Școala de la Jurilovca, în curtea de la Viscri a regelui Charles al III-lea. Patrimoniul Dobrogei, promovat la munte

0
0

Școala de vară organizată în comuna Jurilovca, Tulcea, a ajuns să fie promovată la Viscri, Brașov, în curtea casei regelui Charles al III-lea al Regatului Unit.

Școala de vară din Jurilovca, promovată la Viscri FOTO: Alina Urse
Școala de vară din Jurilovca, promovată la Viscri FOTO: Alina Urse

Școala de vară de la Jurilovca este promovată în aceste zile la Viscri, prin intermediul expoziției care prezintă școlile de vară de pe teritoriul României, susținute și finanțate de The Prince's Foundation și Ordinul Arhitecților din România.

„Suntem mai mult decât onorați să putem pune Jurilovca pe harta proiectelor care promovează printre altele și tehnicile de construire vernaculară și arhitectura tradiționala specifica fiecărei zone”, spun reprezentanții Asociației Lipovenesc.

Școala de vară de la Jurilovca a debutat în anul 2020 și se adresează studenților arhitecți, arhitecților stagiari și celor du drept de semnătură. Evenimentul este organizat de Asociația Lipovenesc și Asociația Arche.

Casa de la Viscri a regelui Charles al III-lea FOTO: Alina Urse
Casa de la Viscri a regelui Charles al III-lea FOTO: Alina Urse

„Școala de vară Jurilovca” este un proiect prin care se readuce în atenția tinerilor tehnicile tradiționale de construcție din regiunea Dobrogei, mai precis din satele comunităților de ruși-lipoveni. În cadrul acesteia se organizează ateliere practice și teoretice, se experimentează și învață tehnicile de construcție tradiționale locale, sub îndrumarea arhitecților, inclusiv specialiști atestați de Ministerul Culturii și a meșterilor care provin din zona Dobrogei.

Concret, Școala de vară de la Jurilovca îi învață pe tineri realizarea tâmplăriei noi, în conformitate cu specificul local și a traforajelor specifice satului Jurilovca; construirea acoperișului cu învelitoare din stuf; tehnica zidăriei din piatră cu mortar de pământ; producerea cărămizilor din chirpici.

„Scopul acestui proiect este de a interacționa cu cât mai multe persoane din comunitatea locală, având oportunitatea de a discuta cu dumnealor despre modul în care putem păstra împreună tradițiile și valoarea patrimoniului existent, în contrast cu tendința către schimbare și modernizare a satului”, spun organizatorii.

De asemenea, Școala de vară își dorește să pună accent pe importanța meșterilor locali în continuarea sau adaptarea acestor tradiții la contextul contemporan.

Localitatea Jurilovca din Tulcea este situată în nordul lacului Goloviţa, la circa 5-6 kilometri vest de capul Doloşman, într-o regiune în care dealurile estice ale Podişului Babadag coboară în trepte spre lacurile Razim şi Goloviţa, formând promontorii stâncoase. 

Tulcea


Ultimele știri
Cele mai citite