Cum funcţionează Spitalul de Urgenţă din Bârlad fără medici de urgenţă: jumătate de judeţ, tratat de un singur doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Diana Terchi a intrat în concediu după o lună în care a muncit cât pentru 11 medici
Dr. Diana Terchi a intrat în concediu după o lună în care a muncit cât pentru 11 medici

Singurul medic specialist de la Compartimentul Primiri Urgenţe Bârlad (Vaslui), care a muncit în luna aprilie până la epuizare pentru a acoperi activitatea a 11 doctori prevăzuţi doar în grila de salarii, a intrat în concediu de odinhă.

Doctorul Diana Terchi, medic primar în medicină de urgenţă şi coordonatorul Compartimentului Primiri Urgenţe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad (judeţul Vaslui), singurul medic urgentist rămas pe baricade după un val de demisii înregistrate în cursul lunii aprilie, a intrat în concediu de odihnă de la 1 mai.

Timp de mai multe săptămâni a fost singurul medic urgentist care a mai acceptat să muncească în condiţii extrem de dificile şi  a acoperit activitatea pe care ar fi trebuit să o susţină 11 medici, conform grilei.

“Am reuşit să convingem pe unul dintre medicii care şi-au dat demisia luna trecută să revină asupra deciziei şi din această lună şi-a reluat activitatea. Programul de gărzi la CPU îl acoperim cu dificultate şi întocmim lista gărzilor săptămânal sau zilnic, dacă este cazul”, a precizat, pentru “Adevărul”, dr. Gabriela Daniş, directorul medical al spitalului.

În aprilie, imediat după ce trei medici urgentişti au fost amendaţi cu câte 1.000 de lei de către Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, au fost depuse demisii în masă. Dr. Cristian Vladu şi Svetlana Andronachi au demisionat, cea din urmă acceptând să revină pe post de la 1 mai. Un alt medic, Oana Corlat, a intrat în medical. Mai mult, medicii de familie cu competenţe în medicină de urgenţă au întrerupt colaborarea, iar cinci din cei opt rezidenţi pe medicină de urgenţă, angagaţi de spital, au demisionat pentru a munci în străinătate sau în spitale mai mari. Astfel, a rămas în câmpul muncii doar dr. Diana Terchi.

„În luna aprilie am făcut şapte gărzi şi mai am de făcut două, conform programării. E criminal, muncim până la epuizare", a spus pe 23 aprilie, pentru "Adevărul", dr. Terchi.

La ora actuală, CPU Bârlad funcţionează pe linia de avarii, cu doi medici de familie fără competenţe în urgenţă care au derogare de la Ministerul Sănătăţii sau medici de la alte spitale care acceptă câte o gardă, funcţie de liberele lor.

Spitalul Bârlad deserveşte peste 180.000 de locuitori, fiind al doilea spital ca dimensiune din judeţ. La Urgenţe ajung lunar peste 3.800 de bolnavi, o medie zilnică de aproximativ 126 de pacienţi. Dintre aceştia, peste 30% necesită spitalizare.


Citeşte şi:

Ca în România: spital de urgenţă fără medici de urgenţă. Singurul doctor face gărzi cât pentru 11: „E criminal, muncim până la epuizare“

România, ţara nimănui: umilinţă pentru bolnavi şi şcolari, respect doar pentru puşcăriaşi - ultima lecţie a guvernanţilor

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite