Endometrioza, „boala femeii neiubite”. Misterul maladiei care dă insatisfacţie sexuală şi duce la infertilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerea puternică în timpul menstruaţiei ar putea fi un semn de boală
Durerea puternică în timpul menstruaţiei ar putea fi un semn de boală

Endometrioza, cunoscută şi sub numele de boala femeii neiubite, afectează una din cinci femei fertile şi se manifestă în special la vârsta maturităţii.

Boala femeii neiubite, endometrioza, este specifică femeilor cu vârstă fertilă, de la 15 la 50 de ani şi afectează în special pe cele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani.

Afecţiunea constă în prezenţa de endometru (mucoasa ce căptuşeşte cavitatea uterină) în afara cavităţii uterine, respectiv la nivelul vaginului, colului uterin, ovare, trompe uterine, peritoneu pelvin sau abdominal. Mai rar poate migra până la intestine, vezica urinară şi chiar la creier.

Simptomele specifice endometriozei pornesc de la dureri cronice pelvine date de sindromul aderenţial, dismenoree (dureri menstruale intense), dispareunie (durere în timpul contactului sexual), infertilitate şi, mai rar, crampe abdominal, diaree sau constipaţie legate de fluxul menstrual. În situaţii rare poate ajunge până la prezenţa de sânge în urină sau scaun, tot în perioada menstruaţiei.

“Etiologia acestei boli rămâne necunoscută. Cea mai acceptată teorie şi care explică o parte din localizări este fluxul menstrual retrograd care, prin trompe, migrează în cantităţi infime către cavitatea peritoneală şi se lipeşte unde poate. Localizările la distanţă pot fi explicate prin circulaţia limfatică. Endometrioza este una din primele trei cauze de infertilitate. Cert e că boala e strict legată şi agravată de estrogen, hormonii feminini, şi afectează una din cinci femei fertile”, a explicat medicul primar Obstetrică-ginecologie Adina Boca (foto dreapta).

adinaboca

Statistic vorbind, 40% din femeile care au această boală sunt sterile. Incapacitatea de a avea copii, asociate cu durerile specifice bolii, atrag stări de oboseală, apatie, izolare şi chiar depresie. De aici şi denumirea populară de boala femeii neiubite.

Tratamentul modern este pe cale laparoscopică. Există şi tratamente alopate (medicamentoase) sau naturiste.

“Niciodată nu se treatează complet această boală. Recidivează pentru că rămân mici focare care nu pot fi înlăturate. Se pare că boala se moşteneşte de la mamă la fiică, fiica dezvoltând o formă mai severă”, a completat dr. Boca.

Sunt medici care sunt de părere că asistăm la o recrudescenţă a bolii, pentru că femeia modernă alege să conceapă mult mai târziu decât au făcut-o mamele lor şi pentru că hrana actuală este hormonotratată, aducând  astfel un aport mare de estrogeni.

“Boală rămâne nediagnosticată la foarte multe paciente, în funcţie de intensitatea simptomelor. Infertilitatea vine ca o consecinţă prin disfuncţiile care intervin la nivelul ovarelor, prin aderenţele la nivelul trompelor şi rărirea contactelor sexuale determinate de durerile resimţite de pacientă”, a conchis ginecologul Adina Boca.

Citeşte şi:

Chiloţii tanga. Cum le îmbolnăveşte pe femei cea mai sexi lenjerie. Medicii explică de ce trebuie purtaţi foarte rar Preferaţi de femei, admiraţi de bărbaţi, chiloţii tanga ascund în spatele “şnuruleţului” pericole reale pentru sănătatea intimă a femeilor. Chiloţii din dantelă sunt la fel de nesănătoşi

Cât de des ar trebui, de fapt, să facă sex femeile: cum le este afectat organismul de abstinenţă şi de ce sexul în exces ascunde o problemă gravă  Omul este singura fiinţă care face sex din plăcere, nu doar pentru a procrea. Psihanalistul Freud susţinea în studiile sale că atât femeile, cât şi bărbaţii se îmbolnăvesc fără sex.

Epilată complet sau „tufiş”? Cum le îmbolnăveşte pe femei epilarea totală din zona pubiană - sfaturile medicilor
Într-o societate plină de covenţii, epilarea firelor de păr nedorite de pe corp a ajuns o normalitate pentru femei şi bărbaţi deopotrivă. Pentru cea mai intimă zonă a femeilor, înlăturarea totală a firelor de păr poate cauza probleme de sănătate extrem de grave, după cum susţin specialiştii

Cum arată vaginul femeii după naştere. Secretul pentru a-i păstra fermitatea şi a-i crea partenerului plăceri nebănuite
Vaginul este canalul moale prin care trece capul copilului în timpul naşterii naturale. Cum procesul presupune un efort substanţial pe care îl depune musculatura vaginală atunci când copilul este expulzat, este normal ca vaginul să rămână mult mai larg după ce naşterea se finalizează.

Cum este afectată sănătatea femeilor de folosirea tampoanelor interne - şocul toxic, cel mai mare pericol. Sfaturile medicilor privind alegerea absorbantelor Deşi industria de producere a tampoanelor şi absorbantelor a evoluat foarte mult continuă să existe controverse legate de acestea. Sindromul şocului toxic este cel mai grav “incident” care poate să apară în cazul femeilor care folosesc tampoane.

Cele mai controversate mituri despre gravide şi proaspete mămici, analizate de medici: au voie femeile sau nu să facă sex în timpul sarcinii  Alăptarea are efect contraceptiv, berea stimulează lactaţia, gravidele şi mamele care alăptează trebuie să mănânce cât pentru doi, iar sexul e interzis în ultimul trimestru de sarcină. Sunt câteva mituri pe care medicii specialişti le demontează sau, dimpotrivă, le susţin cu argumente ştiinţifice

Cum dinamizează exerciţiile Kegel viaţa sexuală a femeilor. Ginecolog: „Cine reuşeşte va produce partenerului plăceri nebănuite“ Exerciţiile Kegel sunt la îndemâna oricărei femei şi beneficiile sunt multiple, spun medicii. Dincolo de rezolvarea anumitor probleme medicale, exerciţiile au menirea de a îmbunătăţi viaţa sexuală

Top 10 lucruri puţin cunoscute despre vagin. Cum se citeşte starea de sănătate a femeii după forma labiilor

Cum trebuie să se pregătească femeile pentru a merge la ginecolog şi care sunt cele mai jenante situaţii întâlnite de medici

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite