Turnu Severin: Duminică, debitul Dunării ar putea să ajungă la 13.000 mc/s. Ciobanii sunt avertizaţi să-şi retragă turmele din zonele de risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit prognozei, debitul Dunării va ajunge, pe 6 iunie, la 13.000 mc/s. Astăzi, el a ajuns, la intrarea în ţară, de 11.500 mc/s.

La Gruia, Cota de Atenţie a fost depăşită astăzi cu 80 cm, nivelul Dunării ajungând astfel la 610 cm. Debitul fluviului era, în această dimineaţă, la Baziaş, de 11.500 mc/s, la Porţile de Fier I de 12.200 mc/s, iar la Porţile de Fier II, de 11.500 mc/s. Potrivit Apelor Române Mehedinţi, vârful va fi atins pe 6 iunie când, la intrarea în ţară, debitul va ajunge la 13.000 mc/s.

„Am trimis o adresă tuturor primăriilor riverane: Gruia, Gârla Mare, Gogoşu, Salcia, Vrata şi Pristol, pentru ca autorităţile să intre în obiectiv şi să asigure serviciul de permaneneţă, să informeze populaţia cu privire la regulile de comportament la inundaţii, să supravegheze permanent zonele de risc, să anunţe ciobanii să-şi retragă turmele din zonele expuse inundaţiilor şi să pregătească spaţii de cazare şi hrănire, pentru situaţia în care se produc inundaţii ce impun măsura evacuării persoanelor din zona de risc. Cel mai vulnerabil loc este cimitirul din Cozia”, ne-a spus Adi Drăghici, directorul SGA Mehedinţi.

Cod Portocaliu pe Dunăre până pe 9 iunie
Potrivit unei prognoze emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, pentru perioada 02-09 iunie a.c., debitul Dunării, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), va fi în creştere, situându-se la valori cuprinse între 10.500- 12.600 mc/s, peste media multianuală a lunii iunie (6400 mc/s).

În aceste condiţii, se recomandă comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, din Clisura Dunării, să ia măsuri în vederea retragerii, asigurării sau ridicării din  zona inundabilă la cote mai înalte a bunurilor.

Forţele de ordine sunt în alertă
Totodată, au fost înştiinţate şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi.

Toate subunităţile I.S.U. “ Drobeta“ sunt în stare de alertă şi pregătite să intervină, dispunându-se: instruirea şi suplimentarea personalului din serviciul operativ în scopul recepţionării apelurilor şi informării operative a Inspectoratului General; pregătirea tuturor mijloacelor de intervenţie specifice, precum şi notificarea tuturor autorităţilor locale şi verificarea prin sondaj la primării a măsurilor întreprinse.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite