Cazul de manual în care un bărbat a scăpat de acuzația de tentativă de crimă. Detaliul care i-a convins pe judecători

0
Publicat:

Un vasluian a fost achitat de acuzația de tentativă la omor după ce a dovedit că s-a apărat cum a putut, inclusiv cu cheile de la mașină, ca să își salveze viața de atacul sălbatic a doi frați.

Judecătorii au concluzionat că atacul a fost proporțional cu apărarea FOTO arhivă Adevărul
Judecătorii au concluzionat că atacul a fost proporțional cu apărarea FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Vaslui l-a achitat, în 21 decembrie, pe P.G.S. de acuzația de tentativă la omor pe considerentul că barbatul s-a aflat în legitimă apărare. Decizia instanței nu este definitivă. Agresorul face parte dintr-o grupare interlopă din Bârlad, în timp ce victima este afiliată unei alte grupări interlope.

Cele două bande au o lungă istorie de amenințări, violențe și distrugeri în oraș, fără să își mai amintească de la ce a pornit dușmănia dintre ei. Pe 6.09.2020, între cele două grupări s-a consumat un nou episod violent, dar care va rămâne în jurisprudența din România ca un caz de manual despre cum poți scăpa de acuzația de tentativă de crimă invocând legitima apărare, chiar dacă ai provocat o reacție violentă din partea victimei.

În ziua amintită, P.G.S. s-a plimbat cu mașina prin Bârlad, iar la un moment dat i-a văzut pe stradă pe doi frați din gruparea rivală, care erau cu familiile. I-a înjurat atât pe ei, cât și pe copiii lor, iar apoi a demarat în trombă. Cei doi frați s-au înarmat cu o macetă și au pornit în urmărirea acestuia.

Cheile de la mașină, folosite ca o armă

L-au ajuns rapid și apoi l-au atacat, lovindu-l cu pumnii și încercând să îl taie cu maceta. P.G.S. s-a apărat cu cheile de la mașină ca să scape cu viață, iar la un moment dat i-a provocat o rană gravă unuia dintre frați, un tânăr de 17 ani, în zona abdomenului.

La acel moment s-a speculat chiar că P.G.S. ar fi lovit victima cu un cuțit, ținând cont de gravitatea rănilor pe care aceasta le suferise, dar după vizualizare imaginilor surprinse de camera de supraveghere din zona unde a avut loc altercația, judecătorii au concluzionat că bărbatul a folosit, cel mai probabil, cheile de la mașină sau un alt obiect de mici dimensiuni.

Potrivit certificatului medico-legal întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Vaslui, victima a prezentat leziuni traumatice de tipul plăgii tăiate-înţepate, cu hemotorax, pneumotorax şi emfizem subcutanat, hemitorace stâng. Leziunile s-au putut produce prin lovire cu un obiect tăietor-înţepător, aplicat la nivelul hemitoracelui stâng, spaţiul intercostal VI-VII, pe linia axilară anterioară, și au necesitat 18-19 zile de îngrijiri medicale.

Când agresiunea devine legitimă apărare

Judecătorii au concluzionat că victima a fost la un pas de moarte, dar au stabilit și că cei doi frați l-au pus pe agresor în situația să se apere cu ce a avut la îndemână ca să scape de agresiunea lor.

„Deşi aparent fapta descrisă în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui reţinută în sarcina inculpatului îndeplineşte elementele constitutive şi de tipicitate ale infracţiunii de tentativă la omor prevăzută de articolul 32 raportat la articolul 188 Cod Penal, din aprecierea unitară a probelor administrate, instanţa constată că fapta inculpatului P.G.S. a fost justificată şi nu constituie infracţiune deoarece a fost comisă în stare de legitimă apărare”, a stabilit instanța de judecată.

Magistrații au enumerat și motivele pentru care au ajuns la această concluzie. Astfel, P.G.S. a acţionat exclusiv pentru a înlătura atacul iniţiat de către băiatul de 17 ani împreună cu fratele său, a încercat să evite conflictul iminent prin părăsirea grupului de persoane cu care stătea de vorbă şi să se retragă spre propriul autoturism.

Apărarea, proporțională cu atacul

Instanţa a constatat, după urmărirea imaginilor surprinse de camera de supraveghere, că victima i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii  şi cu un obiect tăietor care nu a fost identificat. A reținut, de asemenea, că victima și fratele său nu au putut dovedi caracterul just al agresării lui P.G.S, chiar dacă acesta îi jignise atât pe ei, cât și pe copiii lor.

Judecătorii spun că atacul celor doi frați s-ar fi putut încheia cu uciderea bărbatului, apreciind că viața acestuia a fost pusă în pericol, iar acesta s-a apărat așa cum a știut mai bine ca să scape cu viață. Acesta este, de fapt, aspectul care i-a convins că P.G.S. s-a aflat în legitimă apărare, chiar dacă l-a rănit grav pe unul dintre cei cu care s-a luptat.

„Inculpatul a apreciat corect în mod global gravitatea atacului celor doi fraţi şi iminenţa aplicării unor lovituri simultane din partea a două persoane înarmate cu arme albe, posibil pe direcţii diferite de atac şi a acţionat în mod instinctiv cu mijloacele pe care le avea la îndemână. Aplicarea unor lovituri cu pumnii, cu cheia de la maşină şi eschivarea de la acţiunile agresive ale fraţilor … au avut un caracter proporţional neechivoc”, este concluzia instanței de judecată, care l-a achitat pe bărbat de acuzația de tentativă la omor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite