Criminal amendat şi trimis la culcare după ce a măcelărit doi oameni. Ucigaşul se aştepta să fie arestat: „Dacă poliţistul n-a adus vorba, nici eu n-am zis nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dublă crimă petrecută pe 13 septembrie în judeţul Vaslui scoate la iveală hibele unui sistem care ar trebui să-i protejeze pe cetăţeni, în faţa infractorilor, dar şi lipsa educaţiei şi a spiritului civic în rândul cetăţenilor.

Doi soţi din localitatea vasluiană Draxeni, comuna Reblicea, au fost ucişi cu un sadism ieşit din comun de un tânăr de 27 de ani, care era cercetat în libertate pentru un viol de care este acuzat că l-a comis pe 4 septembrie, anul curent.  Criminalul, fiul vecinilor cu care victimele locuiau gard în gard, este recidivist, tot pentru infracţiuni de violenţă, însă comise împotriva soţiei, fiind eliberat din închisoare în 2013. 

Pe 13 septembrie, la ora 20.46, la dispeceratul unic de urgenţă 112, un bărbat din localitatea Draxeni anunţa Poliţia că fiul său, Ionuţ Feraru, face scandal, iar el nu poate să îl stăpânească. Bătrânul a anunţat că s-a refugiat în via din grădină, iar soţia sa s-a ascuns într-un grajd.

Tânărul, extrem de violent, a încercat să intre în curtea vecinilor, Costache şi Maria Onuţă, de 71, respectiv 66 de ani, cu care se aflau în conflict de mai mulţi ani, însă nu a reuşit. Văzând că nu poate să le spargă poarta, Feraru a intrat în curtea părinţilor şi a încercat să rupă gardul pentru a intra în curtea vecinilor. Atunci a intervenit tatăl său, iar în momentul în care bătrânul a observat că nu îl poate opri a alergat în grădină şi a sunat la 112.

Cum a dat poliţistul nas în nas cu criminalul şi nu a sesizat nimic suspect

Până la sosirea echipajului de poliţie, bărbatul, aflat într-o avansată stare de ebrietate, a intrat în curtea vecinilor şi i-a măcelărit cu o coasă, furcă şi o sapaligă, lovindu-i pe cei doi soţi, până a rupt armele crimei. Deşi vecinii au auzit scandal, ba chiar strigătele bătrânului care ţipa ”Ionuţ, nu mai da!”, niciunul nu a intervenit, oamenii din zonă afirmând că erau obişnuiţi cu scandalurile din familia Feraru.
În momentul în care echipajul de Poliţie a ajuns la locuinţa părinţilor lui Feraru, tânărul a ieşit din casă, convins fiind că agentul a venit ”să îl salte”. Poliţistul, în schimb, i-a pus în vedere să se liniştească, aplicându-i totodată o amendă pentru tulburarea liniştii publice şi i-a pus în vedere să meargă să doarmă la fratele său, pentru a nu le mai face necazuri părinţilor.

Autorul şi victimele erau vecini. Cadavrul bătrânului se afla chiar la intrarea în hol FOTO Simona Voicu

image

Inexplicabil, poliţistul de la Secţia Rurală Negreşti nu a sesizat că hainele bărbatului ar fi pline de sânge şi nici că poarta vecinilor, aflată la doi– trei metri distanţă, era ruptă. Nu a interogat nici alte persoane din zonă pentru a afla ce s-a întâmplat. Cadavrele celor doi bâtrâni se aflau la doar câţiva metri de curtea familiei Feraru.

Localnicii au anunţat crima la Primărie

După ce s-a asigurat că tânărul de 27 de ani a plecat de la locuinţa părinţilor, poliţistul a părăsit satul. A doua zi dimineaţă, la primele ore, vecinii au descoperit cadavrele soţilor Maria şi Costache Onuţă măcelărite. Oamenii nu au sunat la 112, ci l-au anunţat pe primarul comunei. La primărie a ajuns şi tatăl criminalului, spunând primarului că bănuieşte că fiul său ”le-a făcut felul” vecinilor, pentru că nu-i vede ieşind din casă.

"Tatăl criminalului mi-a spus că aseară fiul său a făcut scandal şi crede că a făcut o nenorocire. A afirmat că aseară el a scăpat cu fuga şi a sunat la Poliţie după ajutor. Înţeleg că a fost un echipaj în zonă însă nu ştiu ce s-a întâmplat. Cert este că dimineaţă în jurul orei 7.00, un vecin şi-a făcut curaj, s-a apropiat de locuinţa soţilor Onuţă şi i-a descoperit fără viaţă, el căzut la intrarea într-un coridor, ea în interiorul unei anexe ", a declarat, pentru Adevărul, primarul comunei Rebricea, Valerică Raba. Edilul afirmă că l-a descoperit pe criminal la scurt timp în faţa unei cârciume din sat, în stare de ebrietate.

image

La IPJ Vaslui, lipsa de fler a poliţistului, trecută cu vederea

FOTO Criminalul Ionuţ Feraru la reconstituire

Cum a fost posibil ca un poliţist să treacă pe lângă locul unei duble crime şi să nu observe nimic suspect la criminalul care tocmai îşi măcelărise victimele într-un mod atât de barbar? Este o întrebare la care reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Vaslui nu se grăbesc să afle răspunsul, motiv pentru care anunţă că nu s-a dispus vreo cercetare în acest sens.
Poliţistul în cauză a declarat procurorului de caz că era întuneric şi nu a observat urme de sânge pe hainele criminalului. Furia cu care a acţionat asupra celor doi bătrâni nevinovaţi s-ar fi putut răsfrânge şi asupra altor persoane dacă ar fi avut neşansa ca în seara respectivă să îl deranjeze cumva pe criminal.  

Filmul atrocităţii

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au preluat cercetările în cauză, criminalul fiind reţinut sub acuzaţia de omor calificat şi violare de domiciliu. În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit firul crimei. Autorul nu a putut fi audiat decât miercuri seara, după ce a fost lăsat să doarmă câteva ore în sediul Postului de Poliţie Rebricea, pentru că era prea beat pentru a putea fi audiat. 

Autorul indicând cum a rupt gardul pentru a intra peste vecini FOTO Simona Voicu

image

”Între cele două familii au existat conflicte mai vechi. Miercuri seara, în jurul orelor 20, autorul a încercat să intre în curtea victimelor, rupând poarta, dar nu a reuşit. A mers în curtea lui şi a rupt gardul comun, reuşind astfel să pătrundă în curtea vecinilor. S-a înarmat cu o coasă şi i-a măcelărit. I-a lovit până a rupt coasa. Apoi a mers în curtea lui, a luat o furcă, s-a întors la victime şi le-a lovit până a rupt şi furca. A continuat cu o săpăligă, găsită în curtea victimelor până a rupt-o şi pe aceasta.  După ce a comis fapta s-a dus la fratele său şi i-a spus că i-a omorât pe cei doi. Fratele nu are lumină în casă şi nu a văzut dacă are sânge pe haine sau nu. L-a lăsat să se odihnească. Autorul s-a spălat, s-a schimbat de haine şi i-a spus fratelui că va veni după ele poliţia”, a explicat procurorul de caz, Alice Ruja, traseul abominabilei crime.

La audiere, criminalul şi-a recunoscut faptele şi a oferit detaliile pe care şi le-a mai reamintit. A declarat anchetatorilor că miercuri seara, când a observat maşina de poliţie la poartă s-a gândit că oamenii legii au venit să-l aresteze, însă ”pentru că poliţistul nu a adus vorba, nici el nu i-a spus nimic”.

Reconstituirea crimei, între strigăte, reproşuri şi plânsete

Joi dimineaţă, la Draxeni s-a făcut reconstituirea faptelor. Acasă la victime, rudele erau în stare de şoc şi au început să strige la criminal, reporşându-i că cei doi bătrâni l-au crescut de mic şi i-au ajutat familia.

„Ce ţi-au făcut, mă, mama şi tata de i-ai omorât!?“ Fiica victimelor unui omor fioros, davastată în faţa criminalului

Fiul cel mare al celor doi bătrâni ucişi a declarat procurorului de caz, că, în ultimii ani, părinţii săi au mai fost bătuţi de tânărul de 27 de ani, că s-au adresat Poliţiei din sat, dar nu s-a luat nicio măsură. Sătenii adunaţi în faţa curţii unde a avut loc tragedia au povestit că se aşteptau la o nenorocire, pentru că Ionuţ Ferariu era extrem de recalcitrant în momentul în care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

La reconstituire, între rude, localnicii adunaţi ca la spectacol şi mama criminalului a izbucnit un nou scandal aplanat rapid de poliţiştii prezenţi în zonă. În timp ce mama autorului striga că fiul ei nu este un criminal şi că va putrezi în puşcărie degeaba, pentru că ar fi fost provocat de cei doi bătrâni, ceilalţi martori îi reproşau că ea a fost cea care l-ar fi instigat pe fiu să aibă un comportament violent.
La reconstituire, tânărul a declarat că regretă ceea ce a făcut, a susţinut că i-a omorât pe cei doi soţi, după ce în timpul zilei i-ar fi auzit ”discutându-l prin curte”, numindu-l ”răpănos” şi ”puşcăriaş”.

Infracţionalitatea încurajată de lipsa poliţiştilor

Procurorul Alice Ruja, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, atrage atenţia că lipsa cadrelor de poliţie se resimte în numărul de infracţiuni. După desfiinţarea posturilor de poliţie comunale şi înfiinţarea secţiilor rurale, în majoritatea comunelor din judeţ au rămas câte un singur poliţist.
Spre exemplu, la Rebricea există un singur poliţist. La rândul său poliţistul din cadrul Secţiei Rurale Negreşti care intervine la solicitările de la 112 trebuie să acopere nu mai puţin de patru comune. În opinia procurorului, care la rându-i este singurul procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, ar trebui să existe o evidenţă a infracţiunilor de violenţă pe localităţi, iar acolo unde rata infracţionalităţii este ridicată, să fie suplimentat numărul de poliţişti. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite