Gustul verii, la cherhanalele de pe litoral şi Delta Dunării. Muntele vă aşteaptă cu bucate alese şi aer curat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care nu vor să rămână prizonierii propriilor case în acest weekend sunt aşteptaţi la malul mării, pentru a cutreiera cherhanalele, dar şi la munte, la o plimbare

Dacă vremea vă va îndemna la evadare în acest weekend, urcaţi în maşină şi puneţi cap compas spre mare! Veţi şti că aţi ajuns la destinaţie abia când veţi fi pe plajă, înconjuraţi de miros de scoici, sunet de valuri şi strigăt de pescăruşi.

O plimbare în bătaia brizei, pe malul mării, este tocmai bună pentru a vă stârni apetitul. Cel mai potrivit popas este la cherhanalele înşirate pe litoral, unde te înfrupţi din roadele mării, proaspete şi delicioase.

De la Corbu la Vama Veche, în cele mai ascunse golfuri, găsiţi un loc unde mirosul de grătar încins este ingredientul-minune al bucatelor.

Terasa (acoperită sau descoperită) aşezată direct pe plajă, mobilier rustic din lemn, năvoade, stuf, bărci pescăreşti, felinare, toate sunt decorul micului paradis unde vara vine mai devreme.

Scrumbia care aduce gustul verii

De un an, la Agigea, la capătul drumului industrial care duce spre Poarta 14 a Portului Constanţa, s-a deschis „Pescăria lui Matei“. Este afacerea familiei Datcu, pescari din tată în fiu. În luna martie, oameni mării au serbat prima scrumbie prinsă pe 2014. Evenimentul a fost marcat ca la cartea de bucate: în ciorbă, la grătar, cu mujdei de usturoi şi mămăligă aburindă.

image

„Scrumbia este senzaţia de sezon. În meniu avem calcan, guvide, chefal, hanus, midii, scoici, stridii. În curând apare şi hamsia“, spune Matei jr, fiul familiei Datcu. Porţia de peşte este calculată la aproximativ 250 grame. „Nu-mi place ideea de calculat la suta de grame, e cam păcăleală cu faza asta“, mărturiseşte Matei.

O porţie de scrumbie costă 25 lei, iar o ciorbă de peşte sau de perişoare din peşte costă 12 lei. „Atenţie, e ciorbă, nu e borş! Borşul se serveşte cu peştele separat. Eu am ciorbă, cu peştele în ea“, învaţă pescarul.

image

Constănţeanul vrea să arate că nu e nevoie să treci graniţa în Bulgaria ca să mănânci delicatese pescăreşti. „Pentru o plimbare merge să te duci până acolo, până şi eu mai dau o fugă, să văd cu ce se mai laudă bulgarii. Dar dacă vin o dată la noi, la cherhanalele locale, oamenii ne vor prefera, cu siguranţă“, este convins Matei.

Borş tradiţional în Delta Dunării

Un borş excelent, făcut din peşte de-abia desprins din undiţă, poate fi savurat la „Casa pescarilor“ din Lunca, lângă Ceamurlia de Jos. Peştele care ajunge pe masa turiştilor este prins din Lacul Razelm. Mare parte din el este dus pe masa turiştilor, iar restul se vinde în pieţe de profil.

„La pensiune oferim doar produse tradiţionale: de la caras la tigaie la crap copt şi de la peşte sărat la borş de peşte. Acest din urmă preparat îl servim în mod tradiţional: separat peştele şi separat borşul“, spune Liviu Feodorov, administratorul complexului. Turiştii se pot răsfăţa la soare sau pot închiria o şalupă pentru a se plimba pe Lacul Razelm.

Aer curat şi bucate alese

Dacă ajungeţi la Braşov în acest weekend, vă puteţi plimba prin centrul istoric, dar şi pe Aleea de sub Tâmpa. După o escapadă în aer liber nu trebuie să rataţi restaurantul Ceasu Rău, un local 100% tradiţional cu preparate mai ceva ca la mama acasă. Faimoasele coaste la grătar, dar şi ciolanul cu fasole sunt vedetele restaurantului, iar faima lor a trecut graniţele ţării.

Mai mult, dacă staţi pe terasă veţi putea vedea exact cum este gătită mâncarea dumneavoastră. În Poiană, nu trebuie ratate Restaurantul Vânătorul sau Şura Dacilor, aşa cum în Bran nu trebuie ratată mâncarea de la Vila Bran.

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Vacanţă în România. În Dobrogea, ca-n Jurassic Parc. Aventură prin nordul judeţului dintre Dunăre şi Marea Neagră

FOTO VIDEO Vacanţă în România: Litoralul, aşa cum trebuie cunoscut. Poveşti cu kilometri de plajă virgină şi faţa mai puţin cunoscută a Mării Negre

FOTO VIDEO Înapoi spre rădăcinile neamului românesc, la pas pe tărâmul apostolului Andrei

Tu de ce mai iubeşti România? 125 de însemnări din primul jurnal de vacanţă scris de o ţară întreagă

Citeste mai mult: adev.ro/mq13nx

Tu de ce mai iubeşti România? 125 de însemnări din primul jurnal de vacanţă scris de o ţară întreagă

Citeste mai mult: adev.ro/mq13nx

FOTO Nestematele Deltei - Luncaviţa, satul teilor şi al nopţilor senine

FOTO Nestematele Deltei - Jurilovca, poarta Raiului de la intrarea în Delta Dunării

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite