Incendiile de vegetație din Delta Dunării, impact grav asupra biodiversității. Amenzi mari pentru arderea vegetației uscate

0
Publicat:

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) atenționează localnicii cu privire la pericolul distrugerii unor habitate naturale prin incendierea vegetației uscate.

Incendiu vegetație în deltă FOTO: ARBDD
Incendiu vegetație în deltă FOTO: ARBDD

„Având în vedere numărul mare de incendii de la începutul anului 2023 până în prezent și faptul că suntem în plină perioadă de migrație și cuibărire a multor specii de păsări, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării face apel către cetățeni, locuitori ai Deltei, să se gândească la consecințe atunci când intenționează să incendieze miriștile, stuful, vegetația ierboasă”, transmite Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Aceste acțiuni, spun specialiștii rezervației, au un impact extrem de grav asupra biodiversității. Nu în ultimul rând, astfel de incendii iresponsabile pot aduce prejudicii și comunităților locale, atunci când focul necontrolat ajunge la gospodăriile oamenilor.

În scopul prevenirii incendierii vegetației, avertizăm proprietarii și deţinătorii de terenuri că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă”, adaugă ARBDD.

Conform O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, completată și modificată, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, încălcarea următoarei prevederi legale: obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase.

De asemenea, potrivit Legii 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (cu modificările și completările ulterioare), incendierea stufului, a papurii, a fânului, a vegetației ierboase și a altor resturi vegetale din zonele aparținând patrimoniului natural al rezervației, fără actele de reglementare emise de Administrația Rezervației, constituie contravenție și se sancționează conform legii cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice. 

„Incendierea vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale din curţi este stric interzisă! În luna mai a anului trecut, a fost adoptat un act legislativ prin care se interzic astfel de practici, iar amenzile au fost mărite. De asemenea, cei care dau foc intenţionat terenurilor agricole riscă să rămână fără subvenţie de la APIA", a precizat reprezentantul ISU Delta, Daniel Năstase.  

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite