Dramele generaţiei „singur acasă“: în doar două zile s-au sinucis doi adolescenţi din judeţul Vaslui, cu părinţi plecaţi în străinătate

0
0

Un adolescent de 14 ani, din Puşcaşi s-a sinucis în noaptea de duminică spre luni, de teamă că ar putea fi anchetat de Poliţie.Tragedia vine la doar două zile după ce la Gârceni o fată de 14 ani şi-a pus capăt zilelor.

În ambele cazuri, copii aveau unul dintre părinţi plecaţi la muncă în străinătate, fiind crescuîi doar de unul dintre părinţi. Psihologii atrag atenţia că în sufletul copiilor, lipsiţi de afecţiunea părinţilor, se produs adevărate drame, copiii duc\nd dorul unui climat familial.

După ce vineri după amiază o adolescent de nici 14 ani şi-a pus capăt zilelor, în urma unui conflict cu mama, duminică noaptea un alt copil, de această dată din comuna Puşcaşi s-a sinucis, spânzurându-se cu şireturile de la pantofii fratelui mai mic. Andrei a fost descoperit fără suflare, într-o anexă gospodărească, în noaptea de duminică spre luni, jurul orelor 4.00 de bunicul său, după ce tatăl l-a alertat ca a dispărut din casă. Băiatul împreună cu cei doi fraţi locuia cu tatăl şi bunicii, mama fiind plecată la muncă în străinătate, din luna martie a acestui an. Seara, s-au culcat cu toţii, fără ca băiatul să de-a de bănuit că ar fi măcinat de gânduri negre.
Potrivit bunicului, în cursul zilei de duminică Andrei a avut un conflict, cu un alt băiat din sat, pe care l-ar fi lovit. La poarta familiei a venit bunicul copilului care l-a ameninţat că îl va reclama la Poliţie. Adolescentul, cred rudele, s-a speriat atât de tare încât, de disperare, a făcut gestul extrem. Când l-au descoperit spânzurat, tatăl a sunat  la 112, sperând dar medicii vor reuşi să îl resusciteze. Din pacate, la sosirea echipajului de pe ambulanţă băiatul era deja decedat, cadrele medicale constatând decesul acestuia.
Minorul nu a lăsat niciun bilet în urma sa prin care să-şi justifice gestul. Singurul aspect relatat de membrii familiei, care ar fi putut să îl influenţeze a fost conflictul avut cu un alt băiat din sat în cursul zilei de duminică”, a precizat Mihaela Ştraub purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Un alt copil, o altă sinucidere

În satul Trohan, comuna Gârceni, rudele se pregătesc să o îmnormânteze pe Didina Mărgean fata de 13 ani, care vineri seara s-a spânzurat , în urma unei discuţii în contradictoriu cu mama. Tatal fetei aflat la muncă în strâinătate, pentru a le asigura celor şapte copii un trai mai buni, urmează să sosească acasă. Rudele i-au cerut să vină de urgenţă acasă, spunându-i că soţia este bolnavă.
Acum vine şi el acasă, nu i s-a spus că fata e moartă, nu i s-a spus, că sunt atâţia kilometri. I-am spus că soţia se simte foarte rău", a spus o rudă a familiei.
Mama fetei, care a suferit la rându-I un şoc, în urma sinuciderii copilei a fost internată la Psihiatrie. Femeia îşi creştea singură cei şapte copii şi încerca să le ofere o educaţie buna. Când a auzit că fiica ei de nici 14 ani are o relaţie de prietenie cu un bâiat din sat, cu opt ani mai mare, i-a cerut fetei să rupă orice legătură cu tânărul, ameninţând-o că, în caz contrar, îl va anunţa pe tată din străinătate. Pe fondul discuţiilor tensionate, femeii I s-a făcut rău, solicitând o ambulanţă la 112. În timp ce fiul cel mare, ăşi conducea mama la ambulanţă, sora de 13 ani s-a spânzurat în copacul din spatele casei. A descoperit-o când s-a întors de la Ambulanţă. Îngrozit,  băiatul a sunat la 112 pentru a cere ajutorul. Cadrele medicale i-au dat indicaţii prin telefon pentru a oferi fetei primul ajutor, până la sosirea echipajului medical. Timp de mai bine de o oră au încercat medicii resuscitarea adolescentei, pe care au găsit-o în stop cardio respirator . În zonă a fost solicitat şi un elicopter SMURD,  însă toate eforturile au fost în zadar.

Copii care duc dorul unui climat familial

În timp ce părinţii se gândesc la bunăstarea familiei şi văd în plecarea peste hotare singura soluţie pentru rezolvarea problemelor financiare, specialiştii în asistenţă socială spun că acest fenomen are efecte negative şi, uneori, irecuperabile asupra copiilor. Iar o situaţie material mai bună nu va compensa niciodată cu lipsa de afecţiune pe care o resimt copii lăsaţi în grija rudelor. În cazul copiilor lăsaţi în grija unui dintre părinţi, presiunea este la fel de mare, pentru că, spun specialiştii părintele rămas acasă, pentru a nu-şi scăpa din frâu copiii au faţă de aceştia un comportament mai sever.

Aceasta este adevărata provocare pentru fiecare instituţie care este obligată să facă mai mult pentru prevenirea acestor tragedii. Aceşti copii trăiesc cel mai cumplit absenţa părinţilor şi dorul unui climat familial în care dragostea şi afecţiunea să fie împlinită. Toţi copiii cu părinţi plecaţi în străinătate prezintă semne clinice ale depresiei, tristeţei, abandonului emoţional. Cu o astfel de copilărie, nu se poate obţine respectarea regulilor şi normelor educaţionale şi sociale. Este cea mai vulnerabilă categorie de copii. Atunci când copilul cu părintele plecat în străinătate nu este ajutat, costurile sunt mari pentru societate”, a precizat psihologul Ionel Brătianu.

Statisticile Inspectoratului ŞColar al Judeţului Vaslui arată că în şcolile din judeţul Vaslui sunt nu mai puţin de 6.000 de elevi, adică 10% din populaţia şcolară a judeţului, cu unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare. 

Dramele copiilor de stranieri

În timp ce părinţii muncesc pentru un trai mai bun, copiii rămaşi acasă trăiesc adevărate drame. Nu puţini au fost copiii care au ajuns în pragul suicidului. O adolescentă de 14 ani din Botoşani a încercat să-şi pună capăt zilelor, supărată că părinţii, după ce au divorţat, au plecat la muncă în străinătate, lăsând-o în grija rudelor. Un băieţel de 11 ani din judeţul Satu Mare s-a sinucis pe 27 februarie 2012 pentru că nu mai suporta dorul de mama sa, plecată la muncă în Franţa. O tragedie similară a avut loc şi în judeţul Iaşi, unde un băieţel de 11 ani, din comuna Moşna, s-a spânzurat de dorul mamei care nu se mai întorcea de la muncă în Italia. În judeţul Vaslui, în toamna anului 2012, o fetiţă de 5 ani, din comuna Soleşti, a avut parte de un sfârşit tragic, fiind ucisă de propriul tată, care a vrut să se răzbune astfel pe soţia care nu dorea să mai revină în ţară, din Anglia, unde se afla la muncă.

Pe aceeaşi temă: 

Efectele nefaste ale sindromului "singur acasă". Peste 3.200 de copii din judeţul Vaslui au părinţii plecaţi în străinătate, iar rata abandonului şcolar s-a dublat.

Un adolescent din Ruginoasa s-a spânzurat de dorul mamei

S-a aruncat în faţa trenului de dorul mamei

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite