Cum se obţine pasta de gutui. Reţeta deliciosului preparat de sezon spusă de Sanda Marin
0
Pasta de gutui mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de chitonag. Iată cum se prepară acest produs dulce, după o reţetă a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate.
Ingredinte: la 1 kg de gutui fierte, 400 g zahăr şi zeama de la 1 lămâie.
Se spală gutuile, de preferinţă mici, se taie în patru, se scoate căsuţa cu sâmburi şi se pun să fiarbă în apă cât să le cuprindă. Se adaugă şi câteva mere creţeşti tăiate în sferturi. Se lasă să fiarbă până se moaie astfel încât să le pătrundă uşor furculiţa.
Când sunt bine fierte, se trec prin sită şi se adaugă câte 400 g de zahăr la fiecare kilogram de gutui fierte, precum şi zeama de la o lămâie mică.
Se pun din nou să fiarbă, amestecând până se leagă pasta. Când este bine legată, se răstoarnă pe un fund de lemn udat cu apă, se întinde cu un cuţit lung, udat mereu, într-un strat gros de 1 cm. Se acoperă cu tifon şi se lasă la loc uscat şi bine ventilat să se usuce o zi sau două.
Când s-a uscat, se taie romburi care se dau prin zahăr şi se pot păstra în cutii de tablă mai multă vreme.