Mărturia profesoarei bătute de elev cu o ţeavă de calorifer: A continuat să mă lovească, i-am spus că nu e bine ce face şi să se oprească! Mi-a replicat: Ce vrei, fă?!

0
0
Şcoala Todireşti
Şcoala Todireşti

Profesoara din judeţul Vaslui agresată de un elev de 12 ani, la sfârşitul orelor, în timp ce se deplasa spre casă, vorbeşte despre atacul al cărei victimă a fost şi ale cărui urmări ar fi putut fi tragice.

Anca Antip are 29 de ani şi predă limba română de şapte ani. Fiică de învăţător, a dorit să calce pe urmele părintelui, revenind în satul natal (comuna vasluiană Todireşti) ca profesor. Luni seara, tânăra profesoară a fost victima unei experienţe pe care niciodată nu şi-a imaginat că ar putea să o trăiască vreun profesor din România. 

Anca Antip predă limba română elevilor din cliclul gimnazial de la Şcoala "Gheorghe Cioată" din comuna Todireşti. Luni a terminat ultima oră în jurul orelor 18.10, după care, la fel ca în fiecare seară, a plecat pe jos către casă, situată la câteva sute de metri de unitatea de învăţământ. 

După ce a părăsit curtea şcolii, la nici 100 de metri distanţă, în faţa Primăriei Todireşti, profesoara a fost atacată cu o ţeavă pe la spate. Atacatorul a fost recunoscut imediat de profesoară: un băiat de 12 ani, din clasa a VI-a, cunoscut ca fiind un elev cu grave probleme de comportament.

"I-am spus să se oprească. Mi-a replicat: "Ce vrei, fă?"

"Mă îndreptam spre domiciliu când, la un moment dat, am fost lovită în spate. M-am întors şi am recunoscut că este elevul respectiv. A continuat să mă lovească, i-am spus că nu este bine ce face şi să se oprească, însă a continuat şi mi-a replicat: Ce vrei, fă? A continuat să mă lovească până când a a intervenit o persoană care a auzit ce se întâmplă. Eu m-am refugiat în sediul primăriei. Am sunat la 112 şi am înştiinţat conducerea şcolii imediat după producerea evenientului", a declarat profesoara Anca Antip.

Imediat după ce în apărarea profesoarei au sărit cetăţenii aflaţi în zonă, elevul a fugit, profitând că afară este întuneric. Profesoara a ajuns acasă cu picioarele tumefiate, în urma examinării medico-legale, medicii recomandându-i mai multe zile de îngrijiri medicale.

Este în stare de şoc şi mărturiseşte că se gândeşte serios să plece de la şcoala din satul natal pentru că nu se mai simte în siguranţă. 

Profesoara are picioarele tumefiate în urma agresiunii

agresiune

"Eu, aproape în fiecare zi, termin orele la 18.10. Mă gândesc ce mi se poate întâmpla pe viitor. Data viitoare dacă îmi dă în cap? Cred că asta intenţiona şi acum, din moment ce m-a lovit în spate", mărturiseşte îngrozită profesoara.

Cum este posibil ca un elev de doar 12 ani să dea dovadă de o asemenea violenţă? Este o întrebare al cărei răspuns se pierde în hăţişurile unui sistem de învăţământ care nu îi mai apără pe dascăli.

Elevul care a atacat-o pe profesoara Anca Antip este cunoscut ca fiind un "copil-problemă", care îşi agresează în mod frecvent colegii de clasă, atât fizic, cât şi verbal. Unii dintre părinţi şi-au transferat copiii la şcoli din alte localităţi, spunând că se temeau ca fii lor să nu copieze comportamentul rebel.

Mama: "Aşa face şi acasă şi că nu are ce să-i facă"

Anca Antip este atât profesoară de limba română cât şi dirigintă băiatului care a agresat-o. Este convinsă că ura elevului împotriva sa a izvorât din faptul că de fiecare dată, la fiecare abatere de comportament, a chemat părinţii la şcoală le-a adus la cunoştinţă situaţia, tocmai pentru a încerca să găsească soluţii să remedieze derapajele comportamentale.

"Mama a venit la şcoală aproape de fiecare dată când a fost chemată, însă nu a luat nicio măsură, afirmând că aşa face şi acasă şi că nu are ce să-i facă. Nu a mers niciodată la un psiholog", precizează profesoara.  

Elevul agreor a creat probleme nu doar profesoarei de limba română, ci tuturor dascălilor. Până şi îngrijitoarea şcolii afirmă că "în ultima vreme parcă a luat-o razna de tot, numai prostii a făcut". Anca Antip mărturiseşte că niciodată nu a fost ameninţată în mod direct de către elev, însă a aflat de la ceilalţi copii că se lăuda că le va aplica o corecţie mai multor profesori la care avea note mici sau care îi făceau observaţii în legătură cu abaterile comportamentale.

Profesoara: "Îmi doresc ca acest copil să devină un adult responsabil"

"Eu sunt convinsă că nota de la teză a fost un pretext şi că atacul împotriva mea l-a pregătit de mai de multă vreme. În primul rând, la teză a luat nota 4.50, iar în catalog nota se trece prin rotunjire, deci el a primit 5.00. Eu consider că a fost învăţat să acţioneze aşa. Din câte ştiu, marţi a fost la şcoală şi s-a comportat ca şi cum nimic nu s-a întâmplat, ba din contră a agresat-o şi pe colega de clasă care a fost martoră la eveniment, colegă care se îndrepta spre casă în seara respectivă", a completat Anca Antip. 

În faţa conducerii şcolii, elevul a negat că el ar fi agresat-o pe profesoara de limba română, fiind susţinut şi de mama sa. Poliţia a declanşat o anchetă în acest caz, urmare a plângerii profesoarei, însă dată fiind vârsta minorului, acesta nu va răspunde pentru faptele sale. 

"Îmi doresc ca acest copil să beneficieze de sprijinul necesar să devină un adult responsabil", a concluzionat profesoara Anca Antip.

Agresiunea comisă de elevul de 12 ani împotriva profesoare de la şcoala din Todireşti a stârnit un val de indignare printre cadrele didactice din întreaga ţară. Profesorii spun că au ajuns să fie umiliţi de elevi, că nu mai sunt protejaţi, având mai multe îndatoriri decât drepturi, iar "Romania a ajuns o ţară în care care copiii nu mai cunosc bunul simţ, respectul şi propriile responsabilităţi, în care nu mai există determinare, ambiţie şi conştiinta unei bune conduite morale, sociale şi culturale".

Mai multe - Vaslui

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite