Moartea subită a unui bebeluş de 4 kg la Maternitatea Bârlad pe care medicii nu pot să o explice: "E o enigmă. Era OK"

0
0
Gravida FOTO Arhivă
Gravida FOTO Arhivă

Un băieţel de 4.120 de grame, cu nota 7 la naştere, a murit subit la câteva ore după naştere din cauze pe care nici medicii nu pot să şi le explice. Tânăra mămică cere explicaţii

Medicii de la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad au sesizat Poliţia Bârlad în dimineaţa de 10 iunie cu privire la decesul unui bebeluş născut în seara zilei de 9 iunie a cărui stare de sănătate s-a deteriorat brusc la două ore după naştere.

Bebeluşul a murit în jurul orei 2 dimineaţa, chiar înainte să se facă transferul către Spitalul de Copii "Sf. Maria" Iaşi.

Mama nou-născutului, Mădălina-Diana S. (22 ani), din Bârlad, s-a internat la Maternitate în dimineaţa zilei de 9 iunie, fiind însărcinată în 41 de săptămâni. A fost consultată de dr. Mihail Andronachi, şeful secţiei Obstetrică-ginecologie Bârlad, fiind luată în evidenţa acestuia când tânăra era însărcinată în 30 de săptămâni.

Travaliul a fost declanşat de doctori în jurul prânzului şi la ora 20.00 a adus pe lume un băieţel sănătos, de 4.120 grame care a fost notat cu Upgar 7. Starea de sănătate a bebeluşului s-a degradat brusc la două ore după naştere. La ora 23 medicii au luat decizia să-l transfere la Iaşi şi au anununţat-o pe mămică că au intervenit probleme. La ora 2 dimineaţa a încetat să mai respire.

"Am fost la mai multe controale şi mi s-a spus că bebeluşul nu e pregătit să se nască. La 40 de săptămâni eram deja îngrijorată. Mi-a spus tot aşa, că nu vrea copilul să iasă şi să mai aştept o săptămână, că el trebuie să plece în concediu. Am aşteptat si m-am dus luni, pe 6 iunie la el. Mi-a zis la fel, cã nu vrea copilul să iasã si sã vin joi. M-am dus joi si nici atunci nu aveam dureri de naştere, iar medicul mi-a provocat nasterea. Pe la 20.00 am născut normal, un bãietel de 4,120 kilograme, l-am auzit plângând, mi-a spus medicul că are reflexe, că este normal si sănătos. L-au dus acolo unde se ţin copiii nou născuti iar doctorul Andronache a plecat acasă. Eu nu înţeleg de ce a murit. Vreau să mi se explice ce s-a întâmplat", a spus mămica îndoliată pentru presa locală.

"E o enigmă şi pentru noi"

Dr. Mihai Andronachi a spus, pentru "Adevărul", că la ora actuală nu pot să explice ce s-a întâmplat. Gravida nu şi-a urmărit sarcina, în sensul că a făcut un singur ecograf de rutină când sarcina era în 13 săptămâni, apoi a plecat în Anglia, la soţul ei. Nu a făcut morfologia fetală, triplu testul şi analizele specifice fiecărei perioade de sarcină care ar fi putut să stabilească anumite malformaţii. A revenit în ţară când avea în jur de 30 de săptămâni şi doi medici au refuzat să-i ţină sarcina sub control fiind în ultimul trimestru. A acceptat dr. Andronachi să se ocupe de sănătatea ei şi a copilaşului nenăscut.

"Am mers pe ideea că măcar la final de sarcină să fie urmărită. Sarcina era cronologic uşor depăşită când am stabilit să declanşăm naşterea, dar nu prezenta modificări placentare, iar lichidul amniotic era în cantităţi suficiente. A născut normal, fără probleme, copilul a ţipat, a început să respire şi a fost dus la Neonatologie. Medicul neonatolog m-a anunţat în jurul orei 23 că starea de sănătate a bebeluşului s-a degradat subit, a început să devină cianotic. Două ore a fost ok. E o enigmă şi pentru noi. Ori a existat o problemă la nivelul inimii sau a plămânilor, posibil şi un anevrism", a spus dr. Andronachi (Foto: Antena3).

mihail andronachi

Cât priveşte acuzaţia că ziua naşterii a fost amânată pentru ca doctorul să plece în concediu, acesta a spus că a fost plecat în weekend (3-5 iunie) pentru a-şi vizita părinţii. Controalele efectuate înainte şi după scurta vacanţă indicau că bebeluşul nu era pregătit să se nască.

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri