Pepiniera de şalău de la Enisala. La baza de cercetare vor fi lansate 500 de cuiburi de peşte
0Miercuri, 200 cuiburi de icre embrionate de şalău vor fi lansate la baza de cercetare Enisala a Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, urmând ca timp de trei zile numărul lor să ajungă la 500.
La începutul secolului trecut prin conectarea complexului lagunar Razim – Sinoe cu braţul Dunării – Sf. Gheorghe, prin canalele Lipoveni, Dunavăţ si Dranov, complexul a devenit cel mai mare rezervor natural de specii de peşti de apă dulce al ţării noastre. Dintre acestea, specia şalău are cea mai însemnată valoare comercială.
Reproducerea naturală a acestei specii se face prin depunerea icrelor pe un substrat vegetal, rezultatele fiind în mod decisiv influenţate de temperatură şi calitatea apei.
Încă din anul 1939, fosta staţiune hidrobiologică PARID a Deltei Dunării din Tulcea a înfiinţat la Enisala, pe canalul care leagă lacul Babadag de lacul Razim, o staţie de reproducere natural dirijată a şalăului, cu scopul de a asigura popularea de susţinere a acestei specii prin valorificarea resurselor de hrana existente chiar şi în anii cu reproducere naturală slabă.
Staţia de reproducere a fost preluată şi dezvoltată după anul 1970 de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), iar cheltuielile de microproducţie în perioada 1970-1990 au fost suportate de intreprinderile de stat cu activitate de pescuit în complexul Razim-Sinoe.
Popularea cu icre embrionate de şalău produse în staţia Enisala s-a efectuat anual în cantităţi variabile, cu excepţia perioadei 1999-2001, când activitatea staţiei a fost oprită din motive financiare.
Popularea cu icre embrionate de şalău a fost finanţată până în anul 2002 de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) Tulcea în calitate de administrator al resursei piscicole şi ulterior de către SC Piscicola Tour Jurilovca, în calitate de concesionar al dreptului de pescuit în complexul lagunar Razim-Sinoe.
Populările efectuate în perioada 2002-2004 au avut efectul redresării producţiei de şalău din ultimii ani.
După finalizarea acţiunii de producere şi lansare în lacul Razim a cuiburilor de icre embrionate de şalău reproducătorii sunt predaţi federaţiei de pescari/producători de peşte în vederea comercializării.
Procesul de reproducere natural dirijată se realizează în luna aprilie. Capacitatea staţiei de reproduceree natural – dirijată a şalăului este de 2.000 cuiburi de icre embrionate.
Un cuib de icre embrionate conţine 30.000 de icre din care rezultă în anul trei de creştere un număr de 80 – 100 peşti de consum cu greutatea de 1,5 kg / buc, se arată într-un comunicat al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.