Investiţii publice absurde acoperite „din pix“ la primărie. Cum se fentează contabil o gaură uriaşă în bugetul municipalităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un serviciu public din subordinea Primăriei Bârlad a pierdut numai în ultimele cinci luni, de la punerea în folosinţă a Centrului SPA şi a Cinematografului 3D, peste 150.000 de lei. Potrivit raportărilor, cele două investiţii de fiţe realizează excedent, nefiind luate în calcul şi ratele lunare plătite băncii care a acordat împrumutul.

Cele mai controversate investiţii ale Bârladului, comandate de ex-primarul Constantin Constantinescu în 2012, au ajuns o adevărată piatră de moară pentru comunitate. Potrivit primului raport de activitate ce va fi prezentat consilierilor locali în şedinţa din 12 februarie de către Direcţia pentru administrarea Pieţelor, Parcărilor şi Cimitirelor (DAPPC), aparat din subordinea Primăriei Bârlad, atât Centrul SPA cât şi Cinematograful 3D au realizat excedent în cele câteva luni de la darea în folosinţă. În fapt, numai în ultimele cinci luni au fost înregistrate pierderi de aproximativ 150.000 de lei.

“Din datele prezentate reiese că rezultatele activităţii celor două obiective sunt positive şi dacă trendul va fi unul crescător putem spune că investiţiile privind cele două obiective reprezintă un câştig pentru municipiul Bârlad din punct de vedere edilitar cât şi pentru comunitate prin serviciile oferite şi locurile de muncă create”, se concluzionează în raportul de activitate.

Pierderi în excedent

Conducerea DAPPC Bârlad a prezentat încasările făcute din care a scăzut doar cheltuielile de personal, întreţinere şi plata taxelor specifice activităţii. Aşa au reuşit  să figureze din condei cu excedent, nefiind trecute la cheltuieli şi ratele lunare ce trebuie plătite băncii care a acordat împrumutul pentru reabilitarea şi modernizarea clădirilor. care se ridică la 60.000 de lei/lună.

Concret, Centrul de revitalizare corporal şi Loisir, denumirea oficială dată fostei băi comunale, a fost inaugurat pe 1 septembrie 2015. Până pe 31 ianuarie 2016 au fost realizate venituri din prestarea serviciilor în sumă totală de 72.235 lei. În acelaşi interval au fost făcute cheltuieli salariael şi de întreţinere de 63.888 lei, rezultând un excedent de 8.347 lei în cele patru luni de activitate. 

Cinematograful “Victoria” a fost ianugurat la 1 septebrie 2015 şi în primele cinci luni de la darea în folosinţă a fost încasată suma de 449.996 lei. După scăderea cheltuielilor făcute cu plata salariilor, a facturilor la întreţinere şi a taxelor spreicice (în total de 300.795 lei) a rezultat un excedent de 149.201 lei. Adunate cele două sume prezentate ca excedent reiese suma de 157.548 lei. Tot de la 1 septembrie, DAPPC a plătit rate bancare în total de 300.000 de lei, fiind evident că excedentul realizat acoperă doar jumătate din bani.

Trebuie făcută meţiunea că ceel două clădiri au fost puse în conservare timp de un an, constructorul predând lucrările în toamna lui 2014, interval în care au fost plătite rate şi dobânzi.

Investiţiile au fost făcute la presiunea primarului Constantin Constantinescu care declarat la acea vreme că bârlădenii au nevoie de divertisment chiar dacă este criză. DAPPC Bârlad a împrumutat 2,5 milioane euro în 2012 de la CEC Bank, filiala Vaslui, cu termen de ramburase 26 de ani.

Citeşte şi:

FOTO Investiţii de fiţe la polul sărăciei: jacuzzi şi cinema 3D. Bârladul, îndatorat pentru 25 de ani pentru saună şi piscină

FOTO Centru SPA şi cinematograf 3D, investiţiile din banii publici ai Bârladului, scoase la licitaţie

Şefi plătiţi de stat pentru investiţiile de fiţe din Bârlad. Cum a fost înglodat în datorii un oraş întreg pentru moftul baronului PSD Titi Constantinescu

FOTO Cum au transformat romii un cartier nou în ghetou

FOTO VIDEO Traiul de ev mediu al bârlădenilor: cartiere întregi din buricul târgului, îngropate în noroi. „Mi-e ruşine să primesc în vizită rudele de la ţară”

Preţul unor investiţii fără cap. Centrul SPA şi cinematograful 3D, scoase la mezat de ochii lumii: „Şi-au dat seama de prostie şi nu ştiu cum să se spele“

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite