Majorarea tarifelor de acces în Delta Dunării, criticată de unii operatori economici. „Sperie turiștii”

0
Publicat:

Intenția Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) de modificare a tarifelor practicate pentru accesul în deltă, dar și pentru alte servicii, este considerată de unele persoane drept o metodă de „a alunga turiștii”.

Turiști în Delta Dunării FOTO: AMDTDD
Turiști în Delta Dunării FOTO: AMDTDD

După ce „Adevărul” a făcut publice tarifele pe care ARBDD intenționează să le aplice cât de curând, în rândul operatorilor privați cu afaceri în Rezervație au apărut multe controverse: unii critică intenția, alții o aprobă. Decizia finală va fi luată de ministrul Mediului, cel care va semna un Ordin în acest sens.

Discuțiile se poartă mai ales în jurul tarifului de vizitare de 30 de lei/zi, majorat de la 5 lei, cât este în prezent. Proiectul prevede că turiștii pot opta și pentru un tarif de 60 de lei valabil pentru 2-7 zile sau 200 de lei valabil pentru un an.

Și permisul de acces pentru autovehicule (valabil împreună cu permisul de acces turistic) ar putea să se scumpească de la 10 lei/zi la 50 de lei/zi, 100 de lei/săptămână sau 300 de lei/an.

„Tariful de acces pe zi trebuie să fie în raport cu importanța locului în care ne aflăm. 30 de lei pe zi înseamnă 6 euro pentru vizitarea unui muzeu natural în aer liber. Până acum, delta nu a fost privită așa, doar ca obiectiv turistic facil, la îndemână și, de multe ori, prea puțin respectată”, spune guvernatorul Deltei Dunării Gabriel Marinov.

Tarifele sperie turiștii

Daniel Ilușcă, președintele Patronatului din Delta Dunării, spune că majorarea tarifelor este foarte mare, iar decizia s-a luat la nivelul conducerii ARBDD, nicidecum printr-o consultare cu actorii principali din Rezervație.

„Este foarte mult. O familie cu doi copii trebuie să scoată din buzunar 120 de lei pentru a vizita Delta o zi. La asta adăugăm costul parcării mașinii în Tulcea, plata ambarcațiunii cu care se plimbă (80 de lei dus, 80 de lei întors), masa și altele. ARBDD spune că s-au făcut consultări, dar nu este așa”, declară Daniel Ilușcă.

Delta Dunării FOTO: AMDTDD
Delta Dunării FOTO: AMDTDD

Din punctul său de vedere, tariful de vizitare ar trebui lăsat la 5 lei, iar Rezervația ar putea să acceseze fonduri guvernamentale și europene pentru decolmatări și alte investiții, nu să încerce să adune bani din aceste tarife majorate.

„Sperie turiștii, iar aceștia vor alege să plece în străinătate. Este un tarif mare și nejustificat, iar statul nu face nimic de banii aceștia. Da, Delta este un muzeu natural, dar dacă stăm să vedem cum sunt întreținute canalele, cum s-au făcut decolmatările în ultimii 30 de ani, cum populația s-a redus la jumătate, cum sunt marcate canalele, câte trasee sunt impracticabile, observăm că nu este chiar bine administrată”, adaugă Daniel Ilușcă.

Și primarul comunei Crișan, Silviu Rahău, spune că o taxă de 30 de lei pe zi va alunga turiștii. „Vom rămâne singuri pe aici. Noi și pelicanii”, spune primarul. Acesta recunoaște, însă, că Delta Dunării nu o poți vedea fără să plătești o taxă de vizitare, așa cum faci atunci când treci pragul unui muzeu în străinătate. Doar că toate modificările acestea ar trebui discutate înainte și cu oamenii deltei.

„La nivelul de tarifare vechi nu am avut afluxul de turiști dorit, dar după ce vor pune această taxă nouă ne vom izola. Nu am fost consultați. Proiectul s-a făcut doar de către ARBDD, bănuiesc că și-au făcut bugetul pentru decolmatări și alte obiective și au ajuns la tariful acesta”, adaugă primarul.

Turiștii o să învețe să respecte locul

În schimb, Silvia Savu, managerul Complexului „Holbina Trei Bibani”, spune că tariful de 30 de lei pe zi nu va afecta operatorii economici și „este posibil ca turiștii să învețe să respecte mai mult acest loc”.

Gabriel Marinov, guvernatorul Deltei, arată că încă se discută cuantumul acestor tarife, iar în luna noiembrie ARBDD va organiza și o dezbatere în cadrul Consiliului Consultativ al rezervației la care vor participa toți factorii decizionali.

Aceste tarife de vizitare sunt menite să descurajeze turismul de o zi, considerat cel mai nociv pentru Delta Dunării deoarece este un turism în viteză ce dăunează florei și faunei”, conchide guvernatorul.

Tulcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite