Incendiu la o biserică veche din Vaslui. Pompierii au salvat odoarele și cărțile bisericești

0
Publicat:

Focul a mistuit acoperișul și turla bisericii din Chersăcosu, Vaslui, pe o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați și s-au degradat aproximativ 60 de metri pătrați din tavanul din lemn și tencuiala bisericii.

Incendiul a pornit de la un coș de fum defect FOTO arhivă Adevărul
Incendiul a pornit de la un coș de fum defect FOTO arhivă Adevărul

Pompierii militari din cadrul secției Huși au intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă și o ambulanță SMURD pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul bisericii din satul Chersăcosu, comuna Stănilești, județul Vaslui.

Biserica veche de peste 70 ani aparține de parohia Pogănești. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta la acoperișul și turla bisericii, existând pericolul de propagare la întregul lăcaș de cult. La intervenție a participat și SVSU Stănilești. Nu au fost înregistrate persoane rănite. După aproximativ două ore, incendiul a fost lichidat. 

„Au ars acoperișul și turla (acoperiș din tablă pe astereală din lemn) pe o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați, două covoare și mobilier din lemn. S-au degradat aproximativ 60 de metri pătrați din tavanul din lemn, stuf și lut, tencuiala bisericii, o sobă, piese de mobilier și produse textile”, au precizat reprezentanții ISU Vaslui.

Pompierii au salvat odoarele și cărțile bisericești, altarul bisericii și diferite piese de mobilier. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un coș de fum defect și neprotejat termic față de materialele combustibile din apropiere.

Biserică de lemn unică în Moldova, distrusă de un incendiu

Un alt lăcaș de cult important din Moldova a dispărut în urma unui incendiu. Biserica din lemn din satul Mărăşti, Bacău, a fost distrusă complet în urma unui incendiu care a izbucnit pe 28 octombrie. 

„Arderea s-a manifestat generalizat, cu flacără deschisă şi degajări de fum, pe o suprafaţă de aproximativ 160 de metri pătraţi în biserică şi aproximativ 16 metri pătraţi clopotniţă”, au precizat reprezentanții Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.

Numeroase echipaje de pompieri au intervenit pentru stingerea focului. La faţa locului au fost mobilizate trei autospeciale de primă intervenţie şi comandă, cinci autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autoscară şi o ambulanţă SMURD.

În jurul orei 11,00, incendiul a fost lichidat, fără a se înregistra victime. Cauza probabilă a izbucnirii focului urmează a fi stabilită în urma cercetării la faţa locului.

Lăcașul de cult care a fost distrus de foc este o biserică din lemn construită în anul 1801  de vornicul Mihalache Sturdza, nepotul lui Ioan Sturdza, domnitor al Moldovei.

În patrimoniul bisericii boiereşti de la Mărăşti erau păstrate numeroase cărţi de cult foarte vechi. Majoritatea erau scrise în chirilică şi datează de la începutul secolului al XIX-lea.

Catapeteasma era piesa cea mai importantă din tezaurul acestei bisericuţe, fiind unică în rândul bisericilor de lemn din Moldova. Confecţionată din lemn de tei şi lucrată în stil rococo, aceasta era păstrătoarea unor picturi de mare expresivitate.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite