Bolidul de lux al episcopului de Huşi, enoriaşii şi birurile. Cât plătesc credincioşii pentru viaţa de nabab a Preasfinţitului Corneliu Bârlădeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul plătit de enoriaşii vasluieni pentru bolidul de zeci de mii de euro cu care se etalează episcopul  Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, este peste puterea de susţinere a credincioşilor. Cel mai mare bir impus e cel pe pomelnice, cu preţ prestabilit

Pe  12 mai, Preasfinţitul Corneliu Bârlădeanu şi-a făcut apariţia la Protopopiatul Bârlad cu un SUV de zeci de mii de euro marca Volkswagen, cu şofer personal şi un aghiotant în sutană care a avut grijă să-i deschidă uşa şi să-i ţină la distanţă pe enoriaşii veniţi să-i înmâneze personal un memoriu.

Aproximativ 20 de enoriaşi ai bisericii “Sfântul Spiridon” Bârlad, majoritatea pensionari, care au sperat să vorbească cu episcopul s-au arătat indignaţi de atitudinea acestuia. Credincioşii au venit să ceară să le fie adus înapoi preotul Sorin Chirvase înlăturat din parohie în postul Crăciunului 2014. După înlăturarea acestui preot, enoriaşilor li s-au impus adevărate biruri pentru a-şi pomeni morţii şi viii.

“De la Paştele Blajinilor până pe 21 noiembrie se pun pomelnice pentru morţi. Ni s-a cerut câte 100 de lei ca să primească pomelnicul. Dacă nu îl plăteam, nu îl citea. Preotul mi-a spus să vin şi sâmbăta şi duminica să plătesc pomelnic şi pentru vii şi pentru morţi. Am pensie de 600 de lei, nu am de unde să dau atâţia bani. Ei se lăfăie în maşini de lux, nu se gândesc la bieţii oameni”, a spus indignată Constanţa Podoleanu, arătând către bolidul episcopului, dar şi a altor preoţi veniţi la întrunire.

Episcopul Corneliu Bârlădeanu i-a ignorat complet pe bătrânii nemulţiumiţi şi a coborât după ce un preot i-a deschis uşa, a trecut pe lângă copiii îmbrăcaţi în costume populare care îl aşteptau la intrare cu pâine şi sare. Nu a stat nicio secundă să-i binecuvânteze pe credincioşi ori să le asculte păsurile. Oamenii au rămas cu memoriul în mână şi şi-au exprima verbal nemulţumirile. Nu au lipsit huiduielile şi cuvintele grele: "huo", "hoţii", "daţi-ne bisericile înapoi" etc.

Reporterul “Adevărul” s-a dus la biserica "Sf. Spiridon" şi a încercat să plătească un pomelnic în numele unei bătrâne neputincioase. Bărbatul de curte, care tocmai se pregătea să încuie poarta bisericii, a confirmat că se aplică tarife prestabilite: “Depinde ce pomelnic vreţi să fie citit, de vii, de morţi, pe ce perioadă. Pentru 40 de zile costă 40 de lei. Pentru un an, preţul pomelnicului e de 100 lei”.

"Dă-i 20.000 de euro şpagă episcopului"

Preotul Sorin Chirvase s-a spovedit în faţa enoriaşilor pe 16 noiembrie, dată la care a ţinut ultima slujbă în biserica "Sf. Spiridon". Acesta le-a spus credincioşilor că a fost mutat la o parohie îndepărtată, la ţară, pentru că datorează Episcopiei 25.000 lei: "Aceste datorii provin de la  cărţile religioase care ne sunt băgate pe gât să le vindem, de la calendarele nevândute, de la Sfintele Vase şi Evanghelia care ne-au fost date de Episcopie, peste cele pe care le aveam deja, şi ni s-au cerut 150 de milioane de lei pe ele.Vreau să vă spun de unde provine datoria mea. Fiecare parohie trebuie să plătească 1.000 de calendare, cu 15 lei calendarul. Vă daţi seama că sunt 150 de milioane până pe 10 ianuarie?".

Tot în cadrul spovedaniei din postul Crăciunului, părinteel Chirvase le-a mărturisit oamenilor cât a avut de suferit în cursul anilor: "Vă spun ceva ce n-am spus la nimeni - părintele protopop (n.r. Vasile Lăriu) i-a spus tatălui meu, Ioan Chirvase, care a fost preot tot în această biserică: <Du-te şi dă-i 20.000 de euro Episcopului şi te lasă acolo până mori>. N-a avut acei bani şi a fost trimis urgent la pensie. S-a îmbolnăvit de inimă, mama a ajuns la Psihiatrie, eu m-am îmbolnăvit de diabet, fac insulină".

Citeşte şi:

VIDEO Episcopul de Huşi, huiduit la coborârea dintr-un bolid de lux. Preasfinţitul, luat la rost de enoriaşi într-un scandal cu şpagă în biserică O mână de enoriaşi bârlădeni au protestat în curtea Protopopiatului Bârlad şi au huiduit  feţele bisericeşti, nemulţumiţi că le-a fost luat preotul paroh. Echipaje de poliţişti şi jandarmi au înconjurat mulţimea şi s-au asigurat că vizita Preasfinţitului Corneliu Bârlădeanu, episcopul de Huşi, va decurge fără probleme

VIDEO Spovedania unui preot în postul Crăciunului: „Dă-i 20.000 de euro Episcopului şi te lasă acolo până mori“ Sorin Chirvase, preotul paroh al Bisericii „Sântul Spiridon“ din Bârlad, a rupt tăcerea după ce Episcopia Huşi i-ar fi impus biruri care îl obligă să ia şi pielea de pe enoriaşi, apoi l-a mutat disciplinar la ţară.

VIDEO Răscoală în biserică. Preotul antişist, huiduit în Casa Domnului de gloata nemulţumită  Protestele s-au desfăşurat simultan în două biserici din Bârlad, enoriaşii fiind nemulţumiţi că protopului Vasile Lăiu, supranumit Antişistul, a schimbat preoţii parohi

Preot scârbit de Biserică. Cum s-a lepădat de sutană duhovnicul alungat din parohie cu mascaţii: „Nu mă identific cu hoţia din sistem“  Lucian Botez (31 ani), fost preot paroh în localitatea vasluiană Bozia, este primul răzvrătit al tagmei bisericeşti din judeţ care a luat atitudine împotriva abuzurilor Episcopiei Huşi. După cinci ani de umilinţe şi trei ani de procese, lupta împotriva sistemului corupt i-a lăsat un gust amar: „Parohia e o sursă de venit pentru dorinţele şi plăcerile Episcopului Corneliu“.

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite