Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost eliberat condiţionat. Prejudiciul uriaş, nerecuperat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Vaslui a decis eliberarea condiţionată, înaintea executării integrale a pedepsei, a fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. Încarcerat în 2014, Fenechiu a avut de ispăşit 5 ani şi şase luni, condamnare rezultată în contopirii sentinţelor din dosarele Transformatorul şi SIVECO.

”Admite propunerea Comisiei de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Vaslui privind liberarea condiţionată a persoanei condamnate Fenechiu Relu. În temeiul art. 587 alin. 1 Cod procedură penală, dispune liberarea condiţionată a condamnatului Fenechiu Relu, anterior executării integrale a pedepsei de 5 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 62/2017 a Tribunalului Vaslui, mandat de executare nr. 69/2017. Atrage atenţia condamnatului asupra dispoziţiilor art. 104 alin. 2 din Noul Cod penal privind revocarea liberării condiţionate”, se arată în hotărârea pronunţată pe 28 iunie de Judecătoria Vaslui.

Decizia instanţei vasluiene nu este definitivă, ci poate fi atacată de DNA în termen de trei zile. Lucru care, cel mai probabil, se va şi întâmpla, având în vedere că procurorii s-au opus eliberării condiţionale a fostului ministru. 

Relu Fenechiu fost încarcerat în ianuarie 2014, când Curtea Supremă l-a condamnat definitiv la 5 ani de închisoare. Prejudiciul din dosarul “Transformatorul” se ridică la peste 5,5 milioane de lei şi nu a fost recuperat până în prezent. După condamnarea definitivă, familia Fenechiu a recurs la mai multe tertipuri pentru a scăpa de plata prejudiciului, după ce un birou de executori judecătoreşti a obţinut executarea silită împotriva inculpaţilor.  

În timpul executării condamnării, Relu Fenechiu, a fost pus sub acuzare de DNA în dosarul Siveco, fiind acuzat că ar fi pretins şi ar fi primit de la o firmă de software, un procentde 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 13.990.059 lei fără TVA) şi de o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA), pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea acestor proiecte.

Fenechiu şi-a recunoscut faptele şi a încheiat un acord de recunoaştere cu DNA prin care i s-a stabilit o pedeapsă de 3 ani şi 10 luni închisoare. Condamnarea a fost contopită, ulterior, cu pedeapsa de 5 ani, la care judecătorii au aplicat un spor de 6 luni. 

Mai puteţi citi:

FOTO Cununie politico-economico-religioasă cu efecte pe termen lung. Cum funcţionează filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel la Iaşi

Transformatoarele au lăsat pe întuneric imperiul lui Fenechiu. Afacerile cu statul care l-au îmbogăţit pe baronul liberal

Daniel Şandru, politolog: „Seriozitatea” domnului Fenechiu şi „strângerea de inimă” a domnului Nichita

Ascensiunea şi decăderea lui Fenechiu. Traseul de la bişniţar la înalt demnitar

Sentinţă în „Dosarul Transformatorul“:  Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite