Ce a rămas în urma lui Măruţă la Vaslui. Familia fetei violate a dispărut de acasă, speriată de avalanşa de cereri primite din partea altor posturi TV româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Devoalarea identităţii fetei violate la Vaslui în cadrul emisiunii „La Măruţă“ a intrat în atenţia CNA. Criticile virulente, precum şi insistenţa altor posturi TV de a prelua subiectul, i-au determinat pe membrii familiei tinerei să refuze a mai fi contactaţi.

Deşi cazul de la Vaslui este ultramediatizat în presa scrisă de mai bine de jumătate de an, până astăzi, 22 iulie, niciun oficial din administraţia judeţului nu s-a interesat cu adevărat de soarta victimei sau de situaţia familiei. Astăzi, însă, subprefectul de Vaslui s-a deplasat la locuinţa familiei în care cu o seară înainte ajunseseră reporterii Pro TV.

În acelaşi timp, o echipă de la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, formată din psihiatri, psihologi şi asistenţi sociali, s-a autosesizat în acest caz şi a mers s-o consilieze pe tânără. Cu toate acestea, n-au găsit pe nimeni. Familia a dispărut de acasă încă din seara zilei de 21 iulie. Avocata tinerei violate, Mioara Donosă, spune că niciunul dintre reprezentanţii familiei nu mai răspunde la telefon.

Cu toţii şi-au închis aparatele mobile la scurt timp după terminarea emisiunii de la Pro TV, speriaţi de avalanşa de solicitări venite din partea reprezentanţilor altor posturi TV româneşti.

„Problema de imagine a tinerei din Vaslui era, până acum, doar la nivelul comunităţii din care ea şi inculpaţii provin; odată cu apariţia în mediul audiovizual, această expunere s-a extins la nivel naţional. Şi, din nefericire, nu acesta este contextul în care o adolescentă de 18 ani să-şi dorească să fie recunoscută pe stradă“, a declarat Ciprian Mitoşeriu (foto jos), avocat în Baroul Iaşi.

Acesta crede că decizia tinerei de a apărea la televizor nu ar trebui să ridice probleme „sub aspect tehnic“, în desfăşurarea procesului:

image
„Acest fapt nu reprezintă un element de noutate pentru cei abilitaţi să gestioneze desfăşurarea procesului şi să pronunţe o soluţie. Pe de altă parte, este evident că nu a fost tocmai o idee înţeleaptă devoalarea identităţii tinerei, în conditiile în care deja avem de-a face cu o presiune tot mai crescută a opiniei publice şi a mass-media asupra modului de soluţionare a cauzei. Ar fi fost de preferat ca soluţia ce urmează a se pronunţa în cauza să fie privită ca un act de justiţie, şi nu ca un rezultat al acestei presiuni“.

Psihoterapeutul Mugur Ciumăgeanu susţine că tot circul mediatic care s-a creat în jurul acestui caz are efectul invers celui dorit. „Identitatea victimei în aceste cazuri trebuie protejată, cel mai bine este să fii discret în asemenea situaţii. Orice victimă care trece printr-un viol ajunge să creadă că ea a fost cea care i-a provocat pe agresori. Totuşi, în acest circ mediatic, există şi o parte bună. Aceea că o ţară întreagă e siderată de modul în care aceşti şapte violatori încearcă să scape. De asemenea, ar putea ieşi la iveală şi alte cazuri similare din comunitate”, a explicat Ciumăgeanu.

Abordarea jurnalistică din emisiunea „La Măruţă“ din data de 21 iulie va fi discutată în cadrul unei şedinţe a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) programată joi, 23 iulie. Membrii forului de reglementare în domeniul audiovizualului s-au autosesizat în privinţa apariţiei fetei violate la Vaslui de şapte indivizi, fără ca identitatea ei să fie protejată. În acelaşi timp, CNA a decis să discute legitimitatea demersului postului Pro TV şi ca urmare a nouă reclamaţii scrise primite de la telespectatori nemulţumiţi. „Indiferent dacă victima îşi dă sau nu acordul, ţinând cont că se află într-o situaţie de extremă vulnerabilitate, presa trebuie să urmeze acest principiu etic elementar, să nu abuzeze în astfel de situaţii“, se arată într-una dintre sesizările primite de CNA.

Mioara Donosă, avocata din Vaslui care o reprezintă în instanţă pe eleva violată, s-a arătat revoltată de decizia postului Pro TV de a face publică identitatea victimei. Apărătoarea adolescentei abuzate susţine că realizatorul Cătălin Măruţă i-a dat asigurări înainte de emisiune că-i va proteja inclusiv identitatea mamei, nu doar pe cea a fetei.

Cătălin Măruţă i-a promis lui Claudiu Bleonţ că nu va dezvălui identitatea tinerei

„Am fost contactată de reprezentanţii postului PRO TV pentru a avea o intervenţie în cadrul emisiunii domnului Cătălin Măruţă, însă nu am fost de acord, pentru că eu îmi apăr clienţii în sala de judecată şi nu în emisiunile de televiziune. Le-am spus că părinţii clientei mele dacă doresc să apară la televizor este decizia lor, eu îi apăr doar din punct de vedere juridic, însă recomandarea mea a fost să nu apară, tocmai spre binele fetei“, a declarat Mioara Donosă pentru cotidianul „Adevărul“.

Avocata adaugă că a insistat în discuţia avută cu Cătălin Măruţă ca, în cazul în care părinţii vor fi de acord să fie filmaţi, să nu-i ceară şi tinerei să apară în faţa camerelor. „Domnul Măruţă m-a asigurat că victima nu va apărea la televizor. M-a asigurat că sub nicio formă victima nu va fi filmată şi nu va apărea în emisiune, iar mama va fi filmată cu spatele la cameră. Lucru care nu s-a şi întâmplat. Sunt pur şi simplu scandalizată că, din dorinţa de a face rating, nu doar că s-au încălcat nişte noţiuni de încredere, o promisiune dată ferm, dar s-a profitat de naivitatea unei adolescente pe care acum toata lumea o va arăta cu degetul drept violata din Vaslui. S-a călcat pur şi simplu în picioare noţiunea de victimă“, a adăugat Donosă (foto jos).



Pe de altă parte, realizatorul TV neagă faptul că i-ar fi promis avocatei victimei că va proteja identitatea mamei. „Ştiu că avocata tinerei a declarat că şi-a sfătuit clientele să nu apară, dar că le-a spus că decizia finală le aparţine. Nu am de unde să ştiu ce au vorbit, dar pot să vă spun că victima şi mama ei au luat decizia de a apărea fiind informate de avocată în legătură cu drepturile lor. Avocata a mai spus că i-aş fi promis că voi proteja identitatea mamei. Nu este adevărat“, a replicat Măruţă.

mioara donosa avocat

Realizatorul TV a avut o discuţie chiar în timpul emisiunii, în direct, cu actorul Claudiu Bleonţ, unul dintre invitaţi, care i-a spus: „V-aş ruga să aveţi decenţa să n-o faceţi publică pe ea (n.r. – fata violată). Cătălin Măruţă i-a răspuns: „Nu, nici n-o facem, vorbim doar cu mama. Claudiu, să ştii că noi respectăm oamenii“. Vedeta Pro TV spune că ar fi cedat la rugăminţile fetei.

„În timpul interviului, ea a cerut să apară pe post. Pe pauza de publicitate, i-a spus reporterului că îşi doreşte să apară pentru a mulţumi, fiind copleşită de mesajele şi încurajările primite. Am fost informaţi că îşi doreşte să apară şi să vorbească şi am decis să mergem mai departe cu ea, luând în considerare mai multe lucruri: este majoră, şi-a dat acordul în scris şi au trecut opt luni de la incident, timp în care ea a făcut terapie psihologica şi a mers la şcoală, viaţa ei redevenind aproape la normal“, a explicat Măruţă.

image



Realizatorul TV mai susţine şi că există un acord scris al celor două invitate de a apărea la TV, în acord cu o prevedere CNA care decretează: „Nu poate fi dezvăluită în niciun mod identitatea persoanelor care sunt victime ale infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală; se exceptează situaţiile în care victimele şi-au dat acordul scris, sub condiţia respectării limitelor de identificare stabilite prin acord“. Pe de altă parte, avocata Mioara Donosă spune că nu a fost informată de către familia pe care o reprezintă cu privire la parafarea unui astfel de document înainte de emisiune.

Ziarul „Adevărul“ va continua joi Campania „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ cu un nou episod, în care vom prezenta povestea vasluianului din Diaspora care a transmis mesaje de încurajare victimei, după ce el însuşi a avut o prietenă care a trecut prin drama unui viol.

Mesaje de susţinere

Invităm pe toţi cititorii „Adevărul“ să transmită un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind pe Facebook hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Noi ne vom asigura că mesajele voastre vor ajunge la ea, iar o parte din ele vor fi publicate pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului.

Pe aceeaşi temă:

Ponta, lui Cazanciuc, despre cazul de la Vaslui: „Dacă CSM nu ia nicio măsură, mai bine vă daţi demisia“

Cum este percepută femeia în societatea românească

Dan Antonescu, specialist criminolog: Infracţiune mai gravă decât violul este doar omorul

Mărturia tulburătoare a elevei violate de şapte bestii, în Vaslui: „M-au trântit în genunchi, m-au obligat să fac sex oral şi anal până mi-am pierdut cunoştinţa”

Violeaz-o pe mă-ta cinci minute, mă, psihopatule! Sigur o să-i placă!

Dreptate pentru fata violată din Vaslui, judeţul terorii sexuale: eleve siluite pe morminte, gravide batjocorite, copile abuzate de taţi, bătrâne violate de fiii lor

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite