La Vaslui, cu cât biserica este mai titrată, cu atât cresc şi preţurile la serviciile religioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Vaslui, preţurile pentru cununiile religioase variază de locul unde este situată biserica. Cu cât lăcaşurile de cult sunt mai aproape de centrul oraşului cu atât cresc şi pretenţiile preoţilor, tarifele fiind aproape duble. Cele mai scumpe cununii religioase sunt la mănăstiri, unde naşii trebuie să scoată din buzunar între 1000 şi 1500 lei.

Odată cu ieşirea din Postul Paştelui, după săptămâna luminată, se redeschide sezonul nunţilor. Oficierea cununiii religioase, unul dintre cele mai frumoase evenimente din viaţa fiecăruia, este taxată la Vaslui, în funcţie de biserica unde are loc. Teoretic, fiecare parohie, ca o comunitate locală, îşi administrează singura problemele interne şi consiliul parohial stabileşte fiecare taxă. Acest fapt se realizează, spun mai marii bisericii, în funcţie de posibilitatile şi deficienţele locului în care aceasta îşi desfăşoară activitatea
Nicio biserică nu are afişat tarifele pentru serviciile religioase, iar de multe ori sumele sunt indicate cât de bine se prezintă naşul în faţa preotului. La prima întâlnire în care se pun la punct detaliile cununiei religioase, însă majoritatea preoţilor, cât sunt întrebaîi de preţuri, îndeamnă naşii să ofere cât doresc “pentru sănătatea familiei”. La bisericile de cartier, preţurile pentru o cununie religioasă costă 300 de lei. La această sumă se adaugă 100 de lei pentru dacăl şi 50 lei la clopotar. La Biserica Sfântul Petru şi Pavel, din cartierul 23 Decembrie, şi la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, preoţii care oficiază slujbele religioase sunt printre puţinii din oraş care primesc atât cât li se oferă, fără a strâmba din nas atunci când naşii oferă o sumă mai mică.
Cu cât sunt situate mai spre centrul oraşului, preţurile cresc considerabil, astfel că pentru o cununie religioasă la la Biserica Adormirea Maicii Domnului sau la Biserica Sfântul Ioan, două dintre lăcaşurile de cult cele mai vânate de mirii din Vaslui, naşii trebuie să scoată din buzunar cel puţin 500 de lei, pentru preot şi 150 lei pentru dascăl.
Pentru cununiile religioase organizate la mănăstirile din judeţ, preţurile sunt şi mai piperate, ajungând la cel puţin 1000 de lei de ron slujba, preţ în care nu este inclus şi corul bisericesc, pentru care naşii trebuie să mai scoate din buzunar alţi bani, în funcţie de câte persoane cântă în cor. Cea mai câutatâ mănăstire din judeţ, pentru organizarea cununiilor religioase este cea de la Moreni, dat fiind pesajul mirific ce o înconjoară. Aici o cununie religioasă ajunge şi la 1500 de lei, însă majoritatea celor care şi-au unit destinele în faţa Domnului la acest lăcaş de cult, spun că banii nici nu mai contează, odată ce păşeşti pragul lăcaşului de cult.

Citeşte şi: 

Cât plătesc bârlădenii pentru cununia religioasă „Pe dătătorul de bună-voie iubeşte  Domnul”

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite