Deputaţii de la şaormerie, din nou pe liste la parlamentare. Ce surprize oferă lista PSD de la Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Solomon şi Irinel Stativă
Adrian Solomon şi Irinel Stativă

PSD Vaslui şi-a desemnat viitorii candidaţi pentru alegerile parlamentare. Pe lista ce urmează a trece de avizul central se află nume noi, dar şi politicieni controversaţi precum Adrian Solomon, deputatul care de-a lungul anilor a avut nenumărate derapaje publice.

Aproximativ 100 de delegaţi din organizaţiile locale din întreg judeţul s-au reunit în seara de 11 octombrie în municipiul Vaslui pentru a vota listele cu candidaţii pe care PSD Vaslui vrea să îi trimită în Parlament pentru următorii patru ani. 

La ultimele alegeri parlamentare, PSD Vaslui a câştigat două posturi de senator (Gabriela Creţu şi Doina Silistru) şi patru de deputaţi (Adrian Solomon, Ana Birchall, Irinel Ioan Stativă, Aurel Caciulă).  

Exceptând-o pe Ana Birchall care nu mai este membră PSD, toţi ceilalţi cinci parlamentari de Vaslui şi-au anunţat intenţia de a candida şi pentru alegerile din 6 decembrie. Primarii din judeţ şi-au dorit însă ca partidul să scoată în faţă nume noi. 

După mai bine de patru ore de şedinţă, în urma opţiunilor exprimate prin vot, a fost creionată lista candidaţilor. 

Pe primul loc la Camera Deputaţilor, aşa cum se vehicula de mai multă vreme pe plan local, PSD Vaslui l-a scos în lupta electorală pe fostul prefect al judeţului, Eduard Popica.

Popica a reuşit să răstoarne mitul ”băiatului de bani gata”, cu ocazia exercitării mandatului de prefect, câştigând o largă popularitate pe plan local, fiind nelipsit de la acţiunile publice sau situaţiile de urgenţă din judeţ. 

La Senat, primul loc pe lista de candidaţi este ocupat de un alt nume nou, Valeriu Caragaţă, în prezent administrator public în cadrul Consiliului Judeţean Vaslui, la rându-i perceput pe plan local ca fiind un politician echilibrat, care s-a ţinut departe de scandaluri sau controverse. 

Numele noi au continuat la Senat, acolo unde soţia liderului PSD Vaslui, Gabriela Creţu, nu a mai prins un loc eligibil pe liste. În urma opţiunilor delegaţilor, locul doi pe lista pentru Senat este ocupat de Gabriela Plăcintă, fost inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui. Gabriela Creţu ocupă poziţia a treia pe listă, ea fiind urmată de celălalt senator în funcţie - Doina Silistru.

Dacă în cazul locurilor eligibile pentru Senat, membrii PSD din Vaslui au mers mâna unor oameni noi, la Camera Deputaţilor, schimbările de gardă s-au cam oprit după prima poziţie.

Solomon desemnat pe liste, Ciolacu a rămas doar cu presupunerea

Astfel, unul dintre cei mai controversaţi parlamentari PSD de Vaslui, deputatul Adrian Solomon, cunoscut pentru derapajele sale publice, ocupă poziţia a doua pe lista pentru Camera Deputaţilor, urmându-l pe finul său, Eduard Popica.

Nominalizarea lui Adrian Solomon pe un loc eligibil la parlamentare este una care pare să facă abstracţie de logica electorală. Este considerat unul dintre politicienii cu cea mai ridicată cotă de antipatie în rândul electoratului, iar dovadă în acest sens sunt rezultatele în alegeri în oraşul natal, la Bârlad, unde PSD a fost zdrobit de PNL în ultimii ani. 

În plus, desemnarea lui Adrian Solomon vine după ce liderul PSD Marcel Ciolacu dădea de înţeles în această vară, în urma scandalului de la şaormeria din Centrul Vechi, că atât Solomon, cât şi colegul său Irinel Stativă, nu se vor mai regăsi pe liste. 

Adrian Solomon şi Irinel Stativă, ambii deputaţi de Vaslui, au fost amendaţi de poliţişti în urma unui incident petrecut în noaptea de 6/7 iulie într-o şaormerie, după ce casierul a solicitat deputatului Adrian Solomon să poarte mască de protecţie, arătându-i că toţi ceilalţi clienţi s-au conformat acestei obligaţii. Înregistrarea audio a incidentului l-a surprins pe Adrian Solomon având un schimb de replici jignitor cu casierul şi apoi cu poliţiştii, cărora le-a reproşat: „Nu vă cunoaşteţi locul în ierarhie”, „Nu am ce să vorbesc cu voi că aveţi 3 luni de şcoală şi eu vă plătesc salariile”.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat în urma incidentului că ceea ce au făcut deputaţii Adrian Solomon şi Irinel Stativă este ”nescuzabil” şi a precizat că a cerut scuze în numele său şi al celor doi deputaţi reprezentanţilor unităţii alimentare. Întrebat dacă cei doi deputaţi vor mai candida din partea PSD, Ciolacu a afirmat: ”Presupun că vor avea mai mult timp liber”.

Presupunerea lui Marcel Ciolacu a eşuat şi în cazul deputatului Irinel Stativă care îşi dispută ultimul loc eligibil pe lista candidaţilor pentru camera Deputaţilor alături de deputatul Aurel Căciulă. 

Pe lângă Eduard Popica, un alt nume nou care a fost votat pentru un loc eligibil pentru Camera Deputaţilor este o surpriză şi asta pentru că este vorba şi de un candidat considerat vulnerabil. Este vorba de avocatul Eduard Prisecaru, consilier judeţean PSD de două mandate, al cărui nume a fost vehiculat într-un dosar de trafic de minore în anul 2011. Atunci, Prisecaru a avut calitate de martor în dosarul în care un agent de poliţie, Alin Patrichi, a fost acuzat şi ulterior condamnat pentru că a racolat mai multe minore cărora le-a înlesnit să practice prostituţia.  

Reacţia Gabrielei Creţu

Gabriela Creţu a avut o primă reacţie privind alegerea listelor de candidaţi. Pe Facebook. 

„Zi grea! Dimineaţa, reuniunea de coordonare PES, după, Conferinţa privind guvernanta economică. Singură pe baricade. După, Conferinţa Judeţeană PSD. Listele!!! Noi facem de ani de zile un vot serios, sociologic. Cei care vor sa candideze se prezintă, îşi prezintă proiectele, după care facem buletin de vot. Fiecare acceptă sau respinge pe fiecare pretendent la poziţia de candidat. După, se cumulează câte voturi Da şi cate voturi Nu a obţinut fiecare. În funcţie de asta, se face ierarhia. Într-o a doua şedinţa, se votează listele constituite astfel. Duminică va fi a doua şedinţă!”, a precizat senatoarea, căreia un internaut i-a transmis că îşi exprima  convingerea că selecţia realizată la Vaslui va fi ”o demonstraţie de democraţie şi meritocraţie”. ”Nu fi convins!”, a replicat senatoarea. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Cine este deputatul Solomon, pesedistul impertinent de la Comisia de Muncă. A întâmpinat cu aluzii mortuare, la Bârlad, doi prim-miniştri ai României

Un deputat PSD l-a avertizat pe Ungureanu: Vei avea soarta lui Aldo Moro!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite