Lotcile dispar din Delta Dunării, dacă nu se modernizează conform normelor europene

0
Publicat:

Lotca, barca folosită de pescarii din Delta Dunării, a intrat în vizorul experților Comisiei Europene. Aceștia cer ca ambarcațiunile tradiționale să fie verificate, deoarece nu corespund din punct de vedere sanitar-veterinar.

Pescuit în Delta dunării FOTO: Oana Mihai
Pescuit în Delta dunării FOTO: Oana Mihai

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis asociațiilor de pescari comerciali din Delta Dunării o adresă prin care îi informează că experții Comisiei Europene au identificat faptul că pescuitul comercial în România se desfășoară, în mare parte, cu ambarcațiuni de pescuit neînregistrate sanitar veterinar, ceea ce nu este în concordanță cu prevederile UE.

ANSVSA a constatat că la nivelul județului Tulcea (Delta Dunării) sunt doar 177 de ambarcațiuni înregistrate sanitar veterinar din totalul de 1.203 ambarcațiuni înregistrate la ANPA (Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură).

În consecință, conform documentului, ANSVSA îi avertizează pe pescari că se vor înregistra doar bărcile care pot garanta că „peștele, după capturare, este păstrat corespunzător la nivelul ambarcațiunii, indiferent dacă este ținut separat sau împreună cu unealta cu care a fost pescuit, protejat de orice posibilitate de contaminare externă până este debarcat.”

Astfel, pescarii tradiționali din Delta Dunării sunt invitați în perioada următoare să se înregistreze la DSVSA Tulcea pentru ca bărcile lor să fie verificate de către inspectorii sanitar veterinari.

În cadrul procesului de evaluare a bărcilor se va ține cont de riscurile/pericolele pentru siguranța alimentelor, precum și de distanțele și timpul până la debarcare. Astfel, vor fi verificate: zona bărcii unde peștele este ținut după capturare până la debarcare; suprafețele care vin în contact cu peștele după capturare (trebuie să fie netede, ușor de curățat, rezistente la coroziune, netoxice); dotarea bărcilor cu spații de depozitare a gheții, în cazul în care timpul de la capturare și până la debarcare (în funcție și de temperatură) poate duce la alterarea peștelui; modalitatea în care pescarii își spală la mal bărcile cu apă și produse dezinfectante.

Pescar în Delta Dunării FOTO: Sorin Onișor
Pescar în Delta Dunării FOTO: Sorin Onișor

Dispare pescuitul tradițional din deltă

ANSVSA specifică în aceeași adresă faptul că ambarcațiunile care au suprafețele gudronate sau vopsite cu vopsele toxice, în care peștele după capturare stă la picioarele pescarilor, fără nicio protecție, reprezintă un risc major pentru contaminarea peștelui, fiind necesară interzicerea pescuitului cu astfel de ambarcațiuni.

Este o decizie incorectă. În momentul în care vii cu o interdicție trebuie să vii și cu o măsură compensatorie. Interzicem lotcile care sunt ambarcațiunile reprezentative pentru Delta Dunării. Practic scoatem istoria deltei și o aruncăm într-o zonă de uitare”, spune Cătălin Balaban, președintele Asociației de Pescari Golovița.

Normativa europeană ar urma să se pună în practică în România în cursul anului viitor, însă pescarii din Delta Dunării speră să aibă un dialog cu ANSVSA prin care să-i convingă să renunțe la aceste măsuri care ar duce la dispariția pescuitului tradițional.

„Noi sperăm să găsim o cale de mijloc prin care să fie satisfăcuți și pescarii și instituțiile statului, care se consideră tot timpul îndreptățite să aplice legea fără nicio consultare publică. Pescarii de unde să aibă resursele financiare să meargă să achiziționeze o barcă din fibră, pe care ei o consideră un mediu curat și ușor igienizabil?”, se întreabă Balaban.

El explică faptul că ANSVSA a preluat aceste reguli din legislația europeană, acolo unde ambarcațiunile sunt punctate, sunt dotate cu camere, cu spații diferite pentru depozitarea peștelui. În deltă vorbim însă despre ambarcațiuni de 6-7 metri, deschise. Practic, spune președintele asociației, îi punem pe pescari în situația în care ar trebui să aibă tot felul de recipiente în barcă, ceea ce este foarte greu.

„În prima fază se cereau autorizații pentru transportul peștelui doar pentru acele ambarcațiuni care făceau transportul de la punctele de debarcare la centrele de primă vânzare. Acum vor pentru toate ambarcațiunile, ceea ce este prea mult”, mai spune Cătălin Balaban.

Nu dispare pescuitul tradițional din deltă

În schimb, directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă, spune că adresa ANSVSA nu are menirea de a trece în istorie pescuitul tradițional din Delta Dunării, mai ales că bărcile pescarilor nu au fost deocamdată verificate de medici.

Nu dispare pescuitul tradițional. Problema apare în momentul în care peștele este capturat acesta trebuie să fie transportat către punctele de colectare în condiții salubre, mai ales în perioada călduroasă, pentru a nu se altera”, explică Tuchilă.

El arată că toți pescarii din Delta Dunării trebuie să notifice DSVSA că practică pescuitul comercial, iar DSVSA va trimite medicii zonali să verifice ambarcațiunile. Mai mult, de anul viitor, ANSVSA va face un protocol cu cei de la ANPA pentru ca pescarul, în momentul în care merge să se autorizeze la ANPA, să prezinte și documentul de înregistrare de la DSVSA.

„Nu sunt condiții exagerate, dar trebuie văzut ca bărcile să fie dotate cu ce prevede legea. Dacă nu au punct de debarcare și dacă nu ajung în timp optim, bineînțeles, bărcile folosite acum pot crea probleme. Din acest punct de vedere vrem ca aceste ambarcațiuni de pescuit să aibă toate condițiile pentru a ajunge nealterat peștele la destinație”, mai pune directorul DSVSA Tulcea. 

Alterarea peștelui expune omul la o serie de afecțiuni severe, începând de la toxiinfecție alimentară până la botulism, ce poate fi letal. 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite