Dieta de purificare cu verdeţuri. Urzicile, un adevărat miracol pentru organism
0Primăvara este perioada anului în care trebuie să profităm la maximum de verdeţurile de sezon şi să începem un proces de detoxifiere cu o dietă care să ajute organismul să elimine toxinele acumulate de-a lungul sezonului rece.
Înainte de a începe o cură de purificare a organismului trebuie să mergi la medic. Acesta îţi va recomanda alimentele pe care să le consumi în funcţie de nevoile organismului tău, spune dr. Gheorghe Bunciu, medic primar medicină generală şi specializat în investigaţii cu biorezonanţă.
Alimentaţia din timpul iernii este adesea bogată în grăsimi şi proteine provenite din preparatele de porc pe care le consumăm în exces. De asemenea, alimentaţia din timpul iernii este săracă în fructe şi legume, zarzavaturi, din acest motiv primăvara devenind astfel un moment ideal de detoxifiere.
Un principiu împrumutat din medicina tradiţională chineză, este acela de a consuma, în masura în care este posibil, alimente, mai ales legume si fructe, crescute în zona geografică în care traim, pentru că, îmbrăcând calităţile vibratorii ale pamântului din care cresc, rezonează, din punct de vedere energetic, cel mai bine cu organismul nostru.
„După fiecare anotimp rece organismul este oarecum slăbit şi cum tradiţia populară spune că primăvara trebuie să ne reînnoim sângele, o facem prin legumele de sezon. Trebuie să consumăm cu preponderenţă legumele din zona în care noi trăim pentru că prin alimente, prin apă ne luăm acele săruri minerale, acele vitamine de care organismul nostru are nevoie. Legumele exotice pe care le găsim din abundenţă pe piaţă vin cu alte elementele pentru care organismul nostru nu este pregătit, nu reuşeşte să le umanizeze conform nevoilor noastre şi atunci încep tulburările digestive, cum ar fi accentuarea tranzitului intestinal sau dimpotrivă încetinirea tranzitului intestinal”, explică dr. Gheorghe Bunciu.
Medicul severinean recomadă evitarea consumului de fructe şi legume exotice fiindcă în multe cazuri nu sunt sănătoase pentru organism.
„Fructele exotice trebuie evitate, să nu ne facem un obicei de a consuma numai banane ori portocale. Sunt bune, dar nu pentru toţi la fel şi am întâlnit situaţii când anumiţi pacienţi făceau alergie la aceste fructe. Lămâile trebuie folosite cât mai puţin fiindcă sunt culese într-o stare de semicoacere, sunt transportate şi stropite cu anumite substanţe şi băgate la cuptor ca să se coacă. Şi substanţa aceea cu care sunt stropite trece din coajă în miezul pe care noi îl consumăm şi apoi ne mirăm de ce avem probleme de sănătate. În activitatea mea am întâlnit persoane la care bananele, portocalele, lâmâia sunt contraindicate”
spune dr. Gheorghe Bunciu.
Foarte bune pentru consum în această perioadă sunt urzicile, un adevărat miracol pentru organism. O cură de urzici ajută la eliminarea stării de anemie, curăţă sângele, înlătură bacteriile, ajută la combaterea bronşitelor şi a astmului. De asemenea, consumul de urzici accelerează metabolismul, ajutând la slăbit.
„Urzica este un aliment pe care foarte mulţi îl refuză, considerându-l un aliment al omului sărac, dar dimpotrivă este un aliment al omului sănătos pentru că urzica concentrează tot ce organismul are nevoie acuma, foarte multe săruri minerale, foarte mult fier. Spanacul este foarte bun şi salata verde consumate în stare proaspătă, neprelucrate termic foarte mult. Să nu ne ferim să consumăm ceapă şi usturoi că ne miroase gura. Un mare profesor spunea că atunci când îţi miroase gura a usturoi, îţi miroase gura a sănătate”, mai spune dr. Gheorghe Bunciu.
Vitamina K pe care o conţine spanacul are efecte benefice şi asupra oaselor. Spanacul conţine şi luteină, un caroteinoid care ajută la menţinerea sănătăţii ochilor şi luptă împotriva degenerării maculare şi a cataractei.
O mare atenţie trebuie acordată şi sucurilor preparate din legume ori fructe: “Băuturile să fie cât mai proaspete, mai degrabă consumăm un pahar de apă decât un pahar de suc aşa zis-natural, cumpărat din magazin, plin cu tot felul de conservanţi, pentru care organismul trebuie să lupte să-i înlăture. Ori această luptă continuă îl oboseşte, ceea ce în final duce la boală. Sunt bune pentru consum numai sucurile preparate acasă. Când cumpărăm mere de pe piaţă să nu fugim după acelea frumoase şi cu care poţi să spargi capul, ci acelea urâte, zbârcite, care au o pată pe ele”.
Mierea de albine, de asemenea, este foarte bună pentru consum în această perioadă. „Mulţi se feresc să o consuma că vezi Doamne îngraşă, nu este adevărat. Mierea este un medicament foarte complex în care avem de toate, săruri minerale, vitamine, în special mierea polifloră şi avem un avantaj în zona noastră fiindcă putem achiziţiona miere de la stupinele din zona de munte”, mai precizează dr. Gheorghe Bunciu.
Pentru a sprijini activitatea biologică, dieta de primăvaraă trebuie să conţină alimente uşor de digerat, consumate în cea mai mare măsura crude. Dieta de primăvară înseamnă înlocuirea cărnurilor cu lactate, a grăsimilor animale cu cele vegetale, a conservelor cu fructe şi legume proaspete. Este ideal dacă în această perioadă poţi respecta această dietă circa două-trei săptămâni.
Citeşte şi: