VIDEO Protest la Spitalul de Urgenţă din Bârlad. Zeci de medici au luat atitudine după ce managerul a demisionat din cauza presiunilor politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestul spontan a avut loc, vineri, în faţa spitalului, la scurt interval după ce managerul Ştefan Constantinciu a anunţat că şi-a înaintat demisia din cauza presiunilor făcute de autorităţile locale. În numai două ore, sute de salariaţi au semnat un memoriu de susţinere a acestuia.

Protest fără precendent la Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad unde, puţin după ora 12.00, zeci de medici au ieşit în faţa unităţii fiind extrem de revoltaţi faţă de situaţia dezastruoasă în care se află spitalul.

Nemulţumirile cadrelor medicale s-au acutizat în timp şi totul a culminat, vineri, după anunţul făcut de managerul Ştefan Constantinciu la raportul de gardă. Acesta a informat şefii de secţie că şi-a înaintat demisia şi că ultima zi de muncă la spital va fi 16 octombrie.

Medicii protestatari au susţinut că dezertarea lui Constantinciu a fost forţată politic, acesta opunându-se vehement municipalităţii locale care doreşte privatizarea unităţii: „Ne-a spus că se declară învins după piedicile care i-au fost puse şi că îi este frică, nu pentru el, ci pentru copilul pe care îl are. Acest om (n. r. Ştefan Constantinciu), deşi este foarte tânăr, a reuşit să ne câştige încrederea. A iniţiat proiecte, a reuşit să schimbe atât de multe lucruri. Dar nu este lăsat să conducă acest spital pentru că se doreşte privatizarea lui şi vânzarea lui bucată cu bucată”.

image

Medicii au citit conţinutul memoriului adresat Primăriei şi Consiliului Local Bârlad, instituţii în subordinea cărora se află spitalul, şi solicită populaţiei să ia atitudine înainte să fie prea târziu. În document sunt enumerate lucrurile realizate în ultimul an, de când Constantinciu a preluat frâiele unităţii. „Vor să transforme spitalul în dispensar, să nu mai aibă bolnavii acces la servicii medicale publice. Vor să ne distrugă spitalul şi să se îmbogăţească o mână de oameni fără să le pese că noi tratăm jumătate din populaţia judeţului”.

Viceprimarul pus pe fugă

La puţin timp după declanşarea protestului şi-a făcut apariţia viceprimarul Marin Bunea. A plecat după nici cinci minute, când tot mai multe voci aduceau acuze autorităţilor locale.

Primăria se împrumută pentru Centru SPA în loc să sprijine spitalul. Vor să vândă terenul spitalului lăsat cu limbă de moarte de Elena Beldiman. Fiecare dintre noi vom avea nevoie de spital la un moment dat. Nu vrem să mergem până la Vaslui pentru o internare. Primăria ne-a împiedicat să avem un computer tomograf. Aparatul a stat în cutii pe hol şi Primăria ne ne-a dat voie să-l montăm”, au spus medicii.

„Serviciile externalizate, care sufocă spitalul cu tarifele impuse, sunt sub orice critică. Mâncarea bolnavilor e mai proastă decât la penitenciar, lenjeria şi materialele sanitare ne vin de la spălătorie fără a fi dezinfectate, sunt ude, pătate şi rupte. Acum vor să externalizeze şi serviciile de curăţenie, să nu mai avem niciun control asupra îngrijitoarelor. Suntem nemulţumiţi că nu avem medicamente şi materiale sanitare, că nu sunt nici măcar seringi. Nu putem trata pacienţii numai cu gentamicină şi penicilină. Şi autorităţile locale, în loc să ne sprijine, fac demersuri pentru a ne desfiinţa”, au adăugat medicii protestatari.

Cei aproximativ 80 de protestatari au menţionat că mulţi colegi nu au putut veni pentru că trebuiau să rămână la patul bolnavilor. Numărul mare de semnături de pe memoriu dovedeşte că au de partea lor majoritatea angajaţilor.

Ştefan Constantinciu a plecat din spital după raportul de gardă şi nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi spune punctul de vedere.

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite