Cum a scăpat un moldovean doar cu un avertisment de la magistraţi, după ce a fost judecat pentru introducerea în ţară de droguri de mare risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Vaslui au decis luni, 23 noiembrie, să renunţe la aplicarea unei pedepse împotriva unui tânăr de 25 ani din Republica Moldova, cunoscut consumator de cocaină, judecat pentru introducerea în ţară de droguri de mare risc (amfetamină).

Andrei Breahnă a fost prins în timp ce încerca să intre în România, pe la Vama Albiţa, având drogurile ascunse în maşină, a scăpat de condamnare după ce judecătorii au dispus schimbarea încadrării juridice din introducere în ţară de droguri de mare risc în vederea consumului propriu, în infracţiunea de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, faptă pentru care legea penală este mai blândă.

Astfel, tânărul de 25 de ani a scăpat doar cu un avertisment din partea judecătorilor, care au invocat că infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului este de o gravitate redusă iar aplicarea unei condamnări ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia.

”În baza art. 396 alin. (3) Cod procedură penală raportat la art. 80 Cod penal renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul Breahnă Andrei, pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu fără drept.. În baza art. 81 Cod penal aplică inculpatului un avertisment. (..) Dispune confiscarea de la inculpat şi distrugerea cu păstrarea de contraprobe a cantităţii de 20,36 grame amfetamină (rămasă în urma analizelor de laborator 12,32 grame) şi a 1.150 ml lichid care conţine amfetamină (rămasă în urma analizelor de laborator 1.000 ml) aflate în custodia IGPR”, se arată în hotărârea pronunţată luni de Tribunalul Vaslui.

Pe 11 februarie anul curent, Andrei Breahnă (25 de ani), din Chişinău, a încercat să intre în România pe la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, alături de alţi doi basarabeni. Cu ocazia verificării documentelor celor aflaţi în autoturismul condus de individ, oamenii legii au constatat că unul dintre pasageri, Grigori Pleşca, este dat în consemn, pe numele său fiind emis un mandat european de arestare. În aceste condiţii, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit al autoturismului şi bagajelor. Într-una dintre genţi, în care se afla un aparat de fotografiat, poliţiştii au descoperit o pungă care conţinea un praf de culoare albă, iar asupra conducătorului auto, s-au găsit patru folii de aluminiu cu o substanţă de culoare albă.

Breahnă le-a declarat poliţiştilor că prafurile descoperite îi aparţin şi reprezintă amfetamină pentru consum propriu. Mai mult, a menţionat că are o doză din drogul de mare risc şi în portofel. În timp ce urmăritul internaţional a fost ridicat şi dus la Curtea de Apel Iaşi, celălalt pasager, Alexandru Popovici, a susţinut în faţa poliţiştilor că nu avea cunoştinţă de existenţa drogurilor în maşină, însă ştia că Breahnă este consumator de stupefiante.

Substanţa găsită asupra tânărului de 25 de ani şi în bagajele acestuia a fost preluată de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui, iar în urma analizelor efectuate la Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor, s-a constatat că pulberea albă conţine amfetamină, izopropilamfetamină şi piracetam, substanţe ce fac parte din lista substanţelor interzise, fiind considerate droguri de mare risc.

A diluat drogurile 

În autoturism a mai fost identificată o substanţă lichidă, într-o sticlă, iar în urma analizelor de laborator s-a stabilit că aceasta conţine amfetamină şi izopropilamfetamină. Breahnă a declarat că sticla îi aparţinea lui Pleşca Grigori. Audiat, Pleşca le-a declarat procurorilor DIICOT că sticla respectivă i-a aparţinut, însă în ea se afla o substanţă pregătită de soţia sa, în urma recomandării medicului stomatolog.
Procurorii au stabilit că, în timp ce Pleşca era condus în Vama Albiţa pentru verificări, Breahnă a rămas nesupravegheat în maşină. Cel mai probabil, el a încercat să scape de o parte din cantitatea de droguri pe care o avea asupra sa. De altfel, la revenirea din sediul Biroului Vamal, poliţiştii l-au găsit pe basarabean pe bancheta din spate a autoturismului, deşi el era cel care conducea autoturismul.
Din buletinul de analiză toxicologică emis de medicii legişti, a rezultat că probele biologice recoltate de la Andrei Breahnă au reacţionat pozitiv la cocaină. Tânărul a recunoscut în faţa procurorilor că este consumator de astfel de droguri. El a fost cercetat şi trimis în judecată în stare de libertate.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite