Prefectul de Mehedinţi atenţionează: Consiliul Judeţean riscă să dea banii înapoi Uniunii Europene pentru proiectul de gestionare a deşeurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul judeţului Mehedinţi, Cristinel PAVEL, a dispus prin Ordin al Prefectului, la începutul lunii februarie, constituirea unei comisii de verificare a activităţii de salubrizare pe raza judeţului Mehedinţi.

Comisia a avut în componenţă reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului-judeţul Mehedinţi, Gărzii Naţionale de Mediu-Serviciul Comisariatului Judeţean Mehedinţi şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mehedinţi. Această comisie a efectuat controale la operatorii economici din judeţul Mehedinţi, care desfăşoară activităţi de colectare a deşeurilor nepericuloase, recuperarea materialelor reciclabile sortate, etc.

”Neregulile constatate sunt extrem de grave. Două din aceste firme au adunat munţi de deşeuri în zona Portului Comercial din Turnu Severin şi în satul Halânga şi refuză să le ridice, invocând tot felul de tertipuri pentru a eluda legea. Sunt mii de tone de deşeuri abandonate care în mod normal trebuiau să ajungă la Staţia de sortare şi tratare mecanică şi biologică de la Malovăţ şi la depozitul ecologic judeţean”, a declarat prefectul Cristinel Pavel, astăzi, 19 mai a.c., în cadrul unei conferinţe de presă.

Această staţie a fost construită în cadrul proiectului implementat de Consiliul Judeţean Mehedinţi ”Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor la nivelul judeţului Mehedinţi”, finanţat de UE, în valoare de circa 27 milioane de euro.

Sistemul este însă neoperabil în prezent, staţia de la Malovăţ nu funcţionează, la fel şi staţiile de transfer de la Orşova, Baia de Aramă, Strehaia şi Vînju Mare, care s-au construit concomitent cu închiderea depozitelor de gunoi urbane neconforme de la Strehaia, Vînju Mare şi Baia de Aramă, cu toate că toate obiectivele de investiţii au fost recepţionate în anii 2015 şi 2016.

”Culmea, ce vedem însă: două contracte pentru activitatea de colectare şi transport al deşeurilor pentru două zone importante din Mehedinţi, Orşova şi Baia de Aramă, au fost atribuite de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Mehedinţi (ADIS) şi CJ tocmai uneia dintre firmele care refuză să ridice gunoaiele şi sfidează normele de mediu în vigoare”, a mai spus prefectul Cristinel Pavel.

Deşi contractele de concesiune a serviciului public de salubrizare pentru cele 5 zone (Orşova, Baia de Aramă, Strehaia, Vînju Mare şi Drobeta Turnu Severin au fost semnate în perioada octombrie-decembrie 2019,  ADIS MH nu a emis, până în momentul de faţă ordinul administrativ de începere a serviciului.

”În concluzie, ceea ce vreau să vă spun este faptul că tot acest proiect, care trebuia să asigure o capacitate suficientă pentru gestionarea deşeurilor pe o perioadă de 30 de ani, este un fiasco în judeţul nostru. Extrem de grav este faptul că beneficiarul proiectului, Consiliul Judeţean Mehedinţi, riscă sancţiuni, adică returnarea finanţării acordate proiectului, atât prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, cât şi prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, din cauza lipsei de acţiune a ADIS Mehedinţi, prin neoperaţionalizarea SMIDS MH. Îl atenţionez pe Aladin Georgescu, preşedintele CJ Mehedinţi, să ia urgent măsurile necesare pentru remedierea şi normalizarea situaţiei, astfel încât să nu se ajungă la pierderea banilor alocaţi de UE. Mehedinţiul ar fi primul judeţ unde s-ar întâmpla acest lucru”, a mai precizat prefectul Cristinel Pavel în cadrul acestei conferinţe de presă.

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite