Influentă femeie din Vaslui, anchetată de procurorii DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Ciuburciu
Gabriela Ciuburciu

Gabriela Ciuburciu, directorul Vascar, o firmă importantă pe piaţa cărnii din judeţ, este anchetată pentru fraude consistente cu fonduri eurpene.

Gabriela Ciuburciu, directorul uneia dintre cele mai cunoscute societăţi de prelucrare a cărnii din Vaslui, este anchetată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce şi-ar fi însuşit, ilegal, aproape 200.000 de euro din banii destinaţi unui proiect european.

În plus, ea mai este acuzată de procurorii DNA de luare de mită, de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false pentru a obţine pe nedrept fonduri europene, înşelăciune în convenţii, spălare de bani şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Acţiuni din 2005-2006

Potrivit rechizitoriului, „în cursul anului 2006, SC Vascar SA, societate comercială cu obiect de activitate fabricarea produselor din carne, a devenit beneficiara unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD în vederea punerii în practică a unui proiect ce vizează modernizarea fabricii de produse din carne a societăţii comerciale".

Proiectul s-a desfăşurat în perioada 2005-2006, iar Ciuburciu, în calitate de acţionar majoritar şi director general al SC Vascar SA, ar fi coordonat fraudarea mai multor achiziţii, cu fonduri europene sau naţionale. Banii astfel însuşiţi ar fi ajuns în conturile firmei pe care o conducea şi în cele ale unor apropiaţi.

Pentru a justifica cheltuiala, Gabriela Ciuburciu este acuzată că a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi mai multe documente şi declaraţii false şi inexacte. Suma nerambursabilă obţinută astfel s-a ridicat la aproximativ 1,4 milioane de euro.

Procurorii susţin, în plus, că de modernizarea fabricii s-au ocupat societăţi ale căror administratori ar fi mituit-o pe Gabriela Ciuburciu pentru a obţine contractele. Şpaga totală se ridică 185.550 de euro, conform DNA. Primirea banilor ar fi fost justificată, de asemenea, prin „pretinse contracte".

Lăsată în libertate

Tribunalul Iaşi a decis cercetarea Gabrielei Ciuburciu în stare de libertate, însă a obligat-o pe aceasta să nu părăsească ţara pentru următoarele 30 de zile.

Decizia n-a fost pe placul procurorilor, care au făcut recurs, deoarece aceştia au propus ca inculpata să fie arestată preventiv. Întrebată despre aceste acuzaţii, Gabriela Ciuburciu a refuzat să comenteze pe larg. „Deocamdată, n-am ce declaraţii să vă dau. Să aşteptăm să se termine ancheta şi după aceea vă voi răspunde la toate întrebările", a spus directoarea de la SC Vascar.

Intră pe
vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite