Cine este deputatul Adrian Solomon. A întâmpinat cu aluzii mortuare, la Bârlad, doi prim-miniştri ai României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Solomon (PSD), preşedintele Comisiei de Muncă de la Camera Deputaţilor, a reacţionat după ce a jignit-o pe Iolanda Stăniloiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, în cadrul unei sedinţe a Comisiei de buget, întrebând-o zeflemitor dacă este ”bunica care ne ceartă”.

Deputatul Adrian Solomon a reacţionat prin intermediul unui comunicat de presă, susţinând că a numi o femeie bunică nu este o jignire, ci un motiv de mândrie. Mai mult, Adrian Solomon afirmă că toate criticile care au apărut împotriva sa, în urma schimbului de replici avut cu Iolanda Stăniloiu ar fi comandate de opoziţie.  

”S-a dezlănţuit în ultimele zile în spatiul public (TV şi online) o campanie coordonată de PNL şi USR împotrivă-mi. Se spune că “Deputatul Solomon a jignit” un secretar de stat, numind-o bunică. De când în România a fi bunică e o jignire?? Sunt convins că e o mândrie! Din păcate, în ultimii ani marcaţi de politici demografice de dreapta a fi bunică e o minune! Din 2008 până în 2016 s-a constatat o scădere dramatică a numărului de naşteri la 100 de locuitori, aceasta din cauza politicilor aberante făcute de ministrii de dreapta ai muncii”, se arată în comunicatul comandat de Adrian Solomon în presa locală din Vaslui. 

Solomon: Iolanda Stăniloiu ”croşeta” pe telefon

Deputatul Adrian Solomon îşi continuă pledoaria, explicând cum a ajuns la schimbul de replici cu scretarul de stat: 

”În şedinţa de marţi, după 7 ore de dezbatere, eu, ca preşedinte de şedinţă, am avertizat asupra ATITUDINII nepermise a unui secretar de stat ilegitim, de a ignora dezbaterea la care era invitat. Se discuta Anexa 1, punctul 3 din OUG 20/2016. Era exact amendamentul prin care erau introduşi în rândul beneficiarilor ordonanţei lucrătorii din sistemul de asistenţă socială. Adică, era vorba de salariile a 100.000 de cetăţeni din aceastã ţară. Dispreţul şi indiferenţa guvernului tehnocrat faţă de acest domeniu vital într-un stat social, cum este definit încă statul român de Constitutie, în momentul elaborãrii OUG 20/2016 s-a perpetuat şi în şedinţa de marţi prin atitudinea doamnei Stăniloiu. Deranjată din “croşetatul” pe telefonul personal de întrebările colegilor mei, doamna Stăniloiu, privind peste ochelari cu o condescendenţă inexplicabilă, a refuzat din capul locului orice dialog. Doar faptul că a fost invitată imperativ să participe activ la dezbatere a dus la o reglare a ATITUDINII domniei sale în faţa unor comisii parlamentare ce exercită încă dreptul constituţional de control al executivului”.

image

Schimbul de replici

Potrivit înregistrărilor care au surprins schimbul de replici din cadrul şedinţe Comisiei de Buget, Iolanda Staniloiu a cerut să se prezinte sursa de finantare, ceea ce a stârnit indignarea lui Solomon care a spus ca finantarea se va face "de la bugetul de stat" iar ”impactul va fi devastator”. Iolanda Staniloiu a fost numită de catre deputatul PSD Adrian Solomon drept "bunica ce ii ceartă", dupa care acesta i-a zis ca "nu mai are ce cauta cu o astfel de atitudine" la comisie:

"Iolanda.Staniloiu: Noi nu am primit aceste amendamente.
Adrian Solomon: Nici noi, acum le facem.
Iolanda Staniloiu: ....şi să precizaţi sursa de finanţare.
Adrian Solomon: Bugetul de stat
Iolanda Staniloiu:....şi impactul bugetar.
Adrian Solomon: Devastator."

Apoi Adrian Solomon a invitat-o pe Iolanda Staniloiu afară din sală, dupa ce ea a insistat ca nu a primit grila de salarizare. "Vă deranjăm? Sunteţi bunica care ne ceartă? Să nu mai veniţi cu această atitudine la comisie că nu vă mai primim".

Cine este Adrian Solomon

Fost profesor de istorie la Colegiul ”Gheorghe Roşca Codreanu” din Bârlad, Adrian Solomon (39 de ani), este cel mai tânăr politician pe care l-a dat Bârladul postdecembrist. Are în palmares un mandat de viceprimar şi este la al doilea mandat de deputat. Anul acesta a candidat pentru funcţia de primar al municipiului Bârlad, însă a pierdut alegerile, fiind înfrânt de liberalul Dumitru Boroş. Eşecul de la alegerile locale a fost trecut cu vederea de mai marii PSD, Adrian Solomon regăsindu-se pe lista de candidaţi la alegerile parlamentare de luna viitoare, fiind primul lista candidaţilor la Camera Deputatilor la PSD Vaslui. Este finul de cununie a fostului baron PSD de Bârlad, Constantin Constantinescu, care şi-a pierdut mandatul de primar după ce a fost pus sub acuzare de procurori. 

Anul acesta, Adrian Solomon a cununat-o pe fiica regelui asfaltului din Vaslui, Emin Savin, care deţine firma Transmir, considerată firma de casă a PSD, societate ce a fost trimisă recent în judecată de procurorii DNA, fiind acuzată de fraude cu fonduri europene într-un dosar privind cel mai mare proiect de infrastructură derulat în judeţul Vaslui, după 1989.

L-a ameninţat cu moartea pe MRU

În ultimii ani, Adrian Solomon s-a făcut remarcat prin ieşiri publice şi declaraţii controversate. În timpul protestelor antişist din 2012, Solomon a jurat cu mâna pe biblie în faţa a 8.000 de oameni (foto jos) că va lupta împotriva extragerii gazelor de şist.

image

La şase luni după jurământ, în decembrie 2012, imediat după alegeri, şi-a schimbat radical părerea argumentând că nu era suficient de informat când mărşăluia pe străzile Bârladului alături de miile de oameni care militau împotriva fracturării hidraulice.
Tot în 2012, Solomon l-a ameninţat cu moartea pe premierul României: 

Tot în anul 2012, în timpul unei conferinţe de presă susţinută pe 23 aprilie 2012, Adrian Solomon l-a avertizat pe Mihai Răzvan Ungureanu, prim-ministru în funcţie la vremea rspectivă, că va avea soarta lui Aldo Moro, un politician italian răpit şi ucis în 1978, dacă nu va trece pe la Primăria Bârladului pentru a se interesa de soarta cetăţenilor.

”Nu-i o ameninţare, ci o asigurare”

"Se-aude că domnul Mihai Răzvan Ungureanu ar vrea să vină pe 1 Mai. Eu îi transmit public, că sigur are urechi care s-audă, că dacă are nesimţirea, că tupeu are cât cuprinde, să vină în Bârlad şi să nu anunţe autorităţile, să nu oprească la primărie să afle ce-i doare pe bârlădeni de la primarul municipiului Bârlad va avea nu soarta lui Tăriceanu, ci soarta lui Aldo Moro. Şi asta nu-i o ameninţare, e o asigurare, domnul prim-ministru. Să vii tu în Bârlad şi să nu te opreşti pe la primărie, să n-ai bunul simţ să suni la primărie înainte că vii", a declarat Solomon în conferinţa de presă a Partidului Social-Democrat, susţinută la Bârlad pe 23 aprilie 2012.


Aldo Moro a fost un politician de calibru al Italiei, care a condus Partidul Creştin-Democrat din peninsulă. Acesta a fost numit prim-ministrul Italiei în 1963 pentru prima oară. A mai condus ţara din postura de premier între anii 1974 şi 1976. Totuşi, moartea sa violentă este cea care l-a făcut să rămână în memoria tuturor. În contextul unor conflicte politice puternice în Peninsulă, Aldo Moro a fost răpit pe 16 martie 1978 şi a fost omorât după 55 de zile de tortură de către grupul terorist Brigăzile Roşii. 

I-a comandat marş funebru lui Tăriceanu

Nu doar Mihai Răzvan Ungureanu a intrat în vizorul lui Adrian Solomon. În 2007, când era viceprimar de Bârlad, l-a întâmpinat pe Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci prim ministru, cu un marş funberu cântat de o fanfara de ţigani. Adrian Solomon s-a enervat că Tăriceanu a vizitat oraşul fără să-i anunţe oficialităţile locale.

"Este un gest total lipsit de eleganţă ca tu, prim-ministrul României, să nu anunţi autorităţile locale atunci când vizitezi un oraş. Aşa ceva nu este posibil si nu pot să cred până unde poate ajunge Tăriceanu cu orgoliile politice", afirma Adrian Solomon, în 2007.

Prin urmare, reprezentanţii Primăriei Bârlad au dat autorizaţie fanfarei pentru a cânta Marşul primăverii femeilor angajate la Confecţii SA, chiar faţa fabricii. Când s-a apropiat coloana oficială din care făcea parte Tăriceanu, fanfaragiii au schimbat acordurile “din greşeală”, interpretând un cântec de înmormântare...

L-a numit pe Boc şobolan: ”Şobolanii când îi vezi e bine sa-i calci pe cap”


Tot Adrian Solomon, în cadrul unei conferinţe de presa susţinută în 2011,în calitate de deputat, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de o altă vizită neanunţată, de această datp a premierului în funcţie la acea vreme, Emil Boc.

"Nu se face aşa ceva, adică să vii într-o comunitate şi să nu anunţi măcar primarul. Iata, şi Boc, a venit ca şobolanul prin judeţ dar l-a anunţat, la o ora din seară, pe domnul primar şi s-a întalnit cu el. (...) Eu, dacă am ceva de spus lui Boc i-o spun în faţă de la tribuna parlamentului, nu trebuie să-l fugăresc eu prin oraş sau prin ţară. Oricum, şobolanii când îi vezi e bine sa-i calci pe cap că sunt ăia de-ţi rod avutul de-o viaţă”.

Solomon, autodeclarat comunist convins, dar luminat

În 2014 Adrian Solomon, deputat PSD de Bârlad, a declarat că este un comunist convins şi a asociat structura partidului pe care-l reprezintă cu cea a partidului împotriva căruia românii au ieşit în stradă în decembrie 1989.

Efortul liderilor PSD de la centru de a scăpa de asocierile dintre partidul social-democrat şi comunism este anulat la nivel local de simpatizanţii comunismului. Deputatul de Bârlad Adrian Solomon a spus, într-o emisiune la postul local Media TV, că nu se dezice de structura sa politică. El se consideră un comunist convins, dar nu unul oarecare, ci unul „Luminat”.

“Sunt un pesedist adevărat şi nu mă dezic de calitatea mea de membru de partid şi nici de structura mea socialistă şi chiar, de multe ori, comunistă. Cine are ceva de comentat să vină să-mi contraargumenteze. Da recunosc că sunt comunist. Dar un comunist luminat, unul care acceptă armonia socială şi nu are în programul său politic lupta de clasă”, a declarat deputatul. 

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite