EXCLUSIV Un fost poliţist dezvăluie abuzurile camarilei pesediste din Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirel Fota, fost criminalist la IPJ Mehedinţi, a fost nevoit să-şi dea demisia în 2012 din poliţie în urma şicanelor la care a fost supus de către superiorii săi din instituţie.

Fota spune că toate necazurile i se trag de la faptul că în vara lui 2008 i-a luat o declaraţie mamei lui Adrian Duicu (preşedinte PSD Mehedinţi) la casa familiei Duicu de la Valea Cernei, după ce aceasta depusese o plângere la IPJ Mehedinţi.  Ana Duicu s-a plâns că era bătută sistematic de fiul său cu pumnii şi picioarele. În vara lui 2008, Adrian Duicu era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, iar Ştefan Ponea era şeful poliţiei municipiului Orşova, un an mai târziu fiind numit şef al IPJ Mehedinţi.

S-a plâns poliţiei că este bătută

În vara lui 2008, la scurt timp după ce Adrian Duicu a fost ales vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Mehedinţi, Ana Duicu a depus o plângere la IPJ Mehedinţi împotriva fiului său. Nu se ştie din ce motiv Ana Duicu nu a depus plângerea la Poliţia municipiului Orşova, instituţie competentă având în vedere că localitatea Valea Cernei era arondată acestei structuri, condusă la acea vreme de Ştefan Ponea. Nu era prima dată când mama lui Adrian Duicu reclama oamenilor legii din Mehedinţi că fiul său o bate şi că acesta are o relaţie extraconjugală cu o femeie, aceasta adresându-se IPJ Mehedinţi şi în 2004 şi în 2007. „Mama lui Adrian Duicu i-a făcut plângere, lucrarea a venit la Serviciul de Investigaţii Criminale, unde eu eram lucrător. Personal am audiat-o pe mama lui Duicu, la ea acasă, la Valea Cernei. Plângea,  am stat atunci şi m-am gândit cât de rău să-i fi făcut, dacă o mamă vrea să-i facă rău propriului fiu având funcţia pe care o avea la data respectivă”, spune Mirel Fota. Fostul poliţist a rămas încremenit atunci când femeia relata modul cum fiul său se comporta în familie. Totuşi, Ana Duicu părea mai mult preocupată de relaţia fiului său cu amanta şi cerea poliţiştilor să facă investigaţii legate de aceasta.

„Îmi spunea că e un nemernic”

„Mi-a spus că îi bătea în mod repetat. Îmi spunea că e un nemernic şi că-i bătea pe amândoi, pe mama şi tatăl său, cu pumnii şi picioarele. Îmi spunea că nu se ocupă de familie, că are o fetiţă cu probleme de sănătate, că nu contribuie cu bani în casă. Mi-a relatat că are o amantă căreia i-a cumpărat o Skoda Octavia şi un apartament ultracentral lângă Prefectură şi dorinţa ei arzândă era să văd eu, să mă interesez eu ca şi poliţist dacă maşina este pe numele amantei şi unde are apartamentul. Eu i-am explicat că nu am calitatea de a face aceste verificări şi i-am sugerat să se ducă la asociaţia de proprietari, unde este o listă cu proprietarii. S-a enervat şi m-a scos afară. <<Ieşi afară, ieşi afară>>, a strigat nervoasă la mine,  m-a scos afară şi am plecat cu declaraţia”, îşi aminteşte fostul poliţist.

Retrogradat, fără nicio explicaţie

La acea dată, lui Mirel Fota nici nu i-a trecut prin cap ce avea să păţească doar pentru faptul că şi-a îndeplinit o sarcină de servici. Trei ani mai târziu, când au început disponibilizările în rândul poliţiştilor, Mirel Fota avea să se regăsească pe lista neagră. „Am făcut 10 luni la poartă ca agent post control, deşi au  încălcat dispoziţiile şi normele în vigoare în ceea ce priveşte activitatea mea cu câinele de serviciu. Mi-au declasificat apoi câinele pentru că 10 luni câinele meu nu a lucrat fiindcă am făcut 10 luni la poartă. Apoi, m-am trezit pe lista disponibilizărilor. Din 32 de funcţii câte au fost radiate de la Mehedinţi a mea s-a întors fiindcă erau doar două funcţii de specialist conductor câine urmărire în tot inspectoratul şi nu puteau să radieze una şi să rămână doar cu una”, spune Mirel Fota. Dar şicanele în cazul acestuia nu s-au oprit aici, Mirel Fota fiind retrogradat şi trecut pe o funcţie inferioară, ceea ce a însemnat şi o reducere a salariului cu 40 de lei. Pentru toate aceste schimbări, fostul poliţist susţine că nu a primit niciodată vreo explicaţie din partea conducerii IPJ Mehedinţi şi nici din partea IGPR-ului, deşi se adresase  direct directorului adjunct al Direcţiei de Control Intern de la acea dată. Scârbit de tot ceea ce i s-a întâmplat, Fota şi-a dat demisia în martie 2012 din poliţie, întorcându-se la vechea sa profesie, de navigator. Lăsa în urmă 17 ani de carieră în poliţie, timp în care nu a fost vreodată cercetat penal pentru vreo faptă. „Am fost nevoit să-mi dau demisia din poliţie fiindcă vă spun sincer erau capabili de orice”, spune fostul poliţist.  

Mirel Fota este membru al Asociaţiei Poliţiştilor Creştini din România şi în această calitate a organizat de-a lungul anilor o serie de evenimente caritabile la Drobeta Turnu Severin pentru copii săraci din Mehedinţi, promovând imaginea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi.

Citeşte şi:

Duicu, Ponea şi Popescu, arestaţi pentru 30 de zile

Şeful poliţiei mehedinţene “momit” de Duicu cu terenuri la Orşova şi funcţii de conducere în MAI

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite