Cum se prepară o mămăligă ciobănească. Reţeta aperitivului tradiţional delicios supranumit „taci şi înghite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătăria românească cunoaşte numeroase reţete pentru tradiţionala mămăligă, acestea variind în funcţie de regiunea ţării, dar şi de imaginaţia celui care o pregăteşte.

Astăzi, vă propunem reţeta unei mămăligi-aperitiv, cunoscută drept mămăliga ciobănească sau ”taci şi înghite” Reţeta şi paşii pentru pregătirea unui astfel de aperitiv ne sunt oferiţi de maestrul bârlădean Nicolae Curelea:

Ingrediente:

1 kg mălai;
2 l lapte dulce;
12 ouă;
400 g smântână;
400 g unt;
600 g telemea de oi;
250 g slănină afumată, tocată mărunt şi rumenită în grăsime;
300 g cârnaţi tăiaţi felii subţiri, rumeniţi în grăsime;
piper măcinat – după gust.

Mod de peparare:

Se face o mămăligă mai moale din mălai, lapte şi smântână.

Se unge o tavă mare sau cratiţă cu 100 g unt.

Se aşterne un strat cu jumătate din mămăligă, peste care se presară 2/3 din brânza de oi (400 g), 200 g unt, slănina şi cârnaţii, plus praful de piper.

Se întinde un alt strat de mămăligă, în care se formează cu dosul polonicului 12 lăcaşuri.

Se sparge câte un ou în fiecare lăcaş, se rade deasupra restul de brânză şi se pune câte o bucăţică de unt pe fiecare ou, pentru faţă.

Se dă la cuptor până capătă culoare cu unde arămii. Se serveşte fierbinte cu un vin roşu sec.

Vă mai recomandăm:

Reţeta de piftie de porc care nu te va trăda niciodată. Secretele dezvăluite de un maestru în bucătăria moldovenească

Cum pregătim o „mămăligă boierească“. Cât trebuie să fiarbă şi cum se amestecă făina de porumb pentru a ieşi perfectă

Ce sunt alivencile moldoveneşti: o reţetă de pe vremea lui Ion Creangă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite