Tulceanul care trece Dunărea de o sută de ori pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie vreme bună, fie vreme rea, nea Mitică traversează fluviul trasportând tulcenii între oraş şi suburbia Tudor Vladimirescu. Probabil că deja deţine recordul absolut la acest capitol.

Dumitru Condrat este conducător pe şalupele tip bac de mai bine de zece ani, perioadă în care a trecut Dunărea cu bacul în medie de 70-80 de ori pe zi, uneori chiar şi mai mult, în special în sezonul estival. Per total e greu de calculat, să tot fie câteva zeci de mii de treceri.
„Până să se deschidă plaja de la Ciuperca, deci chiar şi anul trecut, cele mai multe curse le făceam vara, sâmbătă şi duminică, când se ducea lumea la plajă peste Dunăre. Nu opream deloc motorul, cum coborau unii, imediat se umplea cu alţii. Nici nu apucam să mănânc. Lumea, tineri mai ales, se grăbeau să facă baie, n-aveam ce face“, spune Dumitru Condrat.


Nu a avut nici un accident
De câte ori a condus şalupa nu a avut niciodată incidente pe apă.
„Am 65 de ani şi sunt conducător de nave din tinereţe, înainte am lucrat la Transnav. Apoi, suntem foarte bine coordonaţi de Căpitania portului, prin staţie, aşa că nu avem probleme“.
Din acest an, numărul curselor a scăzut la 50-60, dar pasageri sunt mereu având în vedere numărul mare de tulceni care au gospodării în suburbia de peste Dunăre. Numărul curselor se reduce, de asemenea, simţitor în perioada inundaţiilor dar şi iarna când vin sloiurile.
„Trecem cu şalupa zilnic dar pe el nu-l prea vedem, mai rar scoate capul din cabină de acolo, mă mir că nu ameţeşte toată ziua înainte-înapoi, eu unul mă plictiseam şi adormeam“ glumeşte Vlad Trifanov, navetist peste Dunăre.
„Să ştiţi că nu e chiar aşa uşor cum pare, e greu să te concentrezi cu atâta rutină, poţi să greşeşti uşor, să nu mai dai atenţie“, ne precizează de pe un ponton alăturat Nicu Avădanei, marinar cu experienţă.


Transportul peste Dunăre se modernizează
Având în vedere că administratorul doreşte modernizarea transportului cu bacul, perspectiva nu-i încântă deloc pe angajaţii actualului armator.
 „Îmi pare rău că mai câştigam şi eu un ban în plus, pe lângă pensie care de abia ne ajunge să ne plătim datoriile, dar dacă vor să aducă o ambarcaţiune mai mare, noi n-avem ce face. Stăm pe acasă. Ei au personalul lor, ofiţeri, că e barcă mare“, mai spune Dumitru Condrat.
Noua navă va fi operată cu personalul  navigant propriu al SC Transport Public. Prin  punerea în funcţiune a bacului se vor obţine reducerea costurilor (de reparaţii, întreţinere, consum combustibil), eficientizarea şi modernizarea transportului naval de persoane. Această navă va avea o capacitate de 30 de locuri pe scaune şi condiţii de confort şi siguranţă a navigaţiei dintre cele mai modern, după cum dau asigurări reprezentanţii societăţii de Transport Public. Până atunci, şalupa lui nea Mitică e plină în continuare de pasageri.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite