Bursa de pește și Aeroportul „Delta Dunării”, găurile negre ale județului Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Județul Tulcea se poate „mândri” cu două investiții complet inutile: Bursa de pește și Aeroportul „Delta Dunării”. Ambele au fost finanțate cu bani mulți și sunt nefolositoare.

Aeroportul Tulcea și inaugurarea Bursei de pește - colaj foto
Aeroportul Tulcea și inaugurarea Bursei de pește - colaj foto

Județul Tulcea bifează, de câțiva ani, două găuri negre care au înghițit bani publici fără a fi de vreun folos populației. Autoritățile cunosc situația, dar nimeni nu face nimic.

Una dintre sugativele banilor publici a intrat în picaj și nu a mai putut fi readusă pe linia de plutire, iar alta s-a inaugurat doar pentru a putea fi închisă în câteva luni.

Bursa de pește, un eșec inaugurat cu fast

Pe 8 aprilie 2019, premierul Viorica Dăncilă, Petre Daea, ministrul Agriculturii, și Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean (CJ) Tulcea tăiau panglica Bursei de pește Tulcea. Pentru eveniment au fost aduse câteva lăzi cu pește cu care să se poată poza oficialitățile.

Horia Teodorescu (CJ), Viorica Dăncilă și Petre Daea la inaugurarea Bursei FOTO: Guvern
Horia Teodorescu (CJ), Viorica Dăncilă și Petre Daea la inaugurarea Bursei FOTO: Guvern

„Îmi face o deosebită plăcere să particip astăzi la inaugurarea oficială a Bursei de pește de la Tulcea, proiect pe care pescarii din Deltă îl așteaptă de mai bine de zece ani. Ajutăm astfel pescarii și fermele piscicole să-și dezvolte afacerile, iar pensiunile din zonă le vor putea oferi turiștilor produse pescărești cu adevărat tradiționale, pregătite din pește de proveniență locală”, spunea Viorica Dăncilă.

Construcția bursei de la Tulcea a fost finalizată în luna ianuarie 2016, dar fără a fi racordată la utilități. A fost nevoie de trei ani pentru asta, așa s-a ajuns ca în 2019 să fie terminat un proiect finanțat de UE și Guvern cu 28 de milioane de lei.

Agenția Națională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), beneficiarii investiției, declara la acea vreme că bursa este necesară pentru a fi licitată şi comercializată oferta de produse pescărești obținute, în principal, din Delta Dunării.

Inaugurarea Bursei de pește Tulcea (2019) FOTO: Guvernul României
Inaugurarea Bursei de pește Tulcea (2019) FOTO: Guvernul României

După două luni de la tăierea panglicii, Bursa de pește Tulcea s-a închis.

„Nu este închisă. Cum să vă explic (...) Bursa de peşte are două paliere: tranzacţie electronică, ce nu presupune plimbarea fizică a peştelui, şi achiziţionarea fizică a peştelui. Acum, în momentul acesta, negociam preţurile cu cherhanalele. Site-ul nu este gata, el nu a fost parte în proiect. Îl facem noi acum”, declara în iunie 2019 Adrian Izvoranu, directorul Casei de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, instituţia care a preluat în subordine Bursa de peşte.

Au trecut de atunci trei ani fără ca lacătul să fie dat jos de pe poarta bursei. Petre Daea este, din nou, ministrul Agriculturii. Reporterii „Adevărul” au încercat să afle ce intenții are cu această investiție, dar ministrul nu a răspuns mesajelor.

Aeroportul Delta Dunării, fără pasageri

Aeroportul Delta Dunării, din apropierea municipiului Tulcea, are o existență de peste 50 de ani pe actualul amplasament. Doar că, în ultimii cinci ani aeroportul este în picaj.

„Scăderea traficului față de anul 2017 se datorează faptului că în perioada 2018-2019, din cauza lipsei autospecialei de stingere a incendiilor, Autoritatea Aeronautică Civilă din România a scăzut în anul 2018 categoria de luptă cu focul a aeroportului de la CAT 7 la CAT 3, aeroportul nemaiputând opera aeronave cu anvergura aripilor mai mare de 18 metri”, explica anul trecut directorul Stoian Vâlcu.

Aeroportul Delta Dunării Tulcea FOTO: FB/Aeroportul Delta Dunării
Aeroportul Delta Dunării Tulcea FOTO: FB/Aeroportul Delta Dunării

În 2020 aeroportul a obținut din nou categoria de luptă cu focul CAT 7 care-i permite să opereze cu aeronave mari, de tipul Boeing 737. Cu toate acestea, cursele aeriene nu au apărut. Oficialii au dat vina pe pandemia care a blocat de tot activitatea, în timp ce anunțau investiți peste investiții de milioane de lei, bani publici.

Fără aeronave care să folosească aeroportul, fondul de salarii a crescut constant, iar în 2021 era la peste 170.000 de lei lunar, bani asigurați de Consiliul Județean Constanța. De exemplu, în anul 2020, când doar 30 de pasageri au folosit aeroportul, instituția a avut venituri (în principal de la Consiliul Județean) de 6.073.000 de lei, iar banii s-au dus pe salarii şi implementarea unor proiecte (modernizarea şi extinderea terminalului de pasageri şi a căii de rulare Alfa).

În iulie 2022, aeroportul a înregistrat 45 de pasageri, în situația în care el putea fi poarta de acces a turiștilor în Delta Dunării. Asta nu l-a oprit pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, să semneze pe 1 septembrie o finanțare de 180 de milioane de lei pentru Aeroportul Delta.  

„Aeroportul Delta Dunării Tulcea, împreună cu Podul peste Dunăre și Portul Tulcea sunt cele trei proiecte curajoase prin care conectăm mai bine Tulcea la România și la Europa”, spune Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea.

Consiliul Județean Tulcea și conducerea Aeroportului Delta nu au răspuns solicitărilor „Adevărul” de a explica de ce mai este nevoie ca banii publici să finanțeze un obiectiv care de cinci ani își dovedește inutilitatea.

Tulcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite