Fost primar, condamnat să dea cu mătura la primăria de care s-a folosit ca să obţină ilegal bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiberiu-Lorin Coatu FOTO monitoruldevaslui.ro
Tiberiu-Lorin Coatu FOTO monitoruldevaslui.ro

Tiberiu-Lorin Coatu, fostul primar al comunei vasluiene Găgeşti, s-a folosit de documente false ca să ateste la APIA că firma administrată de mama sa deţine o suprafaţă de teren mai mare decât în realitate.

Tribunalul Vaslui l-a condamnat pe Tiberiu-Lorin Coatu, fostul primar al comunei vasluiene Găgeşti, la 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere, pentru fals intelectual şi folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene

În plus, Tiberiu-Lorin Coatu a fost obligat să presteze muncă în folosul comunităţii  în cadrul primăriei din Găgeşti sau a şcolii generale din localitate pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare.

Alături de fostul edil a fost condamnată şi SC Agro Lory-Tym SRL, firma administrată de mama acestuia, al cărei obiect de activitate este cultivarea de cereale şi legume, la o amendă penală de 34.500 de lei şi pedeapsa complementară a afişării în extras a hotărârii de condamnare la sediul Primăriei din Găgeşti timp de şase luni. Decizia instanţei nu este definitivă.

Documente şi declaraţii false

Potrivit DNA, între anii 2012-2017, fostul primar a depus documente şi declaraţii false la Agenţia de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură, obţinând ilegal peste 8.600 de lei din fonduri europene.

”Administratorul SC Agro Lory-Tym SRL ar fi depus cu rea-credinţă la APIA mai multe documente şi declaraţii false, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plăţi directe, pentru o suprafaţă de teren pe care nu o deţinea în realitate. Documentele respective ar fi fost obţinute de inculpat prin determinarea reprezentanţilor primăriei comunei Găgeşti, judeţul Vaslui, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să ateste, fără vinovăţie, în cuprinsul unor adeverinţe şi al unor tabele centralizatoare ale contractelor de arendă, faptul că respectiva societate deţinea o suprafaţă de teren mai mare decât în realitate”, se menţionează în rechizitoriu.

Sechestru pe bani şi bunuri

Fostul edil a plătit integral prejudiciul, dar instanţa a menţinut sechestrul pe banii şi bunurile acestuia, dar şi ale Agro Lory-Tym SRL, instituit iniţial de procurorii anticorupţie, până la finalizarea procesului.  

”Menţine măsurile asigurătorii constând în poprirea sumelor de bani datorate cu orice titlu de către terţe persoane fizice sau juridice şi sechestru aisgurător asupra bunurilor imobile deţinute în proprietatea inculpaţilor dispusă prin ordonanţa 60/P/2018 din 04.10.2019 în vederea garantării executării amenzii penale şi a cheltuielilor judiciare în ce priveşte pe inculpata persoană juridică Agro Lory-Tym SRL şi în vederea garantării executării cheltuielilor judiciare în ce priveşte pe inculpatul Coatu Lorin Tiberiu”, au stabilit judecătorii Tribunalului Vaslui.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Record într-un dosar de corupţie. O sută de termene în şase ani, fără o sentinţă

Fost inspector şcolar, achitat de acuzaţiile de corupţie după şapte ani de procese. Probele-cheie au fost anulate

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite