Cât a câştigat din şpagă un fost şofer pe Ambulanţă care făcea promisiuni de angajare. Nu va face închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Cătălin Romanic FOTO Vremea Nouă
Ioan Cătălin Romanic FOTO Vremea Nouă

Ioan Cătălin Romanic cerea diverse sume de bani, ce porneau de la 1.000 de euro şi ajungeau chiar şi la 7.000 de euro, pentru ca diverse persoane să fie angajate la Spitalul municipal de Urgenţă Bârlad, Serviciul judeţean de Ambulanţă Vaslui sau la unităţi de învăţământ, în calitate de cadre medicale.

Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat definitiv în 23 iunie pe Ioan Cătălin Romanic, fost şofer de ambulanţă în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui – Substaţia Bârlad, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă.

Bărbatul şi o fostă infirmieră de la secţia Medicină Internă (Cristina Alina Nanu) au fost condamnaţi  definitiv şi într-un alt dosar penal tot de către Curtea de Apel Iaşi la câte 3 ani închisoare cu suspendare tot pentru trafic de influenţă.

Cei doi trebuie să returneze 22.000 de euro şi 10.000 de lei, fiind obligaţi şi să presteze fiecare câte 120 de zile de muncă în folosul comunităţii.  

Judecătorii au dispus confiscarea de la Cristina Alina Nanu a sumelor de 10.000 de lei şi 12.500 de euro şi au menţinut sechestrul pe un apartament ce îi aparţine, în vederea confiscării speciale pentru recuperarea banilor.

În cazul lui Ioan Cătălin Romanic, instanţa a hotărât să confişte în interesul statului suma de 9.500 de euro, fiind puse sub sechestru mai multe sume de bani din conturile acestuia şi instituită poprirea pe alte viitoare sume de bani până la recuperarea sumei amintite.

Cei doi au fost acuzaţi că, în perioada 2019 – 2020, au pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 şi 7.000 de euro pentru a le facilita angajarea în cadrul Spitalului municipal de Urgenţă Bârlad, Serviciul judeţean de Ambulanţă Vaslui sau la unităţi de învăţământ, în calitate de cadre medicale.

„Nu a fãcut nimic, dar nici nu-i dădea banii înapoi”

Ulterior, procurorii anticorupţie au descoperit că fostul ambulanţier îşi făcuse un obicei din a cere bani pentru măsluirea concursurilor organizate în sistemul sanitar din Bârlad.

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2018 – iunie 2020, Romanic a cerut şi a luat 300 de lei şi 10.000 de euro de la mai multe persoane (martori în proces) diverse sume de bani, în schimbul cărora a promis că va interveni pe lângă funcţionari din cadrul unor unităţi sanitare sau pe lângă personalul medical, pentru ca acele persoane să ocupe diferite posturi (asistent medical, şofer) care urmau să fie scoase la concurs sau pentru eliberarea unor fişe medicale în vederea obţinerii permisului de conducere.

După mediatizarea proceselor ce îl au ca protagonist pe Ioan Cătălin Romanic, au ieşit la iveală şi alte fapte similare. „Ştiu cã se plângea un gardian cã i-a dat 100 de milioane de lei ca sã ajute la angajarea unui prieten de-al lui, iar ăsta nu a fãcut nimic, dar nici nu-i dădea banii înapoi. De necrezut ce pată a aruncat peste serviciul de ambulanţă şi spital!”, a declarat un coleg al fostului ambulanţier, sub protecţia anonimatului.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Gestul jenant al unor români care au luat masa la restaurant şi au plecat fără să plătească. Ce scuză au folosit

Pedeapsa primită de poliţistul din Vaslui care a împuşcat în cap un şofer fugar. Daune record pentru familia victimei

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite