Criză în Vaslui, sămânţă de scandal naţional. Medicii români fac grevă generală dacă nu primesc lefuri majorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Sanitas cere Guvernului să găsească, până miercuri, 29 octombrie, soluţii pentru majorarea salariilor. În caz contrar, sindicaliştii vor organiza pe 12 noiembrie un protest de amploare. În timp ce sindicatele cer lefuri mai mari, două dintre spitalele vasluiene trec prin crize majore care ar putea duce la blocare activităţii.

Pe fondul crizei din sistemul sanitar existent la nivelul întregii ţări, Federaţia Sanitas cere Guvernului să găsească soluţii urgente de majorare a salariilor cu 100 de lei, atât pentru salariaţii din sănătate, cât şi pentur cei din asistenţă socială. În caz contrar, pe 29 octombrie, vor picheta sediul Guvernului, iar pe 12 noiembrie vor organiza un protest de amploare.

Astfel, sindicaliştii solicită creşterea salariilor cu 100 de lei brut pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi din asistenţă socială, începând din 1 noiembrie 2014, şi aplicarea prevederilor Legii 284/2010, începând din 1 ianuarie 2015.

Huşi: spitalul fără medici

Protestele Sanitas se suprapun unor probleme grave la nivelul spitalelor din Huşi şi Bârlad. Activitatea Spitalului orăşenesc “Dimitrei Castroan” Huşi este blocată după ce trei dintre medici au intrat în concediu şi ameninţă că vor demisiona. Unitatea este în imposibilitate de a asigura actul medical în condiţii optime la compartimentele de Urgenţă şi Pediatrie. Criza de medici era existentă şi înainte ca medicii penalizaţi de Ministerul Sănătăţii în urma  anchetei dispuse în spital după moartea suspectă a unei fetiţe de 4 ani.

Doctoriţa Gabriela Ababei, şef CPU, a fost aendată cu 1500 lei şi imediat a făcut cerere de intrare în concediu. Emad Wassouf, directorul medical al spitalului din Huşi, sancţionat cu 1.000 de MS, a intrat în concediu medical pentru anumite afecţiuni cardiace. Dr. Floreta Bianu, şef secţie Pediatrie, amendată cu 2.000 de lei după decesul fetiţei, a plecat în concediu de odihnă pentru două săptămâni.

Cu trei medici mai puţini, conducerea Spitalului Huşi a fost pusă în situaţia de a cere ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică pentru găsirea unei rezolvări. Cum nu au putut convinge alţi medici să facă gărzi la Huşi, micii pacienţi sunt direcţionaţi către Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.

Bârlad: spital în pragul falimentului

Al doilea spital ca dimensiune şi importanţă din judeţul Vaslui, cel din Bârlad, este la un pas să fie transformat în simplu dispensar din cauza arieratelor. Datoriile acumulate în ultimii ani au adus unitatea la sapă de lemn şi medicii, realizând gravitatea problemei, au protestat spontan pentru prima dată din 1989 încoace.

Medicii au acuzat municipalitatea că falimentul spitalului este un gest voit, că serviciile externalizate cu ani în urmă au ajuns o piatră de moară care împinge spitalul spre declasificare, respectiv pierderea gradului III de competenţă şi a titulaturii “de urgenţă”, lucru care ar duce la diminuarea lefurilor cu 30%, închiderea unorlinii de gardă, pierderea unor competenţe etc.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite