FOTO VIDEO Traiul de ev mediu al bârlădenilor: cartiere întregi din buricul târgului, îngropate în noroi. „Mi-e ruşine să primesc în vizită rudele de la ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari cartiere de case din Bârlad sunt îngropate în noroaie şi în mocirlă. Aşa se întâmplă în fiecare anotimp intermediar şi ori de câte ori plouă.

Bârlădenii care locuiesc în cartierele Munteni şi Podeni sunt orăşeni numai cu numele şi unora le este ruşine să primească în vizită rudele de la ţară. Satele s-au modernizat în ultimii ani, Bârladul nu. Canalizarea nu a ajuns şi la periferia oraşului, mulţi dintre ei nu au nici apă curentă. Se spală în lighean şi cară apă potabilă de la cişmele.

Dar cea mai mare problemă a oamenilor e lipsa căilor de acces. Atât în Munteni, cât şi în Podeni, sunt asfaltate doar străzile principale. Celelalte străduţe, kilometri întregi de drum, au rămas la fel ca acum jumătate de secol. Ba chiar mai rău, după cum spun locuitorii. Abia s-a topit zăpada şi a reînceput calvarul oamenilor. Cizmele de cauciuc sunt indispensabile şi singurele mijloace de transport care pot intra prin toate fundăturile sunt căruţele şi maşinile cu dublă tracţiune.

Cartierul Munteni, neschimbat în ultima sută de ani

Strada Victor Ion Popa din cartierul Munteni, locul unde s-au născut şi trăit Take, Ianke şi Cadâr, personajele care l-au inspirat pe dramaturgul ce poartă numele străzii, l-ar deprima chiar şi pe patronul spiritual al acesteia. Nimic nu pare să se fi schimbat de la începutul secolului XX încoace. Aceleaşi căsuţe sărăcăcioase , aceleaşi fundături neasfaltate. Cândva au fost pietruite, dar trecerea anilor şi-a spus cuvîntul.

image

Pe o străduţă lăturalnică, strada Iordache Gane, o femeie sărmană, încălţată cu cizme de cauciuc, caută printre bălţi şi pietroaie resturi metalice pe care ar putea să le vândă la fier vechi. „Nu-mi place maică! E urâtă strada asta, dar ne-am obişnuit. Cîndva mai aduceau câte o maşină de piatră şi turnau pe aici. Să mergeţi câteva străzi mai încolo să vedeţi cum e”, a spus Gabriela Grosu reporterului „Adevărul” în timp ce mai înghesuia în sacoşa din rafie o bucăţică de sârmă găsită lângă un gard.

Lista blocurilor cu bulină din Bârlad, Huşi şi Negreşti

Autoturismele nu au nicio şansă să circule pe strada Decebal. O localnică, Măndiţa Tacu, a avut curajul să iasă din curte pentru a arăta cât de greu îi este să treacă strada. A fost cât pe ce să alunece din cauza noroiului: „Înainte era mai bine. Au stricat strada de tot din toamnă, când au schimbat conductele de gaz. Ne-am săturat de drumurile astea şi de inundaţii. Promisiuni au tot fost, dar fapte nu. Strada arată din ce în ce mai rău”.

image

Un trecător s-a oprit să ne spună nemulţumirea. „Ferească Dumnezeu să avem nevoie de ambulanţă! Foarte greu se ajunge aici”, spune  Doru Judeanu. Cristian Trofin trăieşte pe această stradă de când s-a născut: „Stau la trei minute de centrul oraşului şi parcă am fi în altă lume. Chiar azi am plătit impozitul la casă, 310 de lei. Nu se fac reduceri pentru lipsa infrastructurii. Nu risc să scot maşina din curte până nu se usucă pământul că-i stric bujiile în două luni. Nici taximetriştii nu vor să intre pe Decebal. Doar dacă sunt începători şi nu ştiu cum e drumul.”

Bârlad: Cartierele mărginaşe vor avea gaz. Vezi aici lista străzilor care vor beneficia de investiţie!

80% din străzile cartierului sunt neasfaltate

În Podeni, pe majoritatea străzilor a fost turnat prundiş. Multe dintre ele au fost, cândva, pavate cu piatră. Acum, par mai degrabă nişte drumuri de ţară. Lui Gheorghe Vrabie îi este ruşine să spună că-i orăşean: „Vin neamurile de la ţară, din Popeni, şi mi-e ruşine să-i primesc. Să vedeţi ce investiţii s-au făcut la ei, nu recunoşti satul. Au asfalt, au apă curentă. Noi ne spălăm la lighean şi cărăm apă de la pompă.”

image

Stăzile Vrancei, Alexandru Beldiman ori Dimitrie Cantemir par trase la indigo. Majoritatea caselor au WC-urile la poartă pentru că altfel nu ar putea să vină vidanjele. Nu este canalizare, nu este nici asfalt.
„Stau de 50 de ani aici şi în fiecare an ni se spune că vor face drumurile. Nu fac nimic! Nici nu mai cred că o să prind ziua aia. Cam 80-90% din străzile cartierului Podeni sunt neasfaltate. Cândva, străzile au fost pietruite dar au turnat prundiş deasupra şi mai rău au stricat. Acum vreo 10 ani, primarul ne-a promis că o să ne facă trotuare ca să putem ieşi la strada principală. N-a mai trecut nimeni de atunci. Nici cu utilajele de deszăpezire nu ajung prin faţa casei. Vin până la colţul străzii şi i-am văzut cum vindeau motorina”, a declarat Ştefan Brăiescu.

image

Cartierele Munteni şi Podeni sunt prevăzute într-un proiect iniţiat de Primăria Bârlad privind realizarea canalizării. Consiliul Local Bârlad a aprobat în acest scop contractarea unui împrumut pe 20 de ani în valoare de 6,5 milioane . Lucrările ar trebui să înceapă în primăvara acestui an. Asfaltarea stăzilor va intra în calcul abia după realizarea reţelei de apă şi canalizare.

image
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite