Mama tripleţilor abandonaţi în maternitatea din Turnu Severin mai are alţi patru copii „aruncaţi“ pe la rude

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi împreună cu IPJ Mehedinţi şi Primăria Jiana au deschis o amplă anchetă, după ce s-a stabilit că mama tripleţilor abandonaţi în Maternitatea din Drobeta Turnu Severin ar mai avea alţi patru minori daţi în îngrijire fără forme legale pe la diverse rude din ţară.

Janeta Bente, femeia din satul mehedinţean Cioroboreni, care a abondonat în Maternitatea din Drobeta Turnu Severin trei fetiţe pe motiv că nu are cu ce să le crească, nu este la primul abandon. După ce oamenii prin sat au vorbit jurnaliştilor că în realitate Janeta are mai mulţi copii decât cei trei pe care îi are în grijă acasă, autorităţile au luat la puricat documentele de stare civilă. În felul acesta s-a aflat că Janeta Bente mai are alţi patru copii, daţi pe la rude, fără forme legale.

Un copil la Satu Mare

„Noi am demarat investigaţiile, am stabilit că este vorba de trei copii, toţi minori, pe care i-au încredinţat fără forme legale la rude de-ale lor. Este vorba de un copil la Şimian, au mai dat un copil la Tîrgu Jiu, care a fost identificat şi urmează să fie preluat de Direcţia pentru Protecţia Copilului şi mai este un copil pe care l-au dat sorei tatălui tripleţilor, care iniţial a locuit în Strehaia, iar acum s-a mutat împreună cu copilul la Craiova. Ar mai fi un copil în evidenţă şi la Satu Mare, cu domiciliul într-o comună de acolo, dar mama copilului spune că nu este al ei şi acum poliţiştii fac verificări pentru stabilirea adevărului”, spune comisarul şef Marcel Ciobotea, şeful biroului combaterea infracţiunilor contra patrimoniului şi grupării infracţionale din cadrul IPJ Mehedinţi.

Din cei şapte copii care sunt în Evidenţa Populaţiei, trei sunt nerecunoscuţi de tatăl lor. Situaţia este destul de delicată în acest moment fiindcă aceşti copii daţi pe rude s-au integrat în familiile respective.

femeie din simian FOTO Corina Macavei
„Îl creştem de la vârsta de un an şi jumătate, l-am luat că nu are fata copii. Nu am dat nimic pe el, are copii prea mulţi nu are cu ce-l ţine. Avem condiţii bune, nu s-a dus prea mult la şcoală. Noi l-am crescut de mic, am pătimit cu el”, spune o femeie din Şimian, care creşte unul din copiii Janetei Bente, acum în vârstă de 13 ani.

Au făcut o pomană că au luat fetiţele”

Despre Janeta Bente şi concubinul său, Gheorghe Rădulescu zis „Ion”, oamenii din sat au numai cuvinte urâte, că nu le place munca şi că sunt arţăgoşi.

„Ştiu că are trei copii aici, dar restul pe unde i-o fi dat nu ştiu, am auzit că pe la surorile lui pe la Strehaia, pe la neamuri de-ale lor spuneau că sunt duşi. Nu am auzit să fi luat bani pe ei”, spune o localnică din Cioroboreni.

batrana din cioroboreni FOTO Corina Macavei
„Au făcut o pomană cei de la stat că au luat fetiţele că nu au unde să şadă, nu au cu ce să trăiască. Am auzit lumea că i-a vândut, că i-a dat, dar noi nu am văzut nimic. Ştiam că îi avea, că trecea cu ei după cap toată ziua, dar după un timp nu i-am mai văzut. Nu poţi să-l întrebi pe ţigan că dă în tine de te dă cu cracii în sus. Ei nu prea muncesc, ea nu munceşte deloc că dacă face la copii mereu când să se mai ducă să muncească? Nu sunt părinţi ca lumea”, a spus o bătrână.

Femeia mai spune că a sfătuit-o pe Janeta Bente să urmeze un tratament pentru a evita o nouă sarcină, dar pastilele anticoncepţionale le-a înghiţit concubinul, nu femeia aşa cum ar trebui. Nu este de mirare că după acest „tratament”, Janeta a adus pe lume acum tripleţii.

„I-am zis <<du-te mă la dispensar  că îţi dă tratament, că sunt femei ca lumea care se duc şi nu fac copii>>. <<A, mi-a dat şi nu au fost bune>>. Cu cine să discuţi? A băut el tratamentul, a crezut că sunt pastilele lui că-l doare inima”, a mai spus bătrâna.

„Singura familie cu probleme”

Şi viceprimarul comunei Jiana, Marius Armeanu, spune că această familie le ridică mereu probleme, în ciuda ajutorului pe care primăria l-a acordat acesteia ori de câte ori a fost nevoie:

viceprimar jiana FOTO Corina Macavei
„Singura familie cu probleme din comuna Jiana este Rădulescu Gheorghe zis Ion tatăl tripleţilor. Nu muncesc, trăiesc numai din ajutorul social,  le-am dat bani să se ducă să-şi declare copiii, nu s-au dus, banii probabil i-au chetuit pe băutură. Au fost trimişi la un specialist în planning familial ca să nu mai facă copii pentru că nu au condiţii să-i crească şi nu s-a întâmplat nimic. Ce tratament au urmat nu ştim, dar vedem că au făcut trei copii.

Ultima dată când au primit ajutoare am înţeles că de la centrul comunei şi până la localitatea de domiciliu, adică patru kilometri, nu au mai ajuns cu aproape nimic, le-au irosit”.

„Se ştie situaţia lor, că au un trai sărăcăcios, că familia respectivă este cu probleme, iar când am primit sesizare din partea Protecţiei Copilului că Bente Janeta a mai dat naştere la trei fetiţe am şi propus plasarea fetelor într-un institut specializat să primească îngrijiri din partea unui personal calificat sau să fie plasate în grija unui asistent maternal”, spune la rândul său şi Ionuţ Simion, asistentul social de la Primăria din Jiana.

Fetiţele, în centru de urgenţă

Cele trei fetiţe, Cristina, Alexandra şi Isabela se află în acest moment în plasament la Centrul de primire de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat din cadrul Complexului de servicii sociale pentru copilul preşcolar din Drobeta Turnu Severin.

tripletii in centrul de urgenta FOTO Corina Macavei

„Există o anchetă în derulare, cu ajutorul poliţiei judeţului Mehedinţi se procedează la identificarea tuturor copiilor acestei familii. Tripleţii sunt în centrul de urgenţă  şi se simt foarte bine”, spune Angelica Boceanu, şef serviciu managament de caz pentru copil din cadrul DGASPC Mehedinţi.

IPJ Mehedinţi a întocmit un dosar penal pe numele celor doi concubini pentru rele tratamente întrucât minorul de 13 ani pe care îl au acasă îl trimit la muncă ca zilier prin sat, în loc să-l îndrume spre şcoală.

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite