Preţul cununiilor religioase lăsat de preoţii botoşăneni la mila naşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care vor să îşi lege destinele în faţa lui Dumnezeu într-o Biserică din Botoşani trebuie să achite o taxă. Naşii care prin tradiţie dau banii preotului spun că partea financiară a cununiei e lăsată de oamenii  Domnului la mila şi la ”cât îl lasă inima”, pe cel care oferă. Despre chitanţă nici nu poate fi vorba, taxa fiind considerată mai mult o donaţie către Sfânta Biserică.

Cununia religioasă, o sfântă taină a creştinismului are şi partea ei mercantilă. Cu alte cuvinte pogorârea Duhului Sfânt asupra celor care vor să îşi lege destinele în faţa preotului este precedată de plata unei taxe către slujitorul Domnului, care are în ultimii 65 de ani şi valenţe de funcţionar al statului.  

La Botoşani naşul este cel care plăteşte serviciile religioase. Cei cu dare de mână şi mulţi fini ştiu cel mai bine cât şi cum se plăteşte pe fiecare biserică. Evită totuşi să vorbească despre aşa ceva. Nu vor să supere pe nimeni, mai ales că în judeţul din nordul Moldovei tradiţia încă supravieţuieşte chiar în mediul urban. 

Cu toate acestea printre rânduri naşii de ”carieră” dezvăluie frânturi din mecanismul de plată al cununiei. În primul rând la Botoşani preoţii nu cer o sumă anume, lasă totul la mila şi bunăvoinţa naşilor. Mila bineînţeles este sugerată a nu depăşi totuşi pragul de jos al sumei de 150 de lei. Limită maximă nu există însă. 

”La Botoşani în general preţurile variază între 150 de lei şi 300-400 de lei. Nu cere preotul. Spune ”cât te lasă inima”. Dar de multe ori nu poţi să te zgârceşti. Este totuşi cea mai important moment al însurăţeilor. Şi toată lumea vrea să iasă o slujbă de ţinut minte. Mulţi naşi dau mulţi

bani

image

fiindcă vor să arate ce putere financiară au. Cele mai mari tarife sunt la bisericile din centrul Botoşaniului, la preoţi cu renume. Acolo la fel se spune, ”cât te lasă inima”, dar nu lasă inima pe nimeni prea puţin în astfel de locuri”, spune un om de afaceri care a cununat mai multe cupluri la Botoşani.  

La Botoşani se spune că în topul celor mai scumpe locuri unde se fac cununii religioase este biserica Sfânta Parascheva de pe Pietonalul Unirii. Zvonurile de pe piaţa nunţilor spun că un om de afaceri şi un important membru al PNL Botoşani ar fi pus geamuri la aceea biserică în contul onorariului. Pentru o nuntă cum scrie la carte, cu o slujbă plină de încărcătură spirituală, este aleasă biserica Vovidenia, acolo unde bineînţeles tot la mila naşilor este lăsată taxa. 

Totuşi pragul minim ar fi de 150 de lei. La polul opus, sunt biserici care practică şi preţuri de criză. Dar chiar şi aşa preţurile milei nu scad sub 90 de lei. De exemplu la Biserica cu hramul ”Petru şi Pavel” din apropierea gării din Botoşani, cununia religioasă costă 100 de lei şi chiar 90 în cazul familiilor mai sărace. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Capela Armatei, în apropiere de sediul unde se eliberează permise auto.  Atât la bisericile cu tarife mari dar şi la cele cu preţuri de criză, nici nu poate fi vorba de chitanţă. Taxa este asimilată de preoţi unei donaţii benevole. 

”Din câte ştiu în 80% dintre cazuri nu se taie chitanţă. Este la mica înţelegere. Nu se cere explicit o sumă de bani, nici nu se dă chitanţă”, spune un alt botoşănean care a cununat mai multe perechi de tineri. În general oamenii foarte săraci, sunt scutiţi de orice fel de taxă la cununia religioasă, oriunde în municipiul Botoşani sau Dorohoi.

citiţi şi:

Cât costă cununia religioasă la Arad

Cât plătesc bârlădenii pentru cununia religioasă „Pe dătătorul de bună-voie iubeşte  Domnul”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite