Liceana din Bârlad care a reuşit să obţină drepturi pentru toţi elevii din oraş, punând la zid toată clasa politică locală. Viceprimar: „PSD va veni cu un răspuns”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andra Palmaciu FOTO Facebook
Andra Palmaciu FOTO Facebook

Andra-Georgiana Palmaciu (17 ani), eleva în an terminal la un liceu din Bârlad, a reuşit să obţină pentru întreaga generaţie ceea ce politicienii şi consilierii locali PSD nu au fost în stare să aplice.

O elevă de 17 ani, din Bârlad, care a folosit internetul pentru a se informa şi pentru a-şi expune public părerea despre lucrurile care o deranjează, a reuşit să le dovedească autorităţilor locale şi politicienilor că atunci când este voinţă legea trebuie şi poate să fie aplicată. Andra Palmaciu a înregistat o premieră în oraşul natal, fiind prima persoană, în afara aparatului public administrativ sau al clasei politice, care a iniţiat un proiect de hotărâre şi care a şi fost luat în seamă. Acţiunea ei a avut efect neaşteptat şi se vor bucura mii de elevi de ceea ce a reuşit ea să facă.

Astăzi, la o zi după ce eleva de liceu a depus un proiect de hotărâre la secretariatul Consiliului Local (CL) Bârlad prin care solicita să fie aplicată legea, respectiv acordarea de reducere de 50% pentru toţi elevii la abonamentul pentru transportul în comun, autorităţile locale s-au mobilizat şi au inclus amendamentul în ordinea de zi a consilierilor.

Aceştia vor vota miercuri, 20 ianuarie, în şedinţă extraordinară, caietul de sarcini privind licitaţia de concesionare a transportului în comun. Printre alte notificări şi amendamente a fost inclusă şi solicitarea Andrei-Georgiana Palmaciu, liceana care a luat atitudine publică faţă de condiţiile improrpii din autobuzele şi microbuzele care circulă în oraş.

Problemă rezolvată peste noapte

Primarul interimar Marin Bunea, alături de viceprimarul interimar Dorin Apostu, au confirmat astăzi, într-o conferinţă de presă anume convocată, că toţi elevii din oraş vor beneficia de drepturile legale imediat după încheierea unui nou contract privind concesionarea transportului în comun.

„Considerăm că proiectul primit de CL (n.r. cel depus de elevă şi semnat de un consilier independent) nu este foarte bine întocmit din punct de vedere al tehnoredactării. Totuşi, grupul consilierilor PSD va veni cu un amendament în acest sens. În şedinţa de comisii de azi (n.r. 19 ianuarie) se va discuta acest aspect. Va fi inclus un criteriu de punctaj în caietul de sarcini, astfel, transportatorii care vor acoperi total sau parţial reducerea acordată elevilor vor avea un avantaj”, a precizat viceprimarul Dorin Apostu.

Schimbări impuse de o elevă

Andra-Georgiana Palmaciu (17 ani), elevă în an terminal la Liceul teoretic „M. Eminescu” a postat la începutul lunii decembrie 2015, pe pagina personală de socializare, o scrisoare deschisă prin intermediul căreia îşi exprima revolta faţă de condiţiile din mijloacele de transport în comun. Dincolo de detaliile date, aceasta a avut curajul să le bată obrazul unor oameni influenţi din Bârlad. Vasile Puşcaşu, administratorul Unistil – firma care deţine monopolul transportului în comun, şi deputatul PSD Adrian Solomon, au fost direct vizaţi: „V-aş da dracu'. Cât de tolerantă să fiu, să-mi ia patru ani să prind curaj să vă spun?“

Scrisoarea a avut un impact neaşteptat şi le-a deschis mintea politicienilor locali care habar nu aveau că elevii nu beneficiază de nicio reducere şi plătesc bilet integral, ca orice călător. Nu cunoşteau nici faptul că legea prevede reduceri pentru elevi. Pe 18 ianuarie, liceana a depus la secretariatul Consiliului Local (CL) un proiect de hotărâre potrivit căruia toţi elevii ar urma să beneficieze de reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun. Potrivit Legii 215/2001, proiectele supuse spre aprobare în CL pot fi iniţiate de primar, viceprimar, consilieri locali sau de orice cetăţean, cu condiţia de a avea suportul a 5% din totalul consilierilor, suport care a venit de la consilierul Dumitru Boroş, iar iniţiativa a venit de la Daniel Buzamăt, fost consilier local. Este o premieră în oraş ca un cetăţean să-i pună la treabă pe consilierii locali.

Licitaţie cu scandal

SC Unistil a obţinut concesiunea serviciilor de transport în comun în 2010, eliminând de pe piaţă toate firmele concurente. La acel moment, transportatorii din oraş au făcut proteste stradale. Pe 18 decembrie 2015 a expirat contractul câştigat de Vasile Puşcaşu, un apropiat al ex-primarului Cosntantin Constantinescu. Autorităţile lcoale nu au fost pregătite să organizeze o nouă licitaţie înainte de expirarea contractului semnat în 2010 şi a fost prelungit vechiul contract pentru cinci luni. Caietul de sarcini pentru următoarea licitaţie a fost respins iniţial de ANRSC (Autoritatea  naţională de reglementare pentru serviciile comunitare de utilităţi publice).

Citeşte şi:

Liceana din Bârlad care „s-a luat“ de oamenii influenţi din oraş: „V-aş da dracu'. Cât de tolerantă să fiu, să-mi ia patru ani să prind curaj să vă spun?“

Liceana din Bârlad care „s-a luat” de cei mai influenţi oameni din oraş a bătut cu pumnul şi în masa consilierilor locali: „Dacă e lege, să fie respectată”

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite