Cum poate primi interlopul Costel Corduneanu jumătate de milion de euro de la stat din cauza unor erori judiciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul clanului Corduneanu solicită de la stat două milioane de lei după ce a fost arestat şi judecat aproape un deceniu într-un proces în care a fost găsit nevinovat.

Costel Corduneanu a intentat proces de despăgubiri împotriva statului român la Tribunalul Iaşi. Acesta invocă primul său dosar de notorietate, în care a fost arestat pentru opt luni şi acuzat că ar fi fost liderul unei reţele de trafic de droguri.

Dosarul la care face referire interlopul datează din 2004 şi a fost finalizat în toamna anului trecut cu achitarea lui Costel Corduneanu. Liderul interlop a fost arestat pe 11 octombrie 2004, fiind acuzat de DIICOT de trafic de droguri de mare risc. Alături de fraţii săi, interlopul ar fi alimentat cu ecstasy, canabis şi haşiş consumatorii de droguri din Moldova. 

Costel Corduneanu a fost eliberat pe 23 iunie 2005, de atunci începând un şir interminabil de bâlbâieli juridice care au făcut ca procesul în care era judecat interlopul să fie finalizat abia în noiembrie 2013. Chiar dacă ceilalţi inculpaţi din dosar au primit condamnări, justiţia nu a putut demonstra fără dubii implicarea lui Corduneanu la acea reţea, acesta fiind achitat pe linie, de către toate instanţele. 

Numele procurorului general, invocate de interlop 

În acţiunea depusă la Tribunal zilele trecute, consultată de “Adevărul”, Corduneanu spune că presiunea

mediatică din timpul arestării i-ar fi adus grave prejudicii.

“Încă de la debutul procedurilor, reprezentanţii Parchetului de pe lângă ÎCCJ au acordat ample interviuri în mass-media locală şi naţională, exprimându-şi pe larg punctul de vedere cu privire la împrejurările cauzei, tragerea la răspundere penală şi condamnarea inculpatului”, se arată în acţiune. 

În acelaşi document se mai face referire şi la procurorul general al României de la acea vreme, Ilie Botoş, care ar fi organizat o conferinţă de presă în care a prezentat clanul Cordunenilor, despre care a precizat că ar fi săvârşit infracţiuni pe teritoriul Franţei sau că ar fi devenit “spaima Occidentului”. 

“Aceste apariţii mediatice au vizat influenţarea instituţiilor de judecată în condiţiile în care pe rolul acestora se aflau cereri privind prelungirea şi ulterior menţinerea arestării preventive a reclamantului, acestea nereuşind să decidă imparţial în soluţionarea cererilor”, mai spun avocaţii lui Corduneanu. 

În documentul citat apărătorii mai arată că organele judiciare ar fi ignorat că la dosarul cauzei nu existau probe care să susţină acuzaţiile. “Pe toată durata procedurilor judiciare care s-au desfăşurat pe o perioadă de aproximativ 9 ani reclamantul a fost ţinut într-o stare de nesiguranţă cu privire la situaţia sa juridică”, se mai arată în acţiune. 

Corduneanu spune că, din cele 2 milioane pe care le solicită, 100.000 de lei reprezintă despăgubiri materiale, respectiv cheltuielile sale şi ale familiei din timpul procesului, restul fiind daunele morale. “La momentul la care reclamantul a fost arestat preventiv nu era cunoscut cu antecedente penale, se bucura de o bună reputaţie în societate prin prisma numeroaselor titluri obţinute la diferite competiţii sportive, era căsătorit, fiind integrat în societate. După momentul luării măsurii arestului preventiv, reclamantul a fost considerat un infractor deosebit de periculos, fiind supus în acest sens unui regim special de detenţie”, se mai arată în acţiune. 

Alături de Costel Corduneanu, în acelaşi dosar de trafic de droguri a mai fost achitat şi fratele său, Vasile Călin. Acesta încă nu a înaintat o solicitare de obţinere a unor daune, potrivit portalului instanţelor de judecată. Fratele celor doi, Florinel Corduneanu, precum şi cumnatul Mihai Silviu Corduneanu, au fost condamnaţi la şase, respectiv cinci ani de închisoare. 

Citeşte şi:

 

Interlopii care „vindeau” justiţie ca la tarabă, printre care şi un membru al clnului Corduneanu, eliberaţi de Tribunalul Iaşi

     

FOTO Interlopul „clarvăzător“. Unul dintre membrii clanului Corduneanu ştia că va scăpa de puşcărie
 

Fiul directorului de la Filarmonica Iaşi, audiat alături de un membru al clanului Corduneanu într-un dosar de trafic de droguri UPDATE
 

Clanurile care conduc Moldova. Cine sunt Corduneanu, Mararu sau Hassan


Reţeta Clanului Corduneanu de a scoate bani de pe urma hoţilor/ INTERCEPTĂRI ŞOC


Clanul Corduneanu a fost pus în libertate (UPDATE)

EXCLUSIV Costel Corduneanu, de la medalii la cătuşe (VIDEO)

Clanul Corduneanu se regrupează pe Facebook după ce a scăpat de puşcărie

Vipurile interlopilor la petrecerile clanului Corduneanu (VIDEO ŞI AUDIO)

Clanul Corduneanu a fost pus în libertate (UPDATE)

Costel Corduneanu către un ofiţer de Poliţie: „Eu păstrez liniştea în oraş"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite