Top 10 lucruri puţin cunoscute despre vagin. Cum se citeşte starea de sănătate a femeii după forma labiilor
0Pudoarea excesivă duce la ignoranţă, iar cea mai intimă zonă a femeii păstrează multe necunoscute în ciuda avalanşei de informaţii de care pot beneficia femeile.
Medicul ginecolog Adina Boca a prezentat, pentru “Adevărul”, un top al lucrurilor mai puţin ştiute despre vaginul femeii, multe răspunsuri fiind inspirate chiar din întrebările pe care le-au pacientele de-a lungul anilor.
1. Cuvântul “Vagin” provine din limba latină şi înseamnă “teacă de sabie”. “Deschiderea vaginului se mai numeşte şi «introitus», tot din latină, care înseamnă a intra, a pătrunde”, explică ginecologul citat.
2. Ce au în comun vaginul şi ochii – sunt singurele organe care au puterea de autocurăţare. Ochii se curăţă prin lacrimi, vaginul are şi el resurse proprii. “Există un ciclu vaginal de descuamaţie şi datorită poziţiei, prin gravitaţie, se curăţă singur. Asta nu înseamnă că nu trebuie ajutat şi nu se impun spălăturile vaginale”, spune dr. Boca.
3. Forma labiilor indică starea de sănătate a femeilor. “Labiile dezvoltate, cele care depăşesc un pic dimensiunea labiilor mari, au consistenţă cărnoasă şi sunt bine lubrefiate, indică o activitate ovariană normală. Deci femeia poate să procreeze fără probleme. Labiile foarte mici pot sugera fertilitate scăzută”, spune dr. Adina Boca.
4. Vaginul este mai curat decât gura. Deşi poate părea ciudat, medicii ginecologi susţin că este cât se poate de adevărat. Explicaţia e dată de faptul că enzimele aflate în cavitatea bucală, care au rol de curăţare, trebuie ajutate prin spălări mai dese decât în cazul vaginului. Asta pentru că resturile de alimente care rămân în gură după fiecare masă, dacă nu sunt îndepărtate prin folosirea periuţei şi pastei de dinţi, stimulează formarea bacteriilor.
5. Vaginul se formează în primele luni de viaţă intrauterină. “La început, vezica şi organele genitale sunt comune şi se separă după primele trei luni de viaţă intrauterină. Din această cauză vezica suferă după menopauză. Vaginul se vede la 12 săptămâni de sarcină la un ecograf”, a subliniat ginecoloaga.
6. În perioada ovulaţiei, vaginul elimină până la doi mililitri de secreţie. “Filan, denumirea pe care o poartă aceste secreţii, este mai abundentă în perioada ovulaţiei. Această secreţie permite ascensionarea spermatozoizilor către cervice”, explică doctoriţa.
7. Cum miroase un vagin sănătos? “Vaginul nu miroase a mosc, nici a altă esenţă exotică. Vaginul sănătos nu are miros, cel puţin nu unul pregnant. Dar, aşa cum alimentaţia influenţează mirosul transpiraţiei şi urinei, şi secreţiile vaginale pot împrumuta un anumit miros”.
8. Vaginul conţine printre alte bacterii şi Lactobacillus, bacteria din lapte. Lactobacilii crează un mediu acid care nu permite dezvoltarea infecţiilor.
9. Contactarea unor boli cu transmitere sexuală este mai probabilă în timpul ciclului menstrual. Explicaţia este următoarea: în timpul menstruaţiei se deschide colul uterin, vascularizarea zonei este mai puternică şi sângele este un bun mediu de cultură pentru microbi.
10. În perioada Renaşterii se credea că vaginul este un penis răsturnat şi că sistemul reproductiv feminine este identic celui masculin, doar că este ascuns în interiorul corpului.
Citeşte şi:
Chiloţii tanga. Cum le îmbolnăveşte pe femei cea mai sexi lenjerie. Medicii explică de ce trebuie purtaţi foarte rar Preferaţi de femei, admiraţi de bărbaţi, chiloţii tanga ascund în spatele “şnuruleţului” pericole reale pentru sănătatea intimă a femeilor. Chiloţii din dantelă sunt la fel de nesănătoşi
Cât de des ar trebui, de fapt, să facă sex femeile: cum le este afectat organismul de abstinenţă şi de ce sexul în exces ascunde o problemă gravă Omul este singura fiinţă care face sex din plăcere, nu doar pentru a procrea. Psihanalistul Freud susţinea în studiile sale că atât femeile, cât şi bărbaţii se îmbolnăvesc fără sex.
Epilată complet sau „tufiş”? Cum le îmbolnăveşte pe femei epilarea totală din zona pubiană - sfaturile medicilor
Într-o societate plină de covenţii, epilarea firelor de păr nedorite de pe corp a ajuns o normalitate pentru femei şi bărbaţi deopotrivă. Pentru cea mai intimă zonă a femeilor, înlăturarea totală a firelor de păr poate cauza probleme de sănătate extrem de grave, după cum susţin specialiştii
Cum arată vaginul femeii după naştere. Secretul pentru a-i păstra fermitatea şi a-i crea partenerului plăceri nebănuite
Vaginul este canalul moale prin care trece capul copilului în timpul naşterii naturale. Cum procesul presupune un efort substanţial pe care îl depune musculatura vaginală atunci când copilul este expulzat, este normal ca vaginul să rămână mult mai larg după ce naşterea se finalizează.
Cum este afectată sănătatea femeilor de folosirea tampoanelor interne - şocul toxic, cel mai mare pericol. Sfaturile medicilor privind alegerea absorbantelor Deşi industria de producere a tampoanelor şi absorbantelor a evoluat foarte mult continuă să existe controverse legate de acestea. Sindromul şocului toxic este cel mai grav “incident” care poate să apară în cazul femeilor care folosesc tampoane.
Cele mai controversate mituri despre gravide şi proaspete mămici, analizate de medici: au voie femeile sau nu să facă sex în timpul sarcinii Alăptarea are efect contraceptiv, berea stimulează lactaţia, gravidele şi mamele care alăptează trebuie să mănânce cât pentru doi, iar sexul e interzis în ultimul trimestru de sarcină. Sunt câteva mituri pe care medicii specialişti le demontează sau, dimpotrivă, le susţin cu argumente ştiinţifice
Cum dinamizează exerciţiile Kegel viaţa sexuală a femeilor. Ginecolog: „Cine reuşeşte va produce partenerului plăceri nebănuite“ Exerciţiile Kegel sunt la îndemâna oricărei femei şi beneficiile sunt multiple, spun medicii. Dincolo de rezolvarea anumitor probleme medicale, exerciţiile au menirea de a îmbunătăţi viaţa sexuală