România asigură, în 15 oraşe, servicii socio-educaţionale şi de consiliere psihologică pentru copiii rămaşi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor, printre aceste oraşe numărându-se şi Negreştiul.

Odată cu începerea şcolii, organizaţia „Salvaţi Copiii” redeschide programul „Creştem Împreună“ destinat susţinerii copiilor rămaşi singuri acasă ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Copiii beneficiază de sprijin pentru efectuarea temelor şi pregătire şcolară suplimentară, consiliere psihologică, activităţi de socializare şi de petrecere a timpului liber, asigurarea comunicării permanente cu părinţii plecaţi. Personalul implicat în programe ţine legătura cu persoanele în a căror îngrijire se află copiii şi asigură orientarea, pregătirea şi consilierea acestora prin întâlniri şi vizite la domiciliu. În fiecare program, din judeţe, sunt implicaţi un cadru didactic, un consilier şcolar, un psiholog, un asistent social şi voluntari. 

În programul „Creştem Împreună“ din Negreşti, coordonat de profesorii Mioara Vieru, Florin Onică şi Vasile Mariciuc, sunt incluşi 46 de copii, cu vârste cuprinse între 15-18 ani, dintre care  4 cu ambii părinţi plecaţi să muncească în străinătate, iar 42 cu unul din părinţi plecaţi în străinătate. 

Datele furnizate de Direcţia Protecţia Copilului la finalul primului trimestru al anului 2013 indică faptul că în România sunt 82.073 de copii ai căror părinţi muncesc în străinătate. Dintre aceştia, 23.312 de copii au ambii părinţi plecaţi, ei fiind lăsaţi în grija rudelor sau, în unele cazuri mai severe, chiar în grija asistenţilor maternali. Cu toate acestea, numărul real al copiilor afectaţi poate fi mult mai mare, luând în considerare că nu toţi părinţii declară că muncesc în străinătate. Ruperea legăturii cu părinţii îi face pe copii vulnerabili, fiind expuşi riscului de abandon şcolar şi delincvenţă.

„Plecarea părinţilor la muncă în străinătate generează consecinţe negative asupra dezvoltării copiilor rămaşi acasă, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional, social şi educaţional. Scăderea interesului acordat şcolii, creşterea absenteismului şi tendinţa de abandon şcolar, pe fondul lipsei de preocupare a părinţilor faţă de educaţia lor, caracterizează situaţia multora dintre aceştia. Ţinând cont de nevoile copiilor rămaşi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor, Salvaţi Copiii le acordă sprijin atât în activitatea şcolară cât şi în viaţa lor socială şi emoţională, prin servicii educaţionale, de consilere şi dezvoltarea de programe de timp liber“, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv „Salvaţi Copiii“ România.

Citeşte şi:

Abandonul şcolar, un fenomen tot mai greu de stăpânit în judeţul Vaslui

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri