Scandalul „Mioriţa“ din Delta Dunării, la bilanţ: incendii, oi sustrase şi anvelope distruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandalul dintre oierii şi agricultorii din zona Tatanir, cunoscut din 2011 FOTO Cristian Dogaru
Scandalul dintre oierii şi agricultorii din zona Tatanir, cunoscut din 2011 FOTO Cristian Dogaru

La nivelul Serviciului de Investigaţii Criminale se află în instrumentare un dosar penal, privind comiterea infracţiunii de tâlhărie comisă la data de 15 iulie 2011 asupra lui M. Gheorghe, de către mai mulţi angajaţi ai unei societăţi comerciale, prejudiciul creat prin faptă fiind estimat la 87.000 lei.

La data de 8 martie 2013, la acest dosar au fost conexate mai multe dosare penale, iar în urma activităţilor de urmărire penală desfăşurate a fost probată comiterea infracţiunilor de tâlhărie, complicitate la distrugere, distrugere, loviri şi alte violenţe,  conducerea pe drumurile publice a unui autoturism fară a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Pe data de 15 iulie 2011, în jurul orei 21.30, C. Cătălin, D. Dumitru, G. Dan, C. Aurel, C. Vasile şi A. Bogdan, în calitate de angajaţi ai societăţii comerciale în cauză, fără a avea atribuţiuni de pază, prin ameninţare şi violenţă l-au deposedat în scop injust pe M. Gheorghe de un numar de 670 ovine,  care au fost restituite, în parte, părtii vătămate ulterior, la intervenţia organelor de politie. Prejudiciul: aproximativ 87.000 lei.

În noaptea de  3 spre 4 decembrie 2011 D. Dumitru l-a transportat cu un moped pe D. Vasile la ferma de animale a lui M. Gheorghe, pentru ca acesta să incendieze şura de nutret (prejudiciul : 100.000 lei).

În noaptea de 15 spre 16 februarie 2012, D. Dumitru l-a transportat cu un autoturism marca Nissan Terrano II pe D. Vasile la ferma de animale aparţinând părtii vatamate G. Dumitru în scopul incendierii şurei de nureţ (prejudiciu:  30.000 lei).

În noaptea de 15 spre 16 februarie 2012 D. Dumitru a condus un autoturism marca Nissan Terrano II, pe mai multe drumuri publice din comuna Chilia Veche, fara a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar in jurul orei 4.30, împreună cu D. Vasile i-au aplicat mai multe lovituri lui  G. Danuţ.

În luna octombrie 2011, C. Catalin şi I. Pavel, angajaţi ai societăţii comerciale în cauză, au montat pe drumul de acces către locuinţa lui B. Ion mai multe scoabe metalice, care au dus la deteriorarea ireparabilă a 24 de anvelope ale autoturismelor acestuia (prejudiciu: 20.000 lei).

În prezent Vasile (incendiatorul) se află în Penitenciarul Tulcea, fiind cercetat în stare de arest preventiv într-o altă cauză.

Ca urmare a elementelor de probaţiune administrate cu privire la obiectul cauzelor, la data de 28 martie 2013, anchetatorii au dispus faţă de D. Dumitru ordonanţă de reţinere pentru o perioadă de 24 ore, urmând a fi prezentat ulterior instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Celebrul scandal dintre Gheorghe Marta şi agricultorii din zonă

Conflictul a izbucnit în 2011, după ce reprezentanţii unei firme ce se ocupă cu agricultura în zona Pardina, pe braţul Chilia, au sechestrat aproximativ şapte sute de ovine ce aparţin unui crescător sibian, Gheorghe Marta.

Proprietarul oilor au reclamat furtul la Poliţie, după ce spiritele în zonă s-au încins şi cele două părţi s-au ameninţat cu furci şi topoare.

Agricultorii spun că oile ar fi intrat pe proprietatea lor şi  le-au închis într-un ţarc, în timp ce proprietarul lor susţine că este vorba de un furt ordinar. Scandalul a izbucnit în zona localităţii Pardina alaltăieri, povesteşte proprietarul oilor, Gheorghe Marta.

„Fac pe recuperatorii, au venit peste ciobanii mei şi au zis că oile au intrat în cultura lor cu porumb, lucru neadevărat.Cu ameninţări, cu bătaie, cu topoare, furci, pur şi simplu ne-au luat şi sechestrat oile, ca să ceară bani, vreo cincizeci de milioane vechi“, spunea Marta pentru Adevărul.

Crescătorul de oi spune că nu este prima oară când se întămplă astfel de lucruri şi că vecinii care fac agricultură în zonă găsesc tot felul de motive pentru a le confisca oile ciobanilor, solicitănd apoi diverse bunuri, bani, brânză sau oi.

Gheorghe Marta spune că ciobanii săi i-au spus că au fost luaţi practic la fugă de angajaţii firmei Deltarom Agriculture, aceştia fugind ca să scape de agresori.

Directorul firmei Deltarom Agriculture, Cristian Florin Cernodolea susţine că ciobanii din zona Pardina, acolo unde se cresc zeci de mii de oi, îşi bat joc de investiţiile lor, provocând pagube foarte mari prin introducerea turmelor în culturile agricole. Deşi în ultimii doi ani a depus aproape cincizeci de plângeri la Poliţie, singurele sancţiuni au fost câteva amenzi ce nu depăşesc cinci sute de lei.

„Crescătorii de oi din zona Pardina se cred stăpânii zonei, dar fără acte. Noi am venit  corect, am făcut investiţii, am angajat zeci de oameni cu acte, şi stăm şi ne uităm cum ei îşi hrănesc oile gratuit din culturile noastre. Îţi vine să o iei razna“, spune Cernodolea, care arată patru teancuri groase de plângeri, procese verbale de constatare a pagubelor, procese verbale în care ciobani prinşi cu oile în culturi recunosc faptele şi se obligă, până trec „puntea“, să nu mai greşească, totul degeaba.
 

 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite