Cum a fost posibil să moară subit, în braţele medicilor, un bebeluş sănătos-tun abia născut. Explicaţia medicului legist

0
0
Bebeluş FOTO Arhivă
Bebeluş FOTO Arhivă

Rezultatul necropsiei medico-legale efectuată în cursul zilei de duminică, 12 iunie, nu a eliminat ipoteza unui malpraxis

Moartea unui băieţel de 4.120 grame, născut pe 9 iunie, la Maternitatea Bârlad, este anchetată de poliţişti pentru a stabili dacă a fost culpă medicală sau moarte patologică.

Bebeluşul a fost asistat la naştere de dr. Mihail Andronachi, şeful secţiei Obstetrică-ginecologie. Naşterea a decurs normal iar starea de sănătate a micuţului s-a degradat subit la două ore după naştere. Decesul a fost declarat după aproximativ 6 ore de la momentul când a ieşit din burtica mamei. Copilul a primit nota 7 la naştere.

"A fost vorba despre o naştere patologică prin hipoxie cu circulare de cordon ombilical şi aspirare de lichid amniotic. Urmează să mai facem analize pentru a stabili dacă putem vorbi despre malpraxis. Nu am înlăturat ideea de culpă medicală. Trebuie să vedem dacă se puteau prevedea problemele de la naştere, iar pentru acest lucru trebuie să verificăm foile de observaţie şi să mai facem analize. Din fişele verificate până acum reiese că au fost făcute investigaţiile necesare", a spus, pentru "Adevărul", medicul legist Sergiu Săvinescu.

Decesul bebeluşului a ajuns în atenţia anchetatorilor pe 10 iunie, medicii fiind cei care au sesizat Poliţia, conform procedurilor. 

Mama nou-născutului, Mădălina-Diana S. (22 ani), din Bârlad, s-a internat la Maternitate în dimineaţa zilei de 9 iunie, fiind însărcinată în 41 de săptămâni.În aceeaşi săptămână a fost de mai multe ori la control şi de fiecare dată i s-a spus că bebeluşul nu e pregătit să se nască. S-a internat pe 9 iunie şi în aceeaşi zi a fost declanşat travaliul prin medicaţie specifică. Travaliul a durat aproape şase ore. A născut pe cale naturală băieţelul, la ora 20.00. Decesul a fost declarat la ora 2 dimineaţa.

"Sarcina era cronologic uşor depăşită când am stabilit să declanşăm naşterea. Placenta nu prezenta modificări iar lichidul amniotic era în cantităţi suficiente. Pacienta a născut normal, fără probleme, copilul a ţipat, a început să respire şi a fost dus la Neonatologie. Medicul neonatolog m-a anunţat în jurul orei 23 că starea de sănătate a bebeluşului s-a degradat subit, a început să devină cianotic. Două ore a fost ok. E o enigmă şi pentru noi. Ori a existat o problemă la nivelul inimii sau a plămânilor, posibil şi un anevrism", a spus a doua zi după deces dr. Andronachi, pentru "Adevărul".

Mama copilaşului decedat a urmărit parţial sarcina. A făcut un prim ecograf la 13 săptămâni de sarcină, apoi a plecat în Anglia la soţul ei. A revenit în ţară când avea în jur de 30 de săptămâni şi doi medici au refuzat să-i ţină sarcina sub control fiind în ultimul trimestru.

Citeşte şi:

Moartea subită a unui bebeluş de 4 kg la Maternitatea Bârlad pe care medicii nu pot să o explice: "E o enigmă. Era OK"

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri